Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Πλήρης σε βασικές υποδομές

Το Δημοτικό Συμβούλιο Κατερίνης ενέκρινε τον απολογισμό και ισολογισμό 2015

1

 

Στα θέματα της δημοτικής περιουσίας, της διαφάνειας, αλλά και της πολιτικής στόχευσης επικέντρωσε η αντιπολίτευση

Κατά πλειοψηφία (όπως παραδοσιακά γίνεται) το Δημοτικό Συμβούλιο Κατερίνης ενέκρινε τον απολογισμό και ισολογισμό του Δήμου για τη χρήση έτους 2015. Οι δημοτικοί σύμβουλοι, αυτή τη φορά δεν «μπλέχτηκαν» σε αριθμούς αλλά προτίμησαν την πολιτική συζήτηση η οποία επικεντρώθηκε σε ζητήματα εκπαίδευσης και σχολικών υποδομών.

Στα αξιοσημείωτα, του απολογισμού η αύξηση των εσόδων (από δημοτικά τέλη) κατά 300.000 ευρώ, αλλά και η αύξηση των παγίων κατά 4,5 εκατομμύρια. Τα δύο αυτά στοιχεία, υπογράμμισε και ο δήμαρχος Κατερίνης στην τοποθέτησή του, τονίζοντας οτι παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία (όπου η μείωση της επιχορήγησης του κράτους μειώθηκε κατα 65% από το 2009), ο Δήμος αύξησε το ταμειακό του υπόλοιπο, από τα 8 στα 10 εκατομμύρια ευρώ.
Ο Σάββας Χιονίδης υποστήριξε οτι «δεν μας λείπει τίποτα σε βασικές υποδομές», εννοώντας προφανώς σε ύδρευση, αποχέτευση, οδικό δίκτυο, αθλητισμό και σχολεία. «Τα σχολεία είναι υπεραρκετά, για πρώτη φορά φέτος απορροφήθηκαν όλα τα προνήπια», είπε, σημειώνοντας ωστόσο πως το μοναδικό πρόβλημα εντοπίζεται στο ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής, όπου «κάποιοι καρεκλοκένταυροι δεν μας αφήνουν να υλοποιήσουμε τη μελέτη». Όσον αφορά τη συγκεκριμένη μελέτη, είπε αφορά την μετεγκατάσταση του ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής στα εργαστήρια του πρώην Πολυκλαδικού Λυκείου και αποφασίστηκε μετά από εξαντλητικό διάλογο με εκπαιδευτικούς και συλλόγους γονέων. Ωστόσο προσκρούει στις αντιδράσεις εκπαιδευτικών (ή και συνδικαλιστών) της Τεχνικής Εκπαίδευσης, αφού στους συγκεκριμένους χώρους φυλάσσονται μηχανήματα της Τεχνικής Εκπαίδευσης, που πλέον δεν χρησιμοποιούνται.
«Η συγκρατημένη οικονομική πολιτική, μας δίνει τη δυνατότητα να λειτουργήσουμε πλέον όλο το χρόνο το κολυμβητήριο», ανέφερε σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του, υπογραμμίζοντας οτι «με νοικοκυριό και σύναιση μπορούμε να είμαστε συνεπείς στις δεσμεύσεις μας»
Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Χιονίδης, εκτίμησε πως η αυτοδιοίκηση αποδεικνύει οτι μπορεί να είναι η εναλλακτική λύση σ’ αυτό το δύσκολο οικονομικό και κοινωνικό τοπίο και μάλιστα με μικρότερο κόστος από το κράτος.
«Θα θέλαμε εκτός από νούμερα, να ακούσουμε και τον απολογισμό των πολιτικών πεπραγμένων», είπε ο επικεφαλής του «Άλλου Δρόμου». Ο κ. Μίγκος, είπε οτι ο Άλλος Δρόμος, θα ήθελε να γνωρίζει «αν και πώς η διοίκηση του Δήμου εντάσσει τα έργα σε μια γενικότερη στόχευση και σε ποιά κατεύθυνση κινείται», ενώ άσκησε κριτική στο θέμα της δημοτικής περιουσίας, ρωτώντας αν αυτή έχει καταγραφεί όπως προβλέπεται από τον Καλλικράτη.
«Περιμέναμε να ακούσουμε ένα πολιτικό σκεπτικό», είπε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, συμπληρώνοντας πως η διοίκηση αποφεύγει την αναφορά του πολιτικού σκεπτικού της, διότι ακολουθεί τις αντιλαϊκές πολιτικές που της επιβάλλει το κράτος.
Ο κ. Παπαδόπουλος, τόνισε οτι για την Λαϊκή Συσπείρωση είναι «κακό» που το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων προέρχεται από δημοτικά τέλη και δημοτική φορολογία, ενώ κάλεσε τη δημοτική αρχή, μαζί με τους πολίτες, να παλέψει για την επιστροφή των παρακρατηθέντων από το κράτος.
Την προοπτική μείωσης των δημοτικών τελών για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες της πόλης μας, έθεσε από την πλευρά του ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Κυριακίδης, ενώ χαρακτήρισε τεράστιο ζήτημα εκείνο της αξιοποίησης της δημοτικής περιουσίας, υποστηρίζοντας οτι ουσιαστικά ο δήμος «δεν ξέρει τι έχει»
Σε θέματα διαφάνειας επέμενεινε ο επίσης ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Φάκας, ζητώντας από τη δημοτική αρχή να σταματήσουν οι απευθείας αναθέσεις έργων.
Τελικώς τον απολογισμό και ισολογισμό της χρήσης έτους 2015, υπερψήφισαν μόνο οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας.