Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Βασική αρχή μας, ο σεβασμός, η ισονομία και η ισότητα

Μπέττυ Σκούφα:

«Για εμάς, η διαφορά, η διαφορετικότητα, η ιδιαιτερότητα του κάθε ανθρώπου, εμπλουτίζει τη ζωή μας. Επομένως, βασική αρχή μας είναι ο σεβασμός, η αποδοχή και φυσικά, ισονομία, ισοπολιτεία και ισότητα» τόνισε μεταξύ άλλων η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας Μπέττυ Σκούφα, στην τοποθέτησή της, στη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Η συγκεκριμένη Επιτροπή συνεδρίασε με θέμα «Προσβασιμότητα κωφών – βαρήκοων πολιτών: α) Συνταγματική αναγνώριση της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας (Ε.Ν.Γ.) και άλλων Νοηματικών Γλωσσών στο εξωτερικό, β) Πρόγραμμα Διερμηνείας Νοηματικής Γλώσσας της Ελλάδας, της Ουγγαρίας και άλλων χωρών, γ) Πρόσβαση κωφών – βαρήκοων στις δημόσιες υπηρεσίες, στην εκπαίδευση, στην ψυχαγωγία και στην τηλεόραση, δ) Πρακτικές εφαρμογές για την επίλυση και αντιμετώπιση προβλημάτων κωφών – βαρήκοων προσφύγων κ.λπ.» Τα μέλη της Επιτροπής ενημέρωσαν ο Γενικός Γραμματέας Πρόνοιας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δημήτριος Καρέλλας, το μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από την Ουγγαρία Adam Kosa, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος (ΟΜ.ΚΕ) Ιωάννης Γιάλλουρος, ο επίτιμος Πρόεδρος της ΟΜ.ΚΕ Κωνσταντίνος Γαργάλης, Επίτιμος Πρόεδρος της ΟΜ.Κ.Ε. και Ταμίας της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία. Στην Επιτροπή παρέστησαν ο Γενικός Γραμματέας ΟΜ.Κ.Ε. Κωνσταντίνος Σίμψης, ο Ταμίας Α’ της ΟΜ.Κ.Ε Ιωσήφ Σταυρακάκης, ο Β΄Ταμίας της ΟΜ.ΚΕ. Χρήστος Δαγρές, και το μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΟΜ.ΚΕ Γρηγόρης Αρκουμάνης. Μιλώντας στην Επιτροπή η βουλευτής Πιερίας Μπέττυ Σκούφα, εξέφρασε τον θαυμασμό της απέναντι στον εκπρόσωπο της Ευρωβουλής, λέγοντας πως «όταν ένας άνθρωπος είναι προικισμένος από τη φύση με κάποια ιδιαιτερότητα, τότε ο αγώνας που χρειάζεται να καταβάλει για να πετύχει κάποιο στόχο είναι πολύ πιο έντονος, επίπονος και πρέπει να τον δίνει με μεγαλύτερο πείσμα». Η κα Σκούφα απευθυνόμενη στους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Κωφών εξέφρασε την απορία αν η ελληνική κοινωνία στο σύνολό της έχει προχωρήσει όσον αφορά την αποδοχή και την ισότιμη αντιμετώπιση συμπολιτών μας, που έχουν κάποια ιδιαιτερότητα ή χρειάζεται να γίνουν και άλλα βήματα, χρειάζεται περισσότερη παιδεία, περισσότερη εκπαίδευση των συμπολιτών μας, ούτως ώστε να μάθουν να συμβιώνουν αρμονικά με τα άτομα με ειδικές ανάγκες και ιδιαιτερότητες. Απευθυνόμενη στον Γενικό Γραμματέα ζήτησε ενημέρωση για το χρονοδιάγραμμα του σχεδιασμού του νέου προγράμματος για τη νοηματική γλώσσα και τη στήριξη των κωφών στην πρόσβασή τους σε διάφορες υπηρεσίες, για την ένταξη ενός επτάλεπτου δελτίου ειδήσεων, για τον υποτιτλισμό των εκπομπών στην ΕΡΤ , αλλά και για τη δυνατότητα χρηματοδότησης των συγκεκριμένων προγραμμάτων υποστήριξης της νοηματικής γλώσσας στο δημόσιο βίο από ευρωπαϊκά κονδύλια.

Το πρόγραμμα για τον υποτιτλισμό Το μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από την Ουγγαρία Adam Kosa, αναφερόμενος στην ερώτηση της βουλεύτριας Πιερίας για την δυνατότητα χρηματοδότησης από ευρωπαϊκά κονδύλια υποστήριξης της νοηματικής γλώσσας όπως το πρόγραμμα για τον υποτιτλισμό, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η «ερώτηση είναι πολύ καλή» και ότι η κυβέρνηση πρέπει να το υποστηρίξει και να το διεκδικήσει». Αναφερόμενος στο παράδειγμα της Ουγγαρίας, δήλωσε πως «το κράτος εκεί δεν καλύπτει αυτό το πρόγραμμα για τον υποτιτλισμό, όμως κάθε κανάλι το καλύπτει αυτό και παρέχει υποτιτλισμό. Τα κανάλια, λοιπόν, είναι υπεύθυνα για να κάνουν μόνα τους υποτιτλισμό σε διάφορες εκπομπές, για να έχουν πρόσβαση οι κωφοί. Η νοηματική γλώσσα είναι η φυσική γλώσσα των κωφών. Εκπαιδεύεται, λοιπόν, το κωφό παιδί πιο εύκολα με τη νοηματική γλώσσα και μετά η προσβασιμότητα είναι πολύ πιο εύκολη στον επαγγελματικό χώρο. Γενικά το κωφό άτομο έχει προσβασιμότητα σε ο,τιδήποτε και μπορεί να κάνει τα πάντα ισότιμα με όλους τους υπόλοιπους πολίτες».

Η κοινωνία έχει αποδεχθεί τη νοηματική γλώσσα Ο Επίτιμος Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος και Ταμίας της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Κωνσταντινος Γάργαλης απαντώντας στην κα Σκούφα για το εάν η κοινωνία έχει αποδεχθεί την νοηματική γλώσσα, η απάντηση είναι «ναι». « Πραγματικά η κοινωνία, ναι, σε μεγάλο βαθμό έχει αποδεχθεί τη νοηματική γλώσσα. Μπορώ να σας πω μόνο, ότι σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν 14 Σχολές Νοηματικής Γλώσσας και κάθε χρόνο πάνω από 3000 παρακολουθούν μαθήματα για τη νοηματική. Πολύ σημαντικό, επίσης, είναι το κομμάτι της νεολαίας, οι περισσότεροι είναι νέοι». Συνεχίζοντας επεσήμανε ότι πριν από είκοσι χρόνια οι κωφοί ήταν απομονωμένοι. Σήμερα, ωστόσο, μέσα στις παρέες των κωφών υπάρχουν και ακούοντες και κωφοί που συγχρωτίζονται μαζί και θα λέγαμε, ότι οι κωφοί έχουν ενταχθεί στην κοινωνία. Είναι πολύ σημαντικό ότι οι ακούοντες μαθαίνουν νοηματική και έτσι συγχρωτίζονται με τους κωφούς, και κάνουν παρέα με κωφούς και βοηθάνε έτσι στην κοινωνική τους ένταξη. Έτσι, λοιπόν, θεωρούμε ότι είναι ώριμη η στιγμή για την συνταγματική αναγνώριση της νοηματικής γλώσσας, ανέφερε κ. Γαργάλης.