Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Το πρόγραμμα εγκρίνεται από το Υπουργείο

Αυστηρό μήνυμα του Νίκου Φίλη στο «αντάρτικο» των θεολόγων

Δεν θα δεχθούν σε καμία περίπτωση να μετατραπεί το μάθημα των θρησκευτικών σε «θρησκειολογική σούπα», ανέφερε σε πρόσφατη διαμαρτυρία της η Ένωση Θεολόγων Πιερίας, εκφράζοντας την άρνησή των μελών της, να διδάξουν τα νέα προγράμματα Θρησκευτικών για λόγους συνείδησης

«Είναι καθήκον των εκπαιδευτικών να εφαρμόζουν τα προγράμματα που εγκρίνει το υπουργείο Παιδείας. Διαφορετικά δεν υπάρχει εκπαίδευση», υποστήριξε ο Υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, απαντώντας ουσιαστικά σε επιστολές διαμαρτυρίας θεολόγων για το μάθημα των θρησκευτικών.

Ο Νίκος Φίλης μιλώντας σε ενημερωτική ημερίδα των σχολικών συμβούλων για τα νέα προγράμματα σπουδών στα Θρησκευτικά υπογράμμισε πως: «Το σχολείο στη χώρα μας κοσμικό, δημοκρατικό, ανεξίθρησκο, έτσι θα πορευτεί σε όλες του τις εκφάνσεις». Εξήγησε πως «είχε διαπιστωθεί εξαίρεση από το μάθημα των Θρησκευτικών και, αν το αφήναμε έτσι, υπήρχε στην πράξη ο κίνδυνος να μετατραπούν στην πράξη τα Θρησκευτικά σε προαιρετικό μάθημα». «Δεν θα ανεχθούμε φαινόμενα παρενόχλησης της νομιμότητας» είπε σχετικά με φαινόμενα παρουσία ιερωμένων κατά τη διεξαγωγή του μαθήματος στο παρελθόν εκφράζοντας πως «δεν θέλαμε ένα μάθημα (των Θρησκευτικών) να αποτελέσει αντικείμενο πολιτικής αντιδικίας».

Τι υποστήριξε η Ένωση Θεολόγων Πιερίας Πρόσφατα, η Ένωση Θεολόγων Πιερίας με ψήφισμα διαμαρτυρίας που έδωσαν στη δημοσιότητα, προειδοποισαν οτι δεν θα δεχθούν σε καμία περίπτωση να μετατραπεί το μάθημα των θρησκευτικών σε «θρησκειολογική σούπα», ενώ δήλωναν και την άρνησή τους να διδάξουν τα νέα προγράμματα Θρησκευτικών για λόγους συνείδησης. Όπως τόνιζαν στο ψήφισμά τους, «ήταν σκόπιμη και εντελώς προσχεδιασμένη η προσπάθεια επιβολής των νέων προγραμμάτων ξαφνικά τον Σεπτέμβριο για να προκαλέσει αναστάτωση στους καθηγητές, στους μαθητές και στα σχολεία ώστε να φανεί σαν αίτημα “δικό μας” δηλαδή των Θεολόγων εκπαιδευτικών η συγγραφή νέων βιβλίων. Σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπεί το μάθημα των Θρησκευτικών σε “θρησκειολογική σούπα”. Αποτελεί πάγιο αίτημά μας η αναμόρφωση των σχολικών εγχειριδίων γιατί πάντα εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Άλλο πράγμα όμως νέα βιβλία και άλλο πράγμα αυτή η ανιστόρητη και παράνομη επιβολή ενάντια στο Σύνταγμα τους Νόμους και τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης νέων προγραμμάτων που ωθούν και προσηλυτίζουν τους ορθόδοξους μαθητές στην αθεΐα και την πολυθρησκεία.» Τέλος, χαρακτήριζαν σημαντικό «να έχουμε οι καθηγητές και οι μαθητές τα νέα βιβλία, τα οποία θα είναι καρπός της συνεργασίας όλων όσων εμπλέκονται σε αυτή την διαδικασία Εκκλησίας, ΠΕΘ και Πολιτείας. Είναι πολύ σημαντικό να μπορούμε να ορίζουμε το περιεχόμενο, την ουσία και τους στόχους του μαθήματος “οι καθηγητές της τάξης” και όχι οι “θεωρητικοί” του ΙΕΠ και του Υπουργείου»