Τα Ολύμπια Νέα

Κυριότερες Ειδήσεις / Τοπικά Νέα

Μετεγκατάσταση τώρα!

Οι τόρνοι συνεχίζουν να «στεγάζονται» και οι μαθητές να «στοιβάζονται»

kentriki

Η συζήτηση για τον απολογισμό του Δήμου Κατερίνης στο Δημοτικό Συμβούλιο Κατερίνης, επανέφερε στη δημοσιότητα τα προβλήματα στέγης που αντιμετωπίζει το ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής, αφού οι λύσεις που έχει δρομολογήσει ο δήμος σκαλώνουν σε «καρεκλοκένταυρους», όπως ανέφερε ο δήμαρχος Κατερίνης.

 

Στο ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής, φοιτούν περισσότεροι από 70 μαθητές με ειδικές ανάγκες, σε έναν χώρο (πρώην Τεχνικό Λύκειο) που όταν επιλέχθηκε ήταν «προσωρινή λύση», αλλά και για λιγότερους μαθητές.

Το πρόβλημα στέγασης έχει εντοπιστεί εδώ και χρόνια από το Δήμο Κατερίνης, ο οποίος σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο δήμαρχος, ξεκίνησε σοβαρό διάλογο με εκπαιδευτικούς και γονείς, καταθέτοντας σειρά προτάσεων για την επίλυσή του. Δύο χρόνια πριν Δήμος, εκπαιδευτικοί του ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής και Σύλλογος Γονέων του Σχολείου, με σύμφωνη γνώμη της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, επέλεξαν ως χώρο μετεγκατάστασης του Σχολείου σε τμήμα των εργαστηρίων του πρώην Πολυκλαδικού Λυκείου της πόλης.

Ο Δήμος εκπόνησε τη μελέτη για την μετατροπή των εργαστηρίων σε αίθουσες κατάλληλες να φιλοξενήσουν μαθητές Ειδικής Αγωγής και ενώ ήταν θέμα χρόνου η μετεγκατάσταση, η μελέτη δεν υλοποιήθηκε ποτέ, αφού υπήρξαν αντιδράσεις κυρίως από τους λειτουργούς Τεχνικής Εκπαίδευσης. Τα συγκεκριμένα εργαστήρια του πρώην Πολυκλαδικού Λυκείου, είχαν μετατραπεί σε «αποθήκες» μηχανημάτων (που πλήρωσαν οι Έλληνες φορολογούμενοι μια άλλη εποχή), μηχανημάτων που κάποια από αυτά ενδεχομένως δεν τέθηκαν ποτέ σε λειτουργία.

Η συμφωνία Δήμου, εκπαιδευτικών ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής και Γονέων του Σχολείου για τη μετεγκατάσταση του Σχολείου στα εργαστήρια του πρώην Πολυκλαδικού Λυκείου, ενεργοποίησε την αντίδραση της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης, η οποία αντέδρασε έντονα. Με επιστολή της προς τον Προϊστάμενο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (την οποία κοινοποίησαν και στο δήμαρχο Κατερίνης), τον Οκτώβριο του 2015, ζητούσαν να μην ξεκινήσει η απογραφή και παράδοση της 3ης πτέρυγας του ΕΠΛ Κατερίνης.

 

dsc-0461_orig

 

Η Ομοσπονδία, αν και αναγνώριζε την ανάγκη στέγασης του ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής Κατερίνης σε κατάλληλο χώρο έθετε θέμα προστασίας του εξοπλισμού (ο οποίος παραμένει στα εργαστήρια του πρώην ΕΠΛ Κατερίνης)

Η ΟΛΤΕ στην επιστολή της υποστήρξε οτι οι συγκεκριμένοι χώροι «στεγάζουν οργανωμένα και λειτουργικά εργαστήρια (CNC – εργαλειομηχανών – ψύξης και κλιματισμού – ηλεκτρολόγων) με πληρέστατες υποδομές (ενδοδαπέδιες τριφασικές παροχές, συστήματα θέρμανσης). Για να δημιουργηθούν δαπανήθηκαν πολλά χρήματα καθόσον υπάρχουν υποδομές και πάγιος εξοπλισμός (εργαλειομηχανές ελεγχόμενες από Η/Υ, τόρνοι, φρέζες, δράπανα, πρέσες, στράντζες, ψαλίδια, ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη) που ανέρχεται σε αρκετές εκατοντάδες χιλιάδων ευρώ), είναι δε απόλυτα σύγχρονος και λειτουργικός. Κατά την συγχώνευση των πρώην ΤΕΕ (1ου και 3ου) υπήρξε υπόσχεση από τη δημοτική αρχή για δημιουργία καινούργιων κτηρίων στους χώρους του συγκροτήματος του 1ου ΕΠΑΛ, όπου θα μεταφέρονταν ο εν λόγω εξοπλισμός, αφού απ’ όλους τους συναδέλφους των τεχνικών ειδικοτήτων, κρίνεται απόλυτα αναγκαίος και απαραίτητος για την παροχή ουσιαστικής και ποιοτικής εκπαίδευσης στους μαθητές των επαγγελματικών λυκείων. «Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα από τα υπεσχημένα. Κατά την τρέχουσα περίοδο αναμένεται η ψήφιση από τη βουλή των Ελλήνων του νομοσχεδίου για την ίδρυση του νέου Τεχνολογικού Λυκείου και τη δημιουργία τέταρτου έτους φοίτησης για τους μαθητές. Η εν λόγω εξέλιξη θα καταστήσει αυτούς τους χώρους απαραίτητους για την άμεση στέγαση και εκπαίδευση των μαθητών του τέταρτου έτους, διασώζοντας παράλληλα και πολλές θέσεις εργασίας καθηγητών των τεχνικών ειδικοτήτων απ’ αυτές που έχουν κριθεί υπεράριθμες. Ακόμη με την επαναφορά της βάσης του 10 στα μαθήματα των Πανελληνίων Εξετάσεων αναμένεται σημαντική αύξηση των μαθητών της τεχνικής εκπαίδευσης. Επειδή η δημιουργία νέων Τεχνολογικών και Επαγγελματικών Λυκείων απαιτεί εργαστηριακή υποδομή και εξοπλισμό, είναι δε ιδιαίτερα δύσκολη, χρονοβόρα και δαπανηρή, ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία, παρακαλούμε να μην αλλάξετε τη χρήση των εν λόγω εργαστηριακών χώρων που θα αποτελέσουν έτοιμη λύση για την στέγαση και εκπαίδευση των μαθητών του τέταρτου έτους του νέου τύπου λυκείου και γενικά των αυξημένων αναγκών της τεχνικής εκπαίδευσης, που αναμένεται να προκύψουν, διασφαλίζοντας παράλληλα και τις θέσεις εργασίας πολλών εκπαιδευτικών.»

Η Ομοσπονδία, έθετε ουσιαστικά «προ των ευθυνών» της την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Πιερίας, ζητώντας να απαντήσει εάν υπάρχει απόφαση των διοικητικών ή πολιτικών προϊσταμένων της για τη μεταστέγαση του Τ.Ε.Ε. Ειδικής Αγωγής Κατερίνης στις εγκαταστάσεις της 3ης πτέρυγας του κτιριακού συγκροτήματος του πρώην Ενιαίου Πολυκλαδικού Λυκείου Κατερίνης και αν η αρμοδιότητά του Διευθυντή Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης περιορίζεται σε σχετική επί του θέματος και μόνον εισήγηση προς τον Περιφερειακό Διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας.