Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

«Σπάει τα κοντέρ του αυταρχισμού»

Το Εργατικό Κέντρο Κατερίνης για την επίθεση των ΜΑΤ σε συνταξιούχους και για την «Επιτροπή σοφών»%ce%b5%cf%81%ce%b3%ce%b1%cf%84%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%ce%ba%ce%ad%ce%bd%cf%84%cf%81%ce%bf-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%af%ce%bd%ce%b7%cf%82-1

Η επίθεση με χημικά εναντίον των συνταξιούχων, που δικαίως διαμαρτύρονται βλέποντας τις συντάξεις τους να εξανεμίζονται και βιώνοντας τη φτώχεια και την αναξιοπρέπεια, σπάει τα κοντέρ του αυταρχισμού, αναφέρει σε ανακοίνωσή του, το Εργατικό Κέντρο Κατερίνης.

Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνει πως «αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά ότι και αυτή η Κυβέρνηση δεν διαφέρει σε τίποτε από τις προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις.» Το Εργατικό Κέντρο Κατερίνης καταγγέλλει την απαράδεκτη επίθεση, τονίζοντας ότι η καταστολή των κοινωνικών και εργατικών αγώνων δε θα περάσει. «Βρισκόμαστε στο πλευρό των συνταξιούχων και δηλώνουμε ότι δεν μπορεί να είναι αποδεκτό να επαναληφθούν εικόνες ντροπής για τις αξίες του εργατικού και συνδικαλιστικού κινήματος, όπως αυτές με τα δακρυγόνα εναντίον των παππούδων και των πατεράδων μας που μας δίδαξαν και συνεχίζουν να αποτελούν παράδειγμα για τους αγώνες μας», καταλήγει η ανακοίνωση

ΕΚΚ για Επιτροπή Σοφών: Επίθεση στον κόσμο της μισθωτής εργασίας
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της «Επιτροπής Σοφών» για το ασφαλιστικό, το Εργατικό Κέντρο Κατερίνης τονίζει: «Έχοντας γνώση πλέον των προτάσεων της “Επιτροπής Σοφών” για το εργασιακό, δεν μπορούμε να συμμεριστούμε την “θριαμβολογία” της Κυβέρνησης και του Υπουργού Εργασίας. Κι αυτό γιατί όχι μόνο κρύβουν παγίδες, αλλά επιπλέον ανοίγουν το δρόμο για νέες παρεμβάσεις σε βάρος όσων δικαιωμάτων έχουν απομείνει στους εργαζόμενους.
Το πόρισμα της Επιτροπής ακυρώνει ουσιαστικά την επαναφορά της ΕΓΣΣΕ και την καθολικότητα εφαρμογής των κατώτατων μισθών μέσω συλλογικών διαπραγματεύσεων, θέτοντας όρια, εύρος και προϋποθέσεις στη διαπραγμάτευση. Επιπλέον, θέτει σχεδόν ανεφάρμοστους όρους και προϋποθέσεις για την υποχρεωτικότητα – επεκτασιμότητα των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων (αντιπροσωπευτικότητα, εξαιρέσεις, αποκλίσεις κλπ) και αναγνωρίζει ως το πλέον πρόσφορο επίπεδο συλλογικής διαπραγμάτευσης την επιχείρηση, όπως είναι και η πάγια θέση του ΣΕΒ.
Θέτει, και μάλιστα ομόφωνα, ξανά το ζήτημα της Διαιτησίας του ΟΜΕΔ, ζητώντας επί της ουσίας να υπάρχει κοινή προσφυγή εργοδοτών και εργαζομένων, αμφισβητώντας ακόμα και απόφαση του ΣτΕ. Όσο για τις ομαδικές απολύσεις, βλέπουμε από τη μία να μπαίνει στο παιχνίδι το Ευρωδικαστήριο και από την άλλη για την αποφυγή τους προτείνεται μεγιστοποίηση της ευελιξίας των όρων εργασίας. Τίθεται ακόμα και θέμα μηδενικού ωραρίου… (δηλαδή, αντί να γίνουν ομαδικές απολύσεις, θα θεσπιστεί εργασία μειωμένου ωραρίου που να μπορεί να αποτρέψει τις ομαδικές απολύσεις), με το Δημόσιο ή το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης να αναπληρώνει με επίδομα τις χαμένες ώρες εργασίας (λόγω αδυναμίας της επιχείρησης) των εργαζόμενων.
Οι εργαζόμενοι και το συνδικαλιστικό μας κίνημα δεν πρόκειται να «τσιμπήσουμε το δόλωμα». Πίσω από το πόρισμα της “Επιτροπής Σοφών”, και με δεδομένη τη μέχρι τώρα εμπειρία μας από τις δήθεν σκληρές διαπραγματεύσεις της Κυβέρνησης για την υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων, επιχειρείται νέα επίθεση στον κόσμο της μισθωτής εργασίας. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους του Νομού μας σε ετοιμότητα για να αντιπαλέψουμε την πιθανότητα να θεσπιστούν μέτρα που διαμορφώνουν ένα ακόμα πιο δυσοίωνο μέλλον για τους εργαζόμενους.»