Τα Ολύμπια Νέα

Ελλάδα

Ο χρόνος τελειώνει…

Στη δίνη των αποκαλύψεων για τον Καλογρίτσα η πρώτη δόση για τις άδειες

adeies

Εκπνέει σήμερα, Δευτέρα, η προθεσμία που έχει δοθεί στους υπερθεματιστές να καταβάλουν την πρώτη δόση του ποσού για την απόκτηση μιας από τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες. Ενώ Σκάι και Μαρινάκης (εταιρεία Alter Ego) έσπευσαν να πληρώσουν από την Παρασκευή, τα βλέμματα είναι στραμμένα στις επόμενες κινήσεις της πλευράς Καλογρίτσα.

Με τις αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών περί πλημμελούς ελέγχου του «πόθεν έσχες» του επιχειρηματία και περί των δανείων που λάμβανε από την Τράπεζα Αττικής να ανοίγουν τη συζήτηση σχετικά με την εγκυρότητα του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, ο Ιωάννης Βλαδίμηρος Καλογρίτσας καλείται τη Δευτέρα να καταβάλει το ποσό της τάξης των 18 εκατ. ευρώ. Ήδη η ΝΔ, δια των βουλευτών της που μετέχουν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, έχει καταθέσει μήνυση κατά παντός υπευθύνου στην Εισαγγελέα Αρείου Πάγου για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών. «Το να υπάρχουν αυτή τη στιγμή υπερθεματιστές που δεν έχουν ένα ευρώ, την παραμικρή περιουσία, δεν έχουν καταθέσει εγγυητικές επιστολές, δεν έχουν δυνατότητα προσφυγής στον τραπεζικό δανεισμό, συμμετέχουν σε ένα διαγωνισμό χωρίς ένα περιουσιακό στοιχείο άλλα μόνο με δηλώσεις περιουσιακών στοιχείων τρίτων, αυτό είναι μέγα σκάνδαλο και αυτό πρέπει να διερευνηθεί» δήλωσε την Παρασκευή ο Μάκης Βορίδης, σε συνέντευξη Τύπου για την κατάθεση της μήνυσης. Εξάλλου, ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha κατέθεσε μήνυση σε βάρος του γενικού γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Ελευθέριου Κρέτσου -ο οποίος δεν είναι βουλευτής και δεν έχει ασυλία- για κακουργηματική ψευδή βεβαίωση σχετικά με το «πόθεν έσχες» Καλογρίτσα. Πέραν της συζήτησης για την εγκυρότητα του διαγωνισμού, όσα είδαν το φως της δημοσιότητας τον τελευταίο καιρό σχετικά με την υπόθεση Καλογρίτσα έχουν πλήξει σε μεγάλο βαθμό το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι ο διαγωνισμός για τις άδειες στα τέλη Αυγούστου διενεργήθηκε για να μπει ένα τέλος στη διαπλοκή μεταξύ του «αμαρτωλού τριγώνου» τραπεζών, κομμάτων και ΜΜΕ. Στη δίνη αυτών των εξελίξεων ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς σηκώνει το γάντι και απαντά μέσω του Έθνους της Κυριακής: «Η κυβέρνηση προχωράει, εφαρμόζει το πρόγραμμά της, με την κοινωνία όρθια. Η ΝΔ πόνταρε στην αποτυχία της οικονομίας. Θα ηρεμήσει αν ενεργοποιηθεί ο κόφτης. Πόνταρε στην αποτυχία του διαγωνισμού για τα κανάλια. Θα ηρεμήσει αν πάρει τηλεοπτική άδεια η Siemens. Δίνει μάχες οπισθοφυλακών και θα τις χάσει. Η κυβέρνηση προχωράει, εφαρμόζει το πρόγραμμά της, με την κοινωνία όρθια. Η Νέα Δημοκρατία ας μας κάνει μήνυση». Στο δικαστικό πεδίο, με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται και η σύγκληση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας στις 30 Σεπτεμβρίου. Οι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί καλούνται να αποφανθούν σχετικά με την συνταγματικότητα ή μη του συνταγματικού πλαισίου για τις τηλεοπτικές άδειες.

Μήνυση κατά Κρέτσου και της επιτροπής ελέγχου «πόθεν έσχες» από τον Alpha
Μήνυση σε βάρος του γενικού γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Ελευθέριου Κρέτσου καθώς και της επιτροπής ελέγχου των «πόθεν έσχες» κατέθεσε ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha, μέσω του καθηγητή Πάνου Λαζαράτου, στο πλαίσιο της υπόθεσης του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες.
Η μήνυση αφορά κακουργηματική ψευδή βεβαίωση με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου και στρέφεται κατά της πενταμελούς επιτροπής που ήλεγξε τα «πόθεν έσχες» των υπερθεματιστών του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών, καθώς και σε βάρος του κ. Κρέτσου που υπέγραψε το σχετικό πρακτικό της αρμόδιας επιτροπής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη μήνυση που αριθμεί περί τις 70 σελίδες, περιλαμβάνονται στοιχεία αναφορικά με το «πόθεν έσχες» Καλογρίτσα, καθώς -σύμφωνα με τον Alpha- έγινε πλημμελής έλεγχος.
Ο κ. Λαζαράτος δήλωσε σχετικά: «Οι εισαγγελικές αρχές δεν παρενέβησαν μέχρι σήμερα, όπως γνωρίζετε, στο ζήτημα του εκκρεμούς διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών. Οι εισαγγελικές αρχές έπρεπε να έχουν παρέμβει. Για το λόγο αυτό ο ΑΛΦΑ κατέθεσε μήνυση για κακουργηματική ψευδή βεβαίωση σε βάρος των 5 μελών της επιτροπής πόθεν έσχες και κατά του Γενικού Γραμματέα Ενημέρωσης κ. Κρέτσου, που ενέκρινε αυτό το πρακτικό.
» Πρόκειται για μία μήνυση για κακουργηματική ψευδή βεβαίωση με τις επιβαρυντικές περιστάσεις των καταχραστών του Δημοσίου. Ελπίζουμε ότι η επιτροπή ενστάσεων τις προσεχείς ημέρες θα κάνει το καθή