Τα Ολύμπια Νέα

Ελλάδα

Με… «κρύα καρδιά»

Κυρώθηκε η συμφωνία παραχώρησης του Ελληνικούimagehandler

«Κόκκινο» χτυπήσαν οι αντιπολιτευτικοί τόνοι στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη χθεσινή συζήτηση για την κύρωση της συμφωνίας παραχώρησης της Ελληνικό ΑΕ στην εταιρεία Lamda Development.

Οι προωθούμενες διατάξεις απολαμβάνουν την στήριξη της ευρύτερης πλειοψηφίας (σ.σ. καταψηφίζουν μόνο ΚΚΕ και Χ.Α), εντούτοις δίνουν την ευκαιρία στην αξιωματική αντιπολίτευση να ασκήσει δριμεία κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ που ως αντιπολίτευση κατήγγειλε το «ξεπούλημα» του Ελληνικού αλλά ως κυβέρνηση προωθεί την αξιοποίησή του. Για «αναγκαστικό συμβιβασμό στο δρόμο προς τον δημοκρατικό σοσιαλισμό», έκανε λόγο ο υπουργός Αριστείδης Μπαλτάς.
Είναι ενδεικτικό ότι ο κ. Αδωνης Γεωργιάδης επισήμανε ότι «το νομοσχέδιο» προσφέρεται για «άγριο τρολάρισμα» ενώ σε άλλο σημείο ευχαρίστησε τον κ. Αλέξη Τσίπρα «για το μεγάλο δώρο να ξεφτιλίσει την αριστερά για τα επόμενα 50 χρόνια». Υποστήριξε δε ότι οι βουλευτές της πλειοψηφίας διαφωνούν με το νομοσχέδιο, το ψηφίζουν όμως για να μην χάσουν το βουλευτικό αξίωμα. «Τα 5.000 ευρώ το μήνα είναι γλυκά» είπε απευθυνόμενος προς τον κ. Γιώργο Δημαρά (σ.σ. βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ που είπε ότι διαφωνεί με το νομοσχέδιο αλλα το ψηφίζει) για να προσθέσει «το κάνετε όμως τσάμπα. Ο Καλογρίτσας το έκανε με 70 εκατ. δάνεια και εσείς για 5.000 ευρώ».
Επίσης ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος είπε ότι το νομοσχέδιο συμβολίζει «το τέλος της παραγωγής σανού από τα βοσκοτόπια Καλογρίτσα. Το τέλος των ψεμάτων που λέγατε επι 5-6 χρόνια γι αυτή την επένδυση» υπενθυμίζοντας τις «κορώνες» περι ξεπουλήματος που εκτόξευε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά την περίοδο που βρισκόταν στα αντιπολιτευτικά έδρανα.
Από την άλλη πλευρά ο εισηγητής της κυβερνητικού κόμματος Γιώργος Ουρσουζίδης επέλεξε να αποφύγει τις πολιτικές αντιπαραθέσεις και να υποστηρίξει ότι η σύμβαση παραχώρησης βελτιώθηκε μετά από διαπραγμάτευση που έκανε η σημερινή κυβέρνηση.
«Η δόμηση στο ακίνητο μετά την τροποποίηση είναι μικρότερη» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ουρσουζίδης για να εξηγήσει ότι « Ο συντελεστής από 0,6 κατεβαίνει στο 0,45 όταν ο συνήθης συντελεστής είναι 1,2. Με την τροποποιητική σύμβαση πέραν των οικονομικών ωφελειών υπάρχει προστασία περιβάλλοντος». Σε άλλο σημείο υπενθύμισε ότι παλαιότερη έκθεση του ΤΕΕ εκτιμούσε την αξία της έκτασης στα 2 δις ευρώ για να προσθέσει «Θα θεωρούσε κανείς ότι τα 900 εκατ. ευρώ είναι λίγα όμως θα δοθούν 1,5 δις ευρώ για έργα».
Επιπροσθέτως, είπε ότι «Το ακίνητο παραχωρείται για 99 χρόνια και μετά θα παραμείνει στην ιδιοκτησία του επενδυτή το 30% επένδυσης και γης», υποστήριξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ουρσουζίδης
«Το σημερινό νομοσχέδιο προσφέρεται για άγριο τρολάρισμα» είπε ο κ. Γεωργιάδης αποκαλύπτοντας τις προθέσεις του κατά το ξεκίνημα της εισήγησής του.
Ο ίδιος υπενθύμισε ότι επι κυβέρνησης Κ. Καραμανλή σχεδιάστηκε η αξιοποίηση του Ελληνικού για να προσθέσει «Ξέρετε τι έγινε κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ; Πεταγόσασταν στα καθίσματα για το ξεπούλημα. Είχατε ξεκινήσει να βάζετε μπροστά καθηγητές από το Πολυτεχνείο που έλεγαν τα αντίθετα από όσα λετε σήμερα. Εσείς που λέγατε αυτά τότε έχετε τώρα το θράσος να μας εγκαλείτε γιατί δεν προχωρήσαμε γρηγορότερα εμείς την επένδυση. Δεν είχαμε το πολιτικό θάρρος να αναδείξουμε το πραγματικό σας πρόσωπο. Το κάνουμε τώρα. Εσείς όμως είστε φαρισαίοι υποκριτές».
Σε άλλο σημείο παραδέχθηκε ότι την προηγούμενη περίοδο η ΝΔ είχε «αδυναμία να τα βάλουμε με την ηγεμονία της Αριστεράς. Πράγματι είστε η αιτία που η Ελλάδα έμεινε πίσω. Αυτό το κάνουμε τώρα. Το μεγάλο δώρο του Τσίπρα είναι ότι ξεφτιλίζει την Αριστερά για τα επόμενα 50 χρόνια. Πρέπει να δοθούν τα πρακτικά της συνεδρίασης στους φοιτητές και όταν συναντούν τους μαλλιάδες στα πανεπιστήμια που τίποτα δεν τους αρέσει να τους δείχνουν τι κάνει η κυβέρνηση της Αριστεράς. Όταν τα έδινε ο Σαμαράς ήταν ξεπούλημα τώρα που τα δίνει ο Τσίπρας είναι αξιοποίηση. Τα ίδια κάνατε και με την Cosco».
«Σιγά μην σας αρέσουν οι ιδιωτικοποιήσεις» είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για να συνεχίσει «η καρέκλα, όμως είναι γλυκιά. Τα 5.000 ευρώ το μήνα είναι γλυκά κ. Δημαρά που διαφωνείτε. Τσάμπα είναι. Ο Καλογρίτσας το έκανε με 70 εκατ. ευρώ δάνεια εσείς για 5.000 ευρώ».
«Όλοι σας έχετε πάει σε διαδηλώσεις κατά των ιδιωτικοποιήσεων» συνέχισε κοιτώντας προς τα έδρανα της πλειοψηφίας: « Δεν φθάνει να ψηφίσετε «ναι», αυτό είναι το εύκολο και το κάνετε για την καρέκλα. Το σημαντικό είναι να καταλάβετε ότι η ηγεμονία της Αριστεράς κατέστρεψε την Ελλάδα. Με το μίσος σας, τα κόμπλεξ σας κρατήσατε πίσω την Ελλάδα και τώρα με το νομοσχέδιο στέλνετε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας την ηγεμονία σας. Ο Αλέκος Αλαβάνος είπε για προδοτική κυβέρνηση. Είπε ότι όσα κάνετε δεν τα έκανε ούτε ο Μεταξάς ούτε ο Παπαδόπουλος. Μεταξύ σας δείχνετε το πραγματικό σας πρόσωπο. Αυτός ο εξευτελισμός της αριστεράς μόνο καλό κάνει».
Ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο συμβολίζει «Το τέλος της παραγωγής σανού από τα βοσκοτόπια Καλογρίτσα. Το τέλος των ψεμάτων που λέγατε επι 5-6 χρόνια γι αυτή την επένδυση». Ο ίδιος υπενθύμισε ότι την περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αντιπολίτευση «ο κ. Σπίρτζης είχε πάει στον εισαγγελέα υποστηρίζοντας ότι η πραγματική αξία του Ελληνικού είναι 3πλάσια από αυτή που προβλέπει η σύμβαση. Θα τον καλέσει άραγε ο εισαγγελέας τον κ. Σπίρτζη που υπογράφει σήμερα το νομοσχέδιο; Πότε έλεγε αλήθεια; Τώρα ή τότε;». Υποστήριξε δε ότι η κυβέρνηση έχει απολέσει το ηθικό της πλεονέκτημα καθώς «όσα έγιναν 30 χρόνια εσείς το κάνατε σε ένα χρόνο».
«Τέρμα πια στις αυταπάτες για το αν είστε με το κεφάλαιο ή τους εργάτες. Είστε με το κεφάλαιο» είπε η κυρία Διαμάντω Μανωλάκου για την κυβέρνηση. Η εισηγήτρια του ΚΚΕ υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ευθυγραμμιστεί πλήρως με τα συμφέροντα του κεφαλαίου και «συναγωνίζεται την ΝΔ για το ποιος εκπροσωπεί τους επιχειρηματίες καλύτερα».
Τους «λυσσαλέους τριτοκοσμικούς ακτιβισμούς» που εξαπέλυε ο ΣΥΡΙΖΑ και «εμπόδιζαν» τις επενδύσεις υπενθύμισε ο εισηγητής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «οι αφοριστικές δηλώσεις όπως του κ. Τσίπρα όταν ως αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης έλεγε ότι αν είναι να έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ να επικυρώσει τέτοιες ιδιωτικοποιήσεις καλύτερα να ψηφίσουν τον Σαμαρά, στοιχειώνουν ακόμη αντιλήψεις τμήματος λαού».
Ο ίδιος υποστήριξε ότι το Ελληνικό μπορεί να « καταστεί Μητροπολιτικός πόλος διεθνούς ακτινοβολίας αλλά λιμνάζει στα θολά νερά της κυβερνητικής αδράνειας και ζει σκηνές εξαθλίωσης και ντροπής»
«Αυτή τη στιγμή η εικόνα Ελληνικού δεν είναι διαφήμιση για την ελληνική δημοκρατία ούτε για τις ψυχές που έχουν στοιβαχτεί εκεί ούτε για την επένδυση» είπε ο Δημήτρης Καμμένος των ΑΝΕΛΛ. Παράλληλα υποστήριξε ότι ο χώρος δεν παραχωρείται στην εταιρεία αλλά «σε όλους τους πολίτες». Επισήμανε δε ότι η επένδυση θα ακολουθήσει κανόνες διαφάνειας και πως η κυβέρνηση «δεν θα συγχωρήσει παρανομίες σε κανένα επίπεδο. Θα κάνουμε αυτή την επένδυση μοντέλο για την Ελλάδα και θα βγούμε από το τέλμα που δίνει την εικόνα ότι η χώρα είναι κλινικά νεκρή».
Για «χαιρέκακη στάση» κατηγόρησε όσους αντιπολιτεύονται την επένδυση ο αγορητής της Ενωσης Κεντρώων Γιάννης Σαρίδης υπενθυμίζοντας παράλληλα την στάση που είχε ως ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα της αντιπολίτευσης.