Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Ημέρα «Λευκού Μπαστουνιού»

Σήμερα το Πάρκο Λειβήθρων, ανοίγει (και) για το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών221

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας σε συνέχεια της επιτυχημένης συνεργασίας της με το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ) για την προσβασιμότητα του Πάρκoυ Λειβήθρων από τα άτομα με οπτική αναπηρία, θα πραγματοποιήσει δράση για τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας του «Λευκού μπαστουνιού» σε συνεργασία με το Κ.Ε.Α.Τ, την αμκε Πρωτοπορία, και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ανατολικού Ολύμπου.

Μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου και φοιτητές του ΚΕΑΤ επισκέπτονται σήμερα το Πάρκο Λειβήθρων, εκεί που θα έχουν τη δυνατότητα να πάρουν μέρος σε διαδραστικά εργαστήρια όπως: Ηχητική ξενάγηση των συμμετεχόντων με τη χρήση MP3 και απτικών κειμένων και χαρτών, παιχνίδι «Παίζοντας ανασκαφή», θεατρικό παιχνίδι με κατασκευή μάσκας/προσωπείου, εργαστήριο αγγειοπλαστικής, εργαστήριο φυσικής δόμησης και εργαστήριο συντήρησης.
Ο εορτασμός της Παγκόσμιας μέρας του «Λευκού Μπαστουνιού» στις 15 Οκτωβρίου, είναι μία σημαντική ευκαιρία για τη διάδοση της χρήσης του λευκού μπαστουνιού, την ευαισθητοποίηση του κοινού στην προσπάθεια των ατόμων με οπτική αναπηρία για μια πιο ανεξάρτητη διαβίωση, καθώς και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που συναντούν οι συνάνθρωποί μας στην καθημερινή μετακίνησή τους.
Το κίνημα του λευκού μπαστουνιού ξεκίνησε μετά την λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην Αμερική από τον οφθαλμίατρο Richard Hoover ο οποίος για να βοηθήσει τους βετεράνους του πολέμου στην ένταξη και αποκατάστασή τους, πρωτοχρησιμοποίησε ένα μακρύ καλάμι. Με την πάροδο του χρόνου το μακρύ καλάμι εξελίχθηκε σε λευκό μπαστούνι το οποίο αποτελεί σήμερα παγκόσμιο σύμβολο.