Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Μια διαφορετική ξενάγηση

Εκδηλώσεις σε αρχαιολογικούς χώρους από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας

%ce%b1%cf%86%ce%af%cf%83%ce%b1-1-1

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας διοργανώνει σειρά δράσεων, στο πλαίσιο του προγράμματος Περιβάλλον και Πολιτισμός 2016, «Παντέχνου πυρός σέλας, Λαμπερές ιστορίες φωτιάς».

 

Οι δράσεις θα πραγματοποιηθούν στο αρχαιολογικό πάρκο Δίου, στον αρχαιολογικό χώρο της Πύδνας, στον αρχαιολογικό μουσείο Δίου, αλλά και στο πάρκο των Λειβήθρων από 20 έως 23 Οκτωβρίου

Οι δράσεις της ΕΦΑ Πιερίας επιλέγουν να παρουσιάσουν τη φωτιά μέσα από τις οικιακές ανάγκες που καλούνταν να καλύψει κατά την αρχαιότητα (φως, θερμότητα και θαλπωρή, μαγείρεμα και συμπόσια κ.α), αλλά και τη χρήση της ως μέσο για καλλιτεχνική δημιουργία (κεραμική) και επικοινωνία.

Η φωτιά, από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας, παρουσιάζει έναν διττό χαρακτήρα: από τη μια πλευρά είναι αιτία καταστροφής, ενώ από την άλλη πλευρά αποτελεί διαχρονικό σύμβολο δύναμης, ενέργειας, φωτός και αισιοδοξίας. Η χρήση της καλύπτει όλους τους τομείς του πολιτισμού.

 

Αναλυτικά παρουσιάζονται οι δράσεις:

20 Οκτωβρίου 2016

Αρχαιολογικό Πάρκο Δίου

Οι δράσεις περιλαμβάνουν: Θεματική ξενάγηση στο χώρο του Μουσείου, παρουσίαση βιντεοπροβολής μικρής διάρκειας, με θέμα την καθημερινή ζωή μιας αρχαίας αγροικίας.

Η διάρκεια του προγράμματος είναι: 8:00-10:00 και 10:00-12:00.

 

Αρχαιολογικός χώρος Πύδνας (Κάστρο Πύδνας)

«Φρυκτωρίες – το σύστημα Μορς της αρχαιότητας»

Οι επισκέπτες θα ξεναγηθούν στον αρχαιολογικό χώρο της Πύδνας και στην περιοχή όπου σώζεται σε εξαιρετική κατάσταση μια φρυκτωρία (σύστημα επικοινωνίας με πυρσούς), ενώ θα ενημερωθούν για τις απαρχές χρήσης των φρυκτωριών, τον τρόπο λειτουργίας τους και για άλλα συστήματα επικοινωνίας της αρχαιότητας. Η δράση θα πραγματοποιηθεί στις 10.30 πμ. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

 

21 Οκτωβρίου 2016

Αρχαιολογικό Μουσείο Δίου

Οι δράσεις περιλαμβάνουν: Θεματική ξενάγηση στο χώρο του Μουσείου, παρουσίαση βιντεοπροβολής μικρής διάρκειας, με θέμα την καθημερινή ζωή μιας αρχαίας αγροικίας και ργαστήρι κεραμικής για τους μαθητές.

Η διάρκεια του προγράμματος είναι: 8:00-10:00 και 10:00-12:00.

 

Πάρκο Λειβήθρων

Οι δράσεις περιλαμβάνουν: Βιντεοπροβολή για τη χρήση της φωτιάς στην καθημερινή ζωή κατά την αρχαιότητα και εργαστήριο κατασκευής πήλινων λύχνων που απευθύνεται σε μαθητές και ενήλικες.

Η διάρκεια προγράμματος είναι :10.00 έως 14.30. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

 

22 Οκτωβρίου 2016

Αρχαιολογικό Μουσείο Δίου

Οι δράσεις περιλαμβάνουν: Θεματική ξενάγηση στο χώρο του Μουσείου, παρουσίαση βιντεοπροβολής μικρής διάρκειας, με θέμα την καθημερινή ζωή μιας αρχαίας αγροικίας και εργαστήρι κεραμικής για τους μαθητές.

 

Πάρκο Λειβήθρων

Οι δράσεις περιλαμβάνουν: Βιντεοπροβολή για τη χρήση της φωτιάς στην καθημερινή ζωή κατά την αρχαιότητα, εργαστήριο κατασκευής πήλινων λύχνων που απευθύνεται σε μαθητές και ενήλικες, εργαστήριο πλήρωσης και πυροδότησης – λειτουργίας κεραμικού κλιβάνου μικρών διαστάσεων, που κατασκευάστηκε με σημείο αναφοράς το κεραμικό εργαστήριο στη θέση Κρανιά – αρχαίο Ηράκλειο, από τον κεραμέα Ιωάννη Σταγκίδη και αφήγηση παραμυθιού με κεντρικό θέμα τη φωτιά, από την μουσειοπαιδαγωγό Γ. Γκαβανούδη.

Η διάρκεια προγράμματος είναι: 10.00 έως 14.30.

 

23 Οκτωβρίου 2016

Αρχαιολογικό Μουσείο Δίου

Οι δράσεις περιλαμβάνουν: Θεματική ξενάγηση στο χώρο του Μουσείου, παρουσίαση βιντεοπροβολής μικρής διάρκειας, με θέμα την καθημερινή ζωή μιας αρχαίας αγροικίας.

Να σημειωθεί οτι η συμμετοχή σε όλες τις δράσεις είναι δωρεάν