Τα Ολύμπια Νέα

Κυριότερες Ειδήσεις / Τοπικά Νέα

90 χρόνια εμποροπανήγυρη Αιγινίου

Ενενήντα χρόνια συμπλήρωσε φέτος η Εμποροπανήγυρη Αιγινίου, ένας θεσμός που γεννήθηκε το 1926 και που δεν διέκοψε τη λειτουργία του ούτε και στα πολύ δύσκολα χρόνια τής δεκαετίας ’40 – ’50, δηλαδή στα χρόνια τής κατοχής αλλά και του εμφύλιου. Πρόκειται για μια εμποροπανήγυρη που, όπως έχει ειπωθεί και γραφτεί, πραγματοποιούνταν στο Καβακλί τής Ανατολικής Ρωμυλίας και που οι Καβακλιώτες, που ήρθαν ως πρόσφυγες το 1925 στο Αιγίνιο, τη μετέφεραν κατά την εκεί εγκατάστασή τους. 

 

trans-epta-596-kentrikh

 

Να σημειωθεί δε ότι η Εμποροπανήγυρη Αιγινίου ιδρύθηκε την ίδια χρονιά (1926) με τη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης, ωστόσο η ΔΕΘ συμπλήρωσε φέτος μόλις τα 81 χρόνια λειτουργίας της.

Αυτή η Εμποροπανήγυρη στη Βόρεια Πιερία, κάποτε ήταν ένα τοπικό γεγονός. Τις τελευταίες όμως δεκαετίες, με την εξέλιξη των πραγμάτων και με τη δυναμική που έχει αναπτύξει, δεν αποτελεί μόνο έναν θεσμό τού Αιγινίου ή τού σημερινού Δήμου Πύδνας-Κολινδρού, δεν αποτελεί μόνο έναν θεσμό στα όρια της Πιερίας, είναι ένας θεσμός ευρύτερα γνωστός στη Μακεδονία αλλά όχι μόνο. Άλλωστε, οι δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες που υποδέχεται το Αιγίνιο κάθε χρόνο περί τα μέσα Σεπτεμβρίου, είναι από την Πιερία, από τη Θεσσαλονίκη, από τη Λάρισα, από την Κοζάνη, από την Ημαθία, από άλλες γύρω περιοχές, ακόμη και από την Αθήνα.

Ενενηντάχρονος λαϊκός θεσμός Λαϊκός θεσμός η Εμποροπανήγυρη του Αιγινίου τότε που ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1926. Λαϊκός θεσμός όμως είναι και παραμένει μέχρι και σήμερα. Απλοί άνθρωποι, οι εκθέτες. Απλοί άνθρωποι, συνήθως, και οι επισκέπτες, αν εξαιρέσει βέβαια κανείς την ημέρα των εγκαινίων όπου, κατά καιρούς, υπάρχει έντονη παρουσία κάποιων πολιτικών προσώπων από Αθήνα, Θεσσαλονίκη ή από αλλού. Εν μέρει, ο χώρος μοιάζει με μια πολύ μεγάλη λαϊκή αγορά όχι βέβαια αγροτικών προϊόντων (αν και υπάρχουν κάποια λιγοστά) αλλά κυρίως φθηνών εμπορικών προϊόντων, μια αγορά η οποία όμως αντί για μια μέρα διαρκεί περίπου ένα δεκαήμερο. Το εμπορικό κομμάτι αυτού τού πανηγυριού (ρούχα, παπούτσια, χρηστικά αντικείμενα, εικόνες, βιβλία, παιχνίδια, λουκάνικα Αιγινίου, γλυκά, παγωτά κλπ) συμπληρώνουν οι ταβέρνες αλλά και κάποιοι χώροι για διασκέδαση κυρίως παιδιών. Τι είναι όμως εκείνο που κάνει τόσες χιλιάδες κόσμου να επισκέπτονται, κάθε χρόνο, αυτή την Εμποροπανήγυρη; Η αλήθεια είναι ότι αυτός ο θεσμός είναι πολύ γνωστός πια σε αρκετές περιοχές τής χώρας. Γίνεται σε μια εποχή όπου έχει κλείσει το καλοκαίρι αν και ο καιρός είναι ακόμη ήπιος, ανοίγουν τα σχολεία, αρχίζει μια νέα περίοδος για όλους. Γι αυτό και πολλοί είναι εκείνοι που νιώθουν ότι μια επίσκεψη σε μια τέτοια εμποροπανήγυρη θα τους έδινε την ευκαιρία να διασκεδάσουν με τις οικογένειές τους ή με τους φίλους τους. Να διασκεδάσουν κυρίως μαζί με τα παιδιά τους ή τα εγγόνια τους και παράλληλα να κάνουν και κάποιες πολύ φθηνές αγορές είτε σε σχολικά, είτε σε είδη που φοριούνται τον χειμώνα, είτε σε άλλα είδη που γενικά έχουν ανάγκη.

 

epta12-1 epta12-2

 

Χώρος διασκέδασης και αγορών Φυσικά, σε μια περιήγηση στους χώρους τής Εμποροπανήγυρης μπορεί κανείς και να συναντήσει τυχαία κάποιους φίλους και γνωστούς ή να οργανώνει μια επίσκεψη – συνάντηση με φίλους. Μάλιστα, επειδή κάμποσοι Πιεριείς διαμένουν στη συμπρωτεύουσα, στη Λάρισα αλλά και σε άλλες περιοχές, επιλέγουν σκόπιμα να επισκεφθούν το Αιγίνιο τέτοιες μέρες ώστε να δουν γνωστά και αγαπημένα πρόσωπα, να φάνε μαζί τους, να διασκεδάσουν, να πουν τα δικά τους και να μάθουν τα νέα τής Πιερίας. Εννοείται ότι για τα παιδιά αυτή η ευκαιρία είναι εξαιρετική, διότι πάντοτε τα παιδιά αναζητούν μια βόλτα που γίνεται σε χώρο με τόσες αγορές, τόσα παιχνίδια, τόσα και τόσα γλυκίσματα και παγωτά. Είναι επίσης μια ευκαιρία για μικρούς και μεγάλους να καθίσουν στις ταβέρνες και να απολαύσουν τα φημισμένα λουκάνικα Αιγινίου και τα άλλα κρεατικά. Ιδιαίτερα δε για τα λουκάνικα Αιγινίου που είναι πολύ νόστιμα, λέγεται -ίσως μερικές φορές και καθ’ υπερβολήν- ότι οι ντόπιοι φτιάχνουν τα λουκάνικα αυτά όλο τον χρόνο μόνο και μόνο για να τα πουλήσουν στο πανηγύρι ή για να τα προσφέρουν ως εκλεκτά εδέσματα στις εκεί ταβέρνες.

 

epta12-4

 

Και συναυλίες Η φετινή Εμποροπανήγυρη στο Αιγίνιο είχε και πολλές εκπλήξεις στον τομέα τής ψυχαγωγίας. Στα εγκαίνια (9/9) συμμετείχε η φιλαρμονική Αιγινίου που έπαιζε ρυθμούς τζαζ, ακολούθησε ρεμπέτικη βραδιά (11/9) με τον Αγάθωνα και την κομπανία του, στις 14/9 πραγματοποιήθηκε μουσική βραδιά με το αιγινιώτικο σχήμα «Αντιμελωδοί» ενώ στις 16/9 οι μελωδίες τής Αρετής Κετιμέ, του Γιάννη Τσιάμη και των «Ιχνηλατών τής παράδοσης» με τη συνοδεία επιδέξιων μουσικών ταξίδεψαν τους επισκέπτες στον απέραντο κόσμο τής παράδοσης του δημοτικού τραγουδιού. Ερμήνευσαν, με εξαιρετικό τρόπο, δημοτικά τραγούδια από κάθε γωνιά τής Ελλάδας και απέσπασαν το αυθόρμητο χειροκρότημα του κοινού. Εξαιρετική στιγμή και η ερμηνεία τού Νίκου Αβαγιανού, επί χρόνια δημοσιογράφου – παρουσιαστή τηλεοπτικών εκπομπών, στο τραγούδι «Στου Βοσπόρου τ’ αγιονέρια». Η τελευταία εκδήλωση έγινε στις 17/9 με τον Διογένη Διδασκάλου και το συγκρότημα «Monie Monie Conniente».