Τα Ολύμπια Νέα

Κυριότερες Ειδήσεις / Τοπικά Νέα

Ακατάλληλη για τη φιλοξενία ταλαιπωρημένων φιλήσυχων ανθρώπων

Ο Μητροπολίτης Κίτρους, αμφισβητεί τις «συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης» των προσφύγων στην Πέτρα το χειμώνα01

Με αφορμή την «αποκεράμωση» παλαιού κτιρίου του πρώην ΨΝΠΟ για λόγους ασφαλείας η οποία παρουσιάστηκε σαν «καταστροφική δράση» των προσφύγων, ο Μητροπολίτης κ.κ. Γεώργιος μιλάει στην «Π», για τη δομή, αλλά και τη στάση της Μητρόπολης.

Για τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας «περί καταστροφών» κτιρίων στις εγκαταστάσεις του πρώην ΨΝΠΟ, δήθεν από φιλοξενούμενους πρόσφυγες, πήρε θέση ο Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος Γεώργιος, υπογραμμίζοντας οτι «οι συγκεκριμένοι άνθρωποι δεν έδωσαν κάποιο δικαίωμα μέχρι τώρα». Ο Μητροπολίτης στις δηλώσεις του, υπογράμμισε ιδιαίτερα τη σημασία τήρησης των συμφωνηθέντων, ξεκαθαρίζοντας οτι η Μητρόπολη είναι «κάθετα αντίθετη» στη χρήση των εγκαταστάσεων της παλαιας Μονής.

Τις περασμένες μέρες, φαίνετα οτι κάποιοι επιχείρησαν να στήσουν σκηνικό καταστροφών στην Πέτρα Ολύμπου, προβάλλοντας (πραγματικές) εικόνες από πρόσφυγες πάνω σε παλιό κτίριο του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου, οι οποίοι έβγαζαν τα κεραμίδια. Όπως ήταν η φυσικό, η εικόνα από μόνη της, «θορύβησε» την τοπική κοινωνία, για να αποδειχθεί τελικά, οτι οι συγκεκριμένοι άνθρωποι (οι οποίοι δεν ήταν όλοι πρόσφυγες που διαμένουν στην περιοχή) προχώρησαν σε εργασίες αποκεράμωσης, με εντολή του στρατού, αφού υπήρχε σοβαρός κίνδυνος κατάρευσης της στέγης και σοβαρού ατυχήματος. Ο Μητροπολίτης Γεώργιος, μίλησε στην «Π» και αναφέρθηκε στα πραγματικά γεγονότα (μεταφέροντας τις πληροφορίες που και ο ίδιος έχει). Ο κ.κ. Γεώργιος, αναφέρθηκε στη συνεργασία των αρχών, στη συμφωνία που πρέπει να τηρηθεί μέχρι κεραίας για να διαφυλαχθεί η κοινωνική γαλήνη, ενώ εξέφρασε την άποψη οτι οι χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν πλέον στην περιοχή, δεν ευνοούν την παραμονή ταλαιπωρημένων ανθρώπων μέσα σε σκηνές. Δεν θα είχαμε αντίρρηση να φιλοξενηθούν οι πρόσφυγες στα κτίρια του πρώην Ψυχιατρείου Πέτρας που βρίσκονται περιμετρικά των εγκαταστάσεων της παλαιάς Μονής, αναφέρει, αποκλείοντας όμως το ενδεχόμενο να συνεναίσει η Μητρόπολη στη χρήση των εγκαταστάσεων της παλαιάς Μονής, οι οποίες και ακατάλληλες είναι, αλλά δεν έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν, ούτε καν όλα τα παιδιά του καταυλισμού.

 

4

 

Ο Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, σχολιάζοντας τα περί «καταστροφών» ανέφερε: «Από τις πληροφορίες που έχω, από συνεργάτες μου που πήγαν στο χώρο, πρόκειται για αποκεράμωση σε παλαιό κτίριο. Όπως ενημερώθηκα οι παρεμβάσεις έγιναν ύστερα από εντολή του στρατού, γιατι εγκυμονούσε ο κίνδυνος λόγω της παλαιότητας του συγκεκριμένου κτιρίου, να πέσουν κεραμίδια προκαλώντας κάποιο ατύχημα. Οι συγκεκριμένοι άνθρωποι, δεν έδωσαν κάποιο δικαίωμα μέχρι τώρα. Πρόκειται για μια φυλή φιλήσυχων ανθρώπων η οποία έχει υποστεί διώξεις από φανατικούς μουσουλμάνους. Γενικά πρόκειται για αξιοπρεπείς, ευγενικούς και πολιτισμένους ανθρώπους. Στο σημείο αυτό θέλω να εξάρω τη συμβολή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πιερίας, αλλά και του στρατού, η παρουσία των οποίων δημιούργησε γενικά συνθήκες επιπλέον ασφάλειας των χώρων, αλλά και των ίδιων των προσφύγων.»

Ερωτηθείς για την παραμονή των προσφύγων στην περιοχή και με δεδομένο οτι ήδη οι χαμηλές θερμοκρασίες είναι μια πραγματικότητα, ο κ.κ. Γεώργιος ανέφερε: «Από την πρώτη μέρα λειτουργίας του Κέντρου, η Μητρόπολη εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέραμε την ανάγκη αξιοπρεπούς διαβίωσης αυτών των ανθρώπων. Η εγκατάσταση των ανθρώπων στην περιοχή, στηρίχθηκε σε μια διττή επιχειρηματολογία των υπευθύνων. Πρώτον ότι εγκαταβίωσή τους θα είναι προσωρινή και δεύτερον θα είναι εκτός των κτιρίων της Μονής. Η αλήθεια είναι, ότι κανείς δεν φανταζόταν ότι μπορεί να μείνουν εκεί άνθρωποι υπό αυτές τις συνθήκες και το χειμώνα, οπότε η προσωρινότητα λειτουργίας του Κέντρου ήταν εντελώς πιστευτή. Αυτόν τον περιορισμό σύμφωνα με τη λογική τον βάζουν οι καιρικές συνθήκες που το χειμώνα στην περιοχή είναι ιδιαίτερα αντίξοες για τη φιλοξενία ταλαιπωρημένων ανθρώπων, ιδιαίτερα μικρών παιδιών, και μάλιστα σε σκηνές. Ακόμη όμως και να υπήρχε η δυνατότητα να μείνουν σε κάποια από τα υπάρχοντα κτίρια, δεν μπορούν να φιλοξενηθούν και οι 1200. Οι ίδιοι οι πρόσφυγες δεν θέλουν λόγω της ομοιογένειας της φυλής να διασκορπιστούν σε διάφορα μέρη. Αυτή η ομογένεια είναι και το κύριο συστατικό της ειρήνης και γαλήνης που επικρατεί, αφού πρόκειται για υπάκουους ανθρώπους με σεβασμό στους ηγέτες τους. Το γεγονός είναι, πως προκύπτει ένα μεγάλο ανθρωπιστικό θέμα. Ήδη επικρατεί κρύο. Καταλαβαίνετε τι θερμοκρασίες επικρατούν στην Πέτρα, όταν ακόμη και στην Κατερίνη το βράδυ ή το πρωί, το κρύο είναι αισθητό. Παράλληλα, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι υπάρχουν περίπου 600 παιδιά, που θα πρέπει να μορφωθούν και να πάνε σχολείο. Όλα αυτά τα αυτονόητα για την κοινωνία μας, ο συγκεκριμένος χώρος φιλοξενίας δεν μπορεί να τα εξασφαλίσει σ’ αυτούς τους ανθρώπους.»