Τα Ολύμπια Νέα

Ελλάδα

Ο λαϊκισμός έκανε τη λιτότητα σκληρότερη

Την ώρα που περνούσε το νομοσχέδιο από τις Επιτροπές της Βουλής, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν «κάρφωνε» τον ΣΥΡΙΖΑ7a2327699467ac7e59ed60552a1a864a

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις υποστήριξε πως η Ελλάδα υφίσταται σκληρότερη οικονομική προσαρμογή εξαιτίας της «λαϊκιστικής στάσης» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 2015.

Μιλώντας σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στη Ρίγα της Λετονίας τη Δευτέρα για τον λαϊκισμό στην ΕΕ, ο λετονός επίτροπος επέλεξε να φέρει ως «παράδειγμα» την περίπτωση της Αθήνας. «Ο λαϊκισμός δεν λύνει προβλήματα, αλλά δημιουργεί προβλήματα» είπε, λέγοντας πως «αυτό μπορούμε να το δούμε στην κλασική περίπτωση της Ελλάδας». «Μία νέα κυβέρνηση ήρθε με μία λαϊκιστική στάση, πως δεν χρειαζόμαστε πλέον λιτότητα, πως θα ξοδέψουμε όσα θέλουμε, και ουσιαστικά η Ελλάδα σήμερα εφαρμόζει αυστηρότερα μέτρα λιτότητας από ό,τι θα χρειαζόταν εάν οι [μεταρρυθμίσεις] της προηγούμενης κυβέρνησης είχαν συνεχιστεί» είπε ο Ντομπρόβσκις, όπως μεταδίδει το Reuters. Ο επίτροπος ανέφερε επίσης, σύμφωνα με τις αναφορές, πως η πολιτική της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ευθύνεται για την παραμονή της ελληνικής οικονομίας σε ύφεση και το 2015 αντί της ανάπτυξης που προβλεπόταν, εξαιτίας της «μη συνέχισης» των μεταρρυθμίσεων. Πέρασε από τις επιτροπές το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα Δεκτό κατά πλειοψηφία έγινε από τις συναρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ, μετά από συζήτηση που χαρακτηρίστηκε από έντονες αντιπαραθέσεις, με τον εισηγητή των ΑΝΕΛ, Θανάση Παπαχριστόπουλο, να κάνει λόγο για αναγκαία διαρθρωτικά μέτρα, τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης να δηλώνουν ότι καταψηφίζουν το πολυνομοσχέδιο και το ΚΚΕ να προαναγγέλει ονομαστική ψηφοφορία.. Υπέρ ψήφισαν τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ) και καταψήφισε σύσσωμη η αντιπολίτευση (ΝΔ, Χρυσή Αυγή, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι, ΚΚΕ και Ένωση Κεντρώων).

Έντονες αντιπαραθέσεις Μετά τον καβγά Τσακαλώτου – Βαρβιτσιώτη περί φεμινισμού, τον λόγο πήραν οι ειδικοί αγορητές των κομμάτων. Ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος ανέφερε πως «οι συσχετισμοί αλλάζουν, η μιζέρια τελειώνει και η χώρα θα μπει σε κανονικότητα» και μίλησε για αναγκαία διαρθρωτικά μέτρα που θα οδηγήσουν σε σταθεροποίηση της οικονομίας. Ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιάννης Μανιάτης, διερωτήθη εάν η εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας στο υπερταμείο συνιστά εθνική πολιτική. Παράλληλα, επέκρινε την κυβέρνηση γιατί δεν φρόντισε την ενεργειακή επάρκεια των νησιών. Από το ΚΚΕ, ο βουλευτής Νικόλαος Καραθανασόπουλος, αφού ανέφερε ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία. Επίσης, υπογράμμισε ότι είναι μονόδρομος η προσπάθεια ανασυγκρότησης του εργατικού κινήματος σε μία κατεύθυνση συνολικών ρήξεων. Ο Μάριος Γεωργιάδης, εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων, τόνισε ότι η κυβέρνηση περνά τα πιο επώδυνα μέτρα και αναφερόμενος στη δημιουργία του υπερταμείου είπε ότι εκ πρώτης όψεως οι «αποκρατικοποιήσεις μάς βρίσκουν θετικούς, αλλά δεν θέλουμε το ξεπούλημα». Ο βουλευτής του Ποταμιού Κωνσταντίνος Μπαργιώτας σημείωσε ότι το εν λόγω νομοσχέδιο αποτελεί ακόμη ένα εμπόδιο για την επόμενη δόση. Εστιάζοντας στην αγορά ενέργειας, επεσήμανε ότι αποτελεί πολύπλοκο ζήτημα και γι” αυτόν τον λόγο απαιτείται προσεκτικός σχεδιασμός. Αντί αυτού, όπως ανέφερε, η κυβέρνηση προτίμησε την οδό του κατ” επείγοντος. «Η κυβέρνηση νομοθετεί χωρίς να την ενδιαφέρει η ουσία. Πρόκειται για μία βαθιά αντιμεταρρυθμιστική κυβέρνηση» είπε χαρακτηριστικά.

Κριτική από τα συνδικάτα
Κατά των ιδιωτικοποιήσεων και την ένταξη τους στο Υπερταμείο τάχθηκαν στην πλειονότητά τους οι συνδικαλιστικοί φορείς που κλήθηκαν να εκφράσουν τις απόψεις τους επί του νομοσχεδίου.
Ο εκπρόσωπος του σωματείου εργαζομένων Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. υποστήριξε ότι είναι εγκληματικό και απαράδεκτο ένα εργαλείο του κράτους για την κατασκευή δημοσίων κτιρίων να εντάσσεται στο υπερταμείο.
Ο πρόεδρος του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Μιχάλης Βλασταράκος έκανε λόγο, μεταξύ άλλων, για νομοσχέδιο που επιβαρύνει την τσέπη του επαγγελματία γιατρού και ιδιαίτερα των νέων.
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Βασίλης Αλεξανδρής κατηγόρησε τον υπουργό Εργασίας για προσπάθεια να υποβαθμίσει την σημασία των αλλαγών που προωθεί το νομοσχέδιο, καθώς όπως είπε ο ίδιος το συνδέει με την αναγκαιότητα της χρηματοδότησης της χώρας από τους δανειστές, ομολογώντας ότι έχει απώλεια κανονιστικής ισχύος.
Παράλληλα, έκανε λόγο για μνημείο κυβερνητικής αντιφατικότητας που επιφέρει καίριο πλήγμα και εξουθενώνει με κάθε μέσο τους δικηγόρους και κάθε ελεύθερο επαγγελματία. Η κυβέρνηση αυτοδιασύρεται, καθώς έρχεται και αυτοκαταργεί διατάξεις που πριν λίγο καιρό ψήφισε. Είναι μια προσβλητική πρακτική για το κύρος της βουλής και των δημοκρατικών θεσμών, τόνισε ο κ. Αλεξανδρής.
Επικριτικός, για τις δυσμενείς όπως υποστήριξε, αλλαγές που επιφέρει στο κλάδο τους το νομοσχέδιο, εμφανίστηκε και ο πρόεδρος της Ένωσης Νέων Δικηγόρων Λάμπρος Αδάμος.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ, Γιώργος Σινιώρης, κατηγόρησε την κυβέρνηση για επικοινωνιακό κόλπο, τονίζοντας ότι μπορεί το 51% να παραμείνει στο υπερταμείο, ωστόσο μπορεί με το 11% να δοθεί το μάνατζμεντ της εταιρίας, οπότε αποχαρακτηρίζεται ως δημόσιος φορέας. «Δεν θα υπάρχει καμία κοινωνική πολιτική σε αυτό το δημόσιο αγαθό που είναι το νερό» υποστήριξε.
Υπέρ του νομοσχεδίου που θα αναδιαμορφώσει την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, όπως είπε, τάχθηκε ο πρόεδρος του ΛΑΓΗΕ Μιχάλης Φιλίππου, διαβεβαιώνοντας ότι η εταιρία θα συνδράμει ώστε να ανταπεξέλθει στο έργο της.
Θετικός επίσης επί του νομοσχεδίου εμφανίστηκε και ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας ΑΕ Νικόλαος Μπουλαξής, τονίζοντας ότι γίνεται προσπάθεια να ενσωματωθούν βασικά στοιχεία της ΕΕ, που οδηγούν στην ενοποιημένη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Ο εκπρόσωπος της ΣΕΤΚΕ (Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος) Νικόλαος Μεγγούλης, υποστήριξε ότι οι νέες ρυθμίσεις δεν προστατεύουν τα τουριστικά καλύμματα και θα οδηγήσουν, είτε στο κλείσιμο τους είτε στην παραοικονομία.
Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Αττικό Μετρό Γιώργος Κανάρης, εξέφρασε την αντίθεση του να περάσει η περιουσία της δημόσιας αυτής εταιρίας στο υπερταμείο.
Ο γενικός διευθυντής του «Ελληνικού Συνδέσμου Ανεξάρτητων Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας» Γεώργιος Τσάμτζης χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως ένα πρώτο θετικό και αναγκαίο βήμα, τόνισε ωστόσο ότι είναι αναγκαίο να προσδιοριστούν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.
Ο Γιώργος Αδαμίδης, πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, έκανε λόγο για διάσταση απόψεων μεταξύ του υπουργού Περιβάλλοντος Πάνου Σκουρλέτη -με τις θέσεις του οποίου -ότι η ΔΕΗ πρέπει να είναι δημόσιος φορέας- ταυτίζονται οι εργαζόμενοι, και του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ Στέλιου Πιτσιόρλα. Όπως είπε οι εργαζόμενοι ταυτίζονται με τις θέσεις του κ. Σκουρλέτη που είναι κατά της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και όχι με του κ. Πιτσιόρλα που θέλει η εταιρία να υπαχθεί στο «Υπερταμείο» και να μην είναι δημόσιος φορέας.
Ο αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην ΕΛΒΟ Θεόδωρος Δημητριάδης, κατηγόρησε την κυβέρνηση για προχειρότητα και τόνισε ότι είναι αναγκαίο η μοναδική αμυντική βιομηχανία της χώρας να εξαιρεθεί από την υπαγωγή της στο Υπερταμείο.