Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Χωρίς προϋπολογισμό, κινδυνεύει με λουκέτο

Σοβαρές καταγγελίες από τον Άλλο Δρόμο για το Δημοτικό Ωδείο

01

Τον κίνδυνο να οδηγηθεί σε «λουκέτο» το Δημοτικό Ωδείο Κατερίνης, κρούει ο Άλλος Δρόμος, αφού σε ερώτηση που κατέθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο (και θα απαντηθεί εν ευθέτω χρόνω) τονίζει οτι αν για δεύτερη χρονιά δεν καταρτιστεί προϋπολογισμός από τη Διοίκηση του Ωδείου, αυτοδικαίως κλείνει.

Όπως ανέφερε κατά την ερώτηση που υπέβαλε στο Δημοτικό Συμβούλιο η Γνωσούλα Χαϊλατζίδου (δημοτική σύμβουλος και μέλος του ΔΣ του ΔΩΚ) η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης έχει «αναπέμψει» δύο φορές τον προϋπολογισμό του Δημοτικού Ωδείου, με αποτέλεσμα το Ωδείο να λειτουργεί από τις αρχές του έτους χωρίς εγκεκριμένο προϋπολογισμό.
Όπως υποστηρίζει ο Άλλος Δρόμος, η αδυναμία σύνταξης προϋπολογισμού για το 2016 (διανύουμε ήδη τον 10ο μήνα του έτους) οφείλεται στην αδυναμία εξασφάλισης των πιστώσεων, για την κάλυψη απαιτήσεων από δικαστικές αποφάσεις, απάντηση που έδωσε σε σχετικό ερώτημα της ΑΔΜΘ, η πρόεδρος του Ωδείου.
Οι δικαστικές αποφάσεις παραμένουν ανεκτέλεστες από την κοινοποίησή τους τον Μάρτιο του 2013 και αφορούν απαιτήσεις εργαζομένων του ΔΩΚ, ενώ για την υπόθεση (σύμφωνα με έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης), βρίσκεται σε εξέλιξη πειθαρχική διαδικασία εις βάρος της Προέδρου του Δημοτικού Ωδείου.
Η κ. Χαϊλατζίδου ανέφερε, οτι παρόλο που οι διάδικοι εργαζόμενοι έχουν συμφωνήσει σε πρόταση που τους είχε υποβληθεί από την πρόεδρο του ΔΩΚ, για τμηματική καταβολή του ποσού σε βάθος 3, 4 ετών, ώστε να διευκολυνθεί το Δημοτικό Ωδείο, δεν υπάρχει καμιά ενημέρωση από τη διοίκηση για το συγκεκριμένο θέμα, ούτε προς τους εργαζομένους ούτε προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Μάλιστα, υπάρχει έγγραφο της ΑΔΜΘ, με το οποίο ζητά να ενημερωθεί επί του θέματος, ώστε να μη διαταραχθεί η εύρυθμη λειτουργία του Νομικού Προσώπου, χωρίς ωστόσο να έχει λάβει κάποια απάντηση από το ΔΩΚ
Το γεγονός της μη ύπαρξης προϋπολογισμού από το ΔΩΚ, δημιουργεί μια σειρά επιπτώσεων, αφού όπως τονίζεται στο κείμενο της ερώτησης του Άλλου Δρόμου, τα υπόλοιπα των κωδικών μισθοδοσίας του εγκεκριμένου προϋπολογισμού του 2015, δεν επαρκούν για τη μισθοδοσία του προσωπικού μέχρι το τέλος του χρόνου και συγκεκριμένα για το μήνα Δεκέμβριο, αλλά και τους επόμενους μήνες.
Η Γνωσούλα Χαίλατζίδου, ζήτησε από την πρόεδρο και την δημοτική αρχή, πλήρη ενημέρωση του συμβουλίου για όλες τις εκρεμότητες που αφορούν το Ωδείο, υπογραμμίζοντας πως είναι γνωστή η προσφορά του ΔΩΚ στην πολιτιστική δημιουργία, στην πολιτιστική ζωή της πόλης και κυρίως στη γνωριμία χιλιάδων παιδιών μαθητών του, με τον υπέροχο κόσμο της μουσικής.
Καταλήγοντας και συγκεκριμενοποιώντας τα ερωτήματα, ζήτησε από τη δημοτική αρχή να απαντήσει, τι προτίθεται να πράξει ο δήμος σχετικά με το ΔΩΚ, με ποιον τρόπο θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι από τον Δεκέμβριο και μετά και πώς θα νομιμοποιηθούν οι ανωτέρω δαπάνες, από τη στιγμή που δεν μπορούν να ενταλματοποιηθούν χωρίς την ύπαρξη εγκεκριμένου λογαριασμού.
Το πλήρες κείμενο της τοποθέτησης και ερώτησης (το οποίο συνυπογράφουν η κ. Χαίλατζίδου και ο κ. Ράδης, μέλη του ΔΣ του ΔΩΚ), κατατέθηκε στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και οι απαντήσεις αναμένονται σε επόμενη συνεδρίαση, όπως προβλέπεται και από το κανονισμό.