Τα Ολύμπια Νέα

Απόψεις / Κοινωνικά

«Προσφυγούλα σε κλαιν τα μάτια μου..»

Άρθρο γνώμης

Του Δημητρίου Δημηνά Δικηγόρουprosfygopoyla_0 Ο τίτλος είναι η επωδός από το γνωστό σμυρναίικο τραγούδι «Αρχοντογυιός παντρεύεται και παίρνει προσφυγούλα…». Ο στιχουργός αφηγείται, ως γνωστό, την δηλητηρίαση μιας πτωχής μικρασιάτισας προσφυγούλας από την ελληνίδα πεθερά που είχε παντρευτεί τον γιό της. Εκφράζει αλληγορικά την εχθρική και σκιώδη αντιμετώπιση των προσφύγων της Μικρασιατικής καταστροφής από μια μεγάλη μερίδα Ελλήνων κατά την δραματική εκείνη περίοδο της ιστορίας μας. Αποτελούσε ένα άλλου είδους «ρατσισμού», αφού στρεφόταν κατά ομοεθνών και ομόθρησκων ανθρώπων.

Σήμερα, έναν αιώνα μετά, η χώρα μας έχει κατακλυσθεί από ένα συνεχώς διογκούμενο αριθμό προσφύγων, αλλοεθνών και αλλόθρησκων, ξένων προς τα ήθη και τις παραδόσεις μας. Παρά ταύτα, το μεγαλύτερο μέρος των Ελλήνων τους έχει περιβάλει με αγάπη και τους παρέχει κάθε δυνατή βοήθεια, καίτοι η χώρα μας μαστίζεται από την οικονομική κρίση, που οδήγησε σε πτώχεια ένα σημαντικό αριθμό νοικοκυριών.
Δεν έπαυσαν όμως να υπάρχουν ρατσιστικά και ξενοφοβικά φαινόμενα που εκδηλώνονται κατά καιρούς από κάποιες ομάδες συμπατριωτών μας ή από κομματικές παρατάξεις.
Πρόσφατα προέκυψε το πρόβλημα της ένταξης 22.000 προσφυγόπουλων στα Ελληνικά σχολεία. Δύο μάλιστα Σύλλογοι Γονέων σχολείων του Ωραιοκάστρου και της Φιλιππιάδας αντέδρασαν έντονα με ανακοινώσεις τους απαιτώντας όχι μόνο να μη συμφοιτούν με τα παιδιά τους, αλλά μη κάνουν χρήση του αυλείου χώρου και των αιθουσών διδασκαλίας ακόμη και τα απογεύματα που δεν λειτουργούν τα σχολεία για τους Έλληνες μαθητές. Οι Σύλλογοι βέβαια δικαιολογούν τις αντιρρήσεις τους για λόγους ιατρικούς, εκπαιδευτικούς, θρησκευτικούς και πολιτισμικούς, που ενδέχεται να έχουν δυσμενή επίδραση στα ελληνόπουλα από τον συγχρωτισμό τους με παιδιά –φορείς επικίνδυνων ασθενειών, εμποτισμένων με θρησκευτικό φανατισμό, άσχετων με τα ελληνικά ήθη, παραδόσεις, κουλτούρας και εν γένει τρόπων διαβίωσης και συμπεριφοράς. Και ως ένα σημείο έχουν δίκαιο. Όμως τα συναρμόδια για το θέμα υπουργεία διατείνονται ότι λαμβάνονται όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την προστασία της υγείας των μαθητών, την θωράκισή τους από θρησκευτικής και πολιτισμικής απόψεως, καθώς και την απρόσκοπτη εφαρμογή του εκπαιδευτικού προγράμματος, ώστε να μη υπάρξει οποιουδήποτε είδους καθυστέρηση στους Έλληνες μαθητές.
Η καλύτερη λύση εν προκειμένω θα ήταν να λειτουργούσαν ειδικά σχολεία για τους πρόσφυγες μαθητές μέχρις ότου να προσαρμοσθούν στο ελληνικό περιβάλλον, μάθουν την γλώσσα και τον πολιτισμό μας και στη συνέχεια να ενταχθούν ανάλογα με τα προσόντα τους στα ελληνικά σχολεία. Προς το παρόν αυτή η λύση φαίνεται ανεφάρμοστη κυρίως για οικονομικούς λόγους, έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού και σχολικών κτηρίων. Εάν τελικά κατανεμηθούν τα προσφυγόπουλα σε διάφορα σχολεία ώστε να υπάρχει μικρός αριθμός αυτών σε κάθε σχολείο, τότε θα πρέπει να καταστεί σαφές σε αυτούς ότι ως φιλοξενούμενοι στη χώρα μας έχουν υποχρέωση να σέβονται την θρησκεία μας, τα εθνικά και χριστιανικά σύμβολα μας και να μη δημιουργούν προβλήματα εξ αιτίας της διαφορετικότητάς τους. Κάτι ανάλογο είχε αναγγείλει ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας για τους εκεί εγκατασταθέντες μετανάστες, τονίζοντας ότι όποιος δεν συμμορφώνεται θα αποστέλλεται πίσω στην πατρίδα του.
Εν κατακλείδι πιστεύω πως, εάν τα μη έχοντα μοίρα στον ήλιο, κατατρεγμένα από την κόλαση του πολέμου προσφυγόπουλα, βρουν θαλπωρή και αγάπη από τα ελληνόπουλα και νοιώσουν σαν μέλη μιας μεγάλης, οικογένειας, θα προσαρμοσθούν σύντομα στον τόπο που τους φιλοξενεί και μπορεί να αποδειχθούν χρήσιμα και παραγωγικά άτομα στην κοινωνία μας, όπως συνέβη παλιότερα με τους γείτονες Αλβανούς.
Η γνωστή γερμανική εφημερίδα «BILD», στιγματίζοντας την ρατσιστική αντιμετώπιση των κατατρεγμένων αυτών παιδιών από μέρους κάποιων Ευρωπαίων αφιέρωσε πρωτοσέλιδο άρθρο με τον επιτιμητικό τίτλο «Ευρώπη δεν ντρέπεσαι όταν βλέπεις αυτά τα παιδιά;» Η ερώτηση νομίζω απευθύνεται σε όλους μας.