Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

«Πόλεμος λάσπης» στα «χαρακώματα» των οπτικών ινών

Σαστίσαμε οι περισσότεροι δημοσιογράφοι, όταν το πρωΐ της Παρασκευής, ο δήμαρχος Κατερίνης, σε έκτακτη συνέντευξη τύπου «για ζητήματα επικαιρότητας», διευκρίνησε οτι μας κάλεσε για να απαντήσει στο θέμα που δημιουργήθηκε με εταιρεία Τηλεπικοινωνιών η οποία ζήτησε «να σκάψει» την πόλη για να τοποθετήσει δίκτυο οπτικών ινών.

kentriki

Λίγες ώρες πριν, κυκλοφορούσε στην πόλη η «πληροφορία» οτι ο δήμος Κατερίνης εμποδίζει την συγκεκριμένη εταιρεία (γερμανικών συμφερόντων κατά κύριο λόγο) να δημιουργήσει το δικό της δίκτυο οπτικών ινών στην πόλη, ώστε να επιτευχθούν μεγαλύτερες ταχύτητες στο ίντερνετ. Κατά τις ίδιες «φήμες» ο δήμος έβαζε εμπόδια στην επιχειρηματικότητα (το ίντερνετ είναι κρίσιμο εργαλείο για μια επιχείρηση πλέον), ενώ ο Δήμαρχος ζήτησε (γενικώς και αορίστως σύμφωνα με τις φήμες) και ένα ποσό.

Κάποιοι είχαν φροντίσει να ενημερώσουν παράγοντες της πόλης (επιχειρηματίες, πολιτευτές κ.λ.π.) για όλα όσα όσα ειπώθηκαν σε συνάντηση στελεχών της Εταιρείας με το δήμαρχο.

Είναι η πρώτη φορά που πολιτικό πρόσωπο αναλαμβάνει πρωτοβουλία να απαντήσει σε «φήμες καφενείου». Αυτήν την τακτική «εγκαινίασε» την Παρασκευή το πρωΐ ο Σάββας Χιονίδης, παραθέτοντας τα γεγονότα και προσθέτοντας σημαντικά κομμάτια σε ένα παζλ πληροφοριών.

Και αν επί της ουσίας τα περισσότερα που ως φήμη κυκλοφόρησαν στην πόλη είχαν βάση αλήθειας (η συνάντηση έγινε, ο δήμος όντως αντέδρασε και όντως ζητήθηκε ένα ποσό), παραλείπονταν «σημαντικά κομμάτια», αφού ως γνωστό δεν υπάρχει αλήθεια, μισή.

Ξεκινώντας την ενημέρωσή ο Δήμαρχος Κατερίνης, εξαπέλυσε σειρά «βολών» προς την εταιρεία κάνοντας λόγω για «αποικιοκράτες» που θέλουν να περάσουν «διαμάντια» μέσα από την πόλη, δίνοντας ως αντάλλαγμα «γυαλί» και παρέθεσε τα γεγονότα από τη δική του πλευρά.

 

Έγινε η συνάντηση;

Ο δήμαρχος επιβεβαίωσε οτι έγινε συνάντηση με στελέχη της συγκεκριμένης εταιρείας, τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου, στο γραφείο του αντιδημάρχου Τάκη Λεμονόπουλου, όπου παρόντες ήταν ακόμη 7 άνθρωποι (τους οποίους και κατονόμασε).

 

Ποιο ήταν το θέμα της συνάντησης;

Το θέμα της συνάντησης ήταν η κατάθεση αιτήματος από πλευράς της εταιρείας για την κατασκευή αρκετών χιλιομέτρων δικτύου οπτικών ινών στην Κατερίνη, ώστε να αυξηθεί η ταχύτητα του ίντερνετ (κάτι που αποτελεί και πάγιο αίτημα των επιχειρηματικών φορέων της Πιερίας).

 

Ποια η θέση του δήμου;

Σύμφωνα με το δήμαρχο, ο δήμος δεν είναι αρνητικός στην κατασκευή δικτύου οπτικών ινών, με την προϋπόθεση οτι η εταιρεία θα ακολουθήσει ότι προβλέπεται από την «κανονιστική απόφαση» που έχει ψηφίσει το Δημοτικό Συμβούλιο Κατερίνης για τέτοιου είδους παρεμβάσεις. Η κανονιστική απόφαση του Δήμου, δύναται να επιτέψει μόνο «κατ’ εξαίρεση» την εγκατάσταση δικτύου οπτικών ινών κάτω από το οδόστρωμα. Αντίθετα, αντιπρότεινε οι οπτικές ίνες να περάσουν κάτω από τα πεζοδρόμια. Ο κ. Χιονίδης, στο σημείο αυτό παρουσίασε φωτογραφίες από την εγκατάστασταση οπτικών ινών (της ίδιας εταιρείας), όπου δείχνουν την ελιπέστατη «αποκατάσταση» (και την προχειροδουλειά) που έγινε παλαιότερα, κάτι που όπως είπε, σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό από τον ίδιο.

Μάλιστα ο δήμος, πρότεινε στην εταιρεία, να χρησιμοποιήσει το ήδη εγκαταστημένο δίκτυο οπτικών ινών που έχει ολοκληρωθεί από το 2008 από το Δήμο Κατερίνης, αλλά δεν χρησιμοποιείται.  Παράλληλα ζητήθηκε από το Δήμο να καταθέσει η εταιρεία τα «ακριβή στοιχεία και σχέδια» τα οποία απαιτούνται από το νόμο, αλλά και από την κανονιστική απόφαση. Στοιχεία, τα οποία δεν κατατέθηκαν.

 

ept111

 

Ζητήθηκαν χρήματα;

Σχολιάζοντας το αίτημα του Δήμου για οικονομική στήριξη ύψους 50.000 ευρώ, ο κ. Χιονίδης, τόνισε οτι το ποσό ζητήθηκε ως χορηγία της συγκεκριμένης εταιρείας προς το Χριστουγεννιάτικο Θεματικό Πάρκο. Ο κ. Χιονίδης, έδωσε στη δημοσιότητα σχετικό γραπτό αίτημα, το οποίο στάλθηκε στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στελέχους της εταιρείας, μαζί με την απάντηση του στελέχους, οτι το έλαβε. Το συγκεκριμένο αίτημα, υπογράμμισε ο κ. Χιονίδης, είναι άσχετο ως προς το έργο που θέλει να ξεκινήσει η εταιρεία στην πόλη μας. Απαραίτητη προϋπόθεση για την έναρξη του έργου εγκατάστασης δικτύου οπτικών ινών, είναι η τήρηση της κανονιστικής απόφασης του Δήμου και όχι η χορηγία, υποστήριξε ο κ. Χιονίδης.

 

Ποιοι διαδίδουν τις «πληροφορίες»;

Ο Δήμαρχος, φωτογράφισε τους υποκινητές της διάδοσης των πληροφοριών, υποστηρίζοντας οτι αυτές διαδίδονται από υπαλλήλους της εταιρείας, κατόπιν εντολής των προϊσταμένων τους και άφησε να εννοηθεί οτι γνωρίζει ποιοι υπάλληλοι είπαν τι, και σε ποιούς. «Γνωρίζουμε οτι πρόκειται για μια μεγάλη εταιρεία, με μεγάλη οικονομική επιφάνεια που δίνει διαφημίσεις σε όλα τα μεγάλα μέσα», και προειδοποίησε ότι  «αν πιστεύουν κάποιοι πως κάνοντας πόλεμο λάσπης και με βρώμικη προπαγάνδα, θα αποφύγουν να ακολουθήσουν τους κανόνες που έχει θέσει το Δημοτικό Συμβούλιο, νομίζουν λάθος».