Τα Ολύμπια Νέα

Κοινωνικά

Καλά νέα για τον Όλυμπο

Φίλοι του Περιβάλλοντος – Πιερία 2008:15-%ce%bc%ce%b1%ce%b9-2016-%cf%80%cf%81%ce%b9%cf%8c%ce%bd%ce%b9%ce%b1-%ce%b6%ce%bf%ce%bb%cf%89%cf%84%ce%b1%cf%82-5

Οι Φίλοι του Περιβάλλοντος της Πιερίας, με ανακοίνωσή τους, χαιρετίζουν και επικροτούν την απόφαση της οργανωτικής επιτροπής του αγώνα ορεινού τρεξίματος «Χειμωνιάτικος Ενιπέας» να αλλάξουν τη διαδρομή, έτσι ώστε να μη διέρχεται από τη ζώνη Α” του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου.

Με την ευκαιρία της απόφασης της οργανωτικής επιτροπής του Χειμωνιάτικου Ενιπέα, οι Φίλοι του Περιβάλλοντος, κάνουν αναφορά και στο Προεδρικό Διάταγμα για τον Όλυμπο, υπογραμμίζοντας πως θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για την υπογραφή του. Αξίζει να σημειωθεί, οτι μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας Χάρης Τζαμακλής, είχε ενημερώσει οτι το συγκεκριμένο διάταγμα βρίσκεται στο ΣτΕ για επεξεργασία.
Συγκεκριμένα οι Φίλοι του Περιβάλλοντος, αναφέρουν: «Σε όλες τις χώρες του κόσμου, οι πυρήνες των Εθνικών Δρυμών είναι απόλυτα προστατευμένες περιοχές και απαγορεύονται οι ανθρώπινες δραστηριότητες σε μαζική κλίμακα. Στη χώρα μας, δυστυχώς αυτό δεν ισχύει καθώς απουσιάζει η σχετική νομοθεσία που θα δώσει τα νομικά εργαλεία στους θεσμικούς προστάτες του βουνού (Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού και Διεύθυνση Δασών) να μην επιτρέπουν τέτοιου είδους δραστηριότητες. Έτσι εναπόκειται στην καλή θέληση των διοργανωτών να πράξουν τα αυτονόητα, κάτι που συνέβη στη συγκεκριμένη περίπτωση αλλά δε συμβαίνει σε άλλο μεγάλο αγώνα που διεξάγεται στον Όλυμπο.
Μοιραία επανερχόμαστε λοιπόν στο θέμα της υπογραφής του Προεδρικού Διατάγματος για το Εθνικό Πάρκο Ολύμπου, κάτι για το οποίο παλεύουμε χρόνια τώρα να γίνει πράξη. Η υπογραφή του σημαίνει ότι θα θεσπιστούν κανόνες και ότι θα οριστούν ζώνες προστασίας στο βουνό οι οποίες θα είναι δεσμευτικές και θα πρέπει να γίνονται σεβαστές από όλους.
Εδώ και χρόνια όμως κάποιοι επιζητούν την ανυπαρξία κανόνων ώστε να μπορούν ευκολότερα να προασπίζονται τα εκάστοτε μικροσυμφέροντα τους. Οι μαραθώνιοι στον Όλυμπο αποτελούν μία ήπια δραστηριότητα στην οποία συμμετέχουν κατά κανόνα άνθρωποι που αγαπούν το βουνό. Ο αριθμός τους όμως χρόνο με τον χρόνο αυξάνεται, γεγονός που εγείρει σοβαρά ζητήματα και ερωτηματικά σχετικά με τη φέρουσα ικανότητα των μονοπατιών και την προστασία του οικοσυστήματος. Όσοι από τους διοργανωτές αδιαφορούν για την τήρηση στοιχειωδών κανόνων διαχείρισης και αυθαιρετούν, αφενός υπονομεύουν την ίδια τους την προσπάθεια, αφετέρου δυσφημούν, και εν τέλει διακινδυνεύουν την μακροημέρευση των αγώνων αυτών συνολικά.
Είναι αυτονόητο: Ο σεβασμός των κανόνων συνεπάγεται όφελος για όλους μαζί αλλά και για τον καθένα χωριστά!
Όλοι όσοι αγαπούν πραγματικά τον Όλυμπο θα πρέπει να αντιληφθούν ότι η θέσπιση κανόνων προστασίας που θα έχουν ισχύ νόμου και δεν θα μπορούν να παραβιάζονται χωρίς συνέπειες, είναι προϋπόθεση για μια βιώσιμη ανάπτυξη της παρολύμπιας περιοχής.
Εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την υπογραφή του Π.Δ. και καλούμε όσους δραστηριοποιούνται στον Όλυμπο να ακολουθήσουν το αξιέπαινο παράδειγμα των ανθρώπων του Olympus Marathon.»