Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Σιγή ασυρμάτου…

Καμιά απάντηση από τον (αναρμόδιο;) Υπουργό Περιβάλλοντος για τις ανεμογεννήτριες στα Πιέρια

anemogennitria

Για απόφαση «καθαρά» του Δήμου έκανε λόγο ο Στέργιος Καστόρης, συμπληρώνοντας πως δεν είναι κατά των επενδύσεων, «αλλά στο συγκεκριμένο θέμα είμαστε απέναντι και δίπλα στους κατοίκους της περιοχής»

Ενάμιση μήνας έχει περάσει από την κατάθεση ερώτησης των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας για την δημιουργία αιολικού πάρκου στους «Πέντε Πύργους» Πιερίων και ο Υπουργός Περιβάλλοντος, δεν έχει απαντήσει ακόμη (επισήμως). Αντίθετα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν καταλήξει οτι ο μόνος που μπορεί να σταματήσει το έργο είναι ο δήμος Κατερίνης στον οποίον και επιρρίπτουν την ευθύνη.

Αρχές του Αυγούστου (4/8/2016) οι βουλευτές Πιερίας Μπέττυ Σκούφα, Στέργιος Καστόρης και Χάρης Τζαμακλής, κατέθεσαν ερώτηση στον Υπουργεό Περιβάλλοντος Πάνο Σκουρλέτη με την οποία ζητούσαν (εμμέσως πλην σαφώς) να δώσει άμεσα εντολή αναστολής κάθε εργασίας σχετικά με το έργο και να ανακαλέσει κάθε άδεια σχετικά με την κατασκευή του, επανεξετάζοντας εκ νέου τις προϋποθέσεις αδειοδότησης του. Παράλληλα, οι τρεις βουλευτές Πιερίας, ζητούσαν από τον Υπουργό την κατάθεση του πλήρους φακέλου αδειοδότησης, καθώς και όλη την αλληλογραφία των υπηρεσιών για το θέμα. Οι τρεις βουλευτές στο κείμενο της ερώτησής τους (η οποία κατατέθηκε λίγες μέρες μετά την ανοιχτή συγκέντρωση ενημέρωση των κατοίκων της Μηλιάς από την Επιτροπή Αγώνα για την επένδυση) εξέφραζαν την ανησυχία τους για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, καθώς, όπως υποστήριζαν «δεν μπορέσαμε να εντοπίσουμε στην μελέτη ή στους όρους έγκρισης του έργου το πλάνο μεταφοράς εξαρτημάτων και υλικών, και ιδίως τις διαστάσεις και ειδικότερα χαρακτηριστικά των μεταφορικών μηχανημάτων καθώς και συγκεκριμένη και αναλυτική αποτύπωση των έργων οδοποιίας και της χωροθέτησης τους, τα οποία κατά την εκτίμησή μας θα προκαλέσουν ζημίες στο οικοσύστημα και το τοπίο δυσανάλογες με το όποιο όφελος πιθανόν προκύψει από την κατασκευή του έργου», ενώ έκαναν λόγο για απουσία «υδρολογικής μελέτης» σχετικά με την κατασκευή του έργου, προς αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων. Ενόψει των παραπάνω, ανέφεραν στην ερώτησή τους πως, είναι καταφανές ότι η κατασκευή και ολοκλήρωση του έργου θα προκαλέσει μη αναστρέψιμες βλάβες στο ευαίσθητο οικοσύστημα της περιοχής οι οποίες δεν αποτυπώνονται πλήρως στην κατατεθείσα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, ενώ και τα οφέλη από την κατασκευή, «δεν δικαιολογούν την ζημία προς το περιβάλλον και την τοπική κοινωνία», η οποία είναι «απερίφραστα» εναντίον της κατασκευής του έργου.

Η ευθύνη στον… Δήμο «Η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στην Κάτω Μηλιά, είναι καθαρά απόφαση του Δήμου Κατερίνης», υποστήριξε ο βουλευτής Στέργιος Καστόρης σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο ΣΚΑΪ 9,26 και στην Εύη Μιχωλού. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε πως μπορεί ο Δήμος Κατερίνης «αν θέλει να σεβαστεί τις αγωνίες των κατοίκων της περιοχής» να πάρει πίσω την απόφασή του και να μην εγκατασταθούν οι ανεμογεννήτριες, συμπληρώνοντας πως «εμείς δεν είμαστε κατά των επενδύσεων και ιδιαίτερα όταν έχουν να κάνουν με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά στο συγκεκριμένο θέμα είμαστε απέναντι και δίπλα στους κατοίκους της περιοχής» Από την τοποθέτηση του κ. Καστόρη (και με δεδομένο οτι επισήμως δεν υπήρξε σχετική απάντηση από το ΥΠΕΚΑ), γίνεται φανερή η προσπάθεια να μετατεθεί αποκλειστικά η ευθύνη για την επένδυση, στο Δήμο Κατερίνης. Και αν το Δημοτικό Συμβούλιο (η πλειοψηφούσα παράταξη που υπερψήφισε και η μείζονα αντιπολίτευση που αποχώρησε) έχει σημαντικό μερίδιο ευθύνης για την «αιφνίδια» αλλαγή στάσης έναντι της δημιουργίας αιολικού πάρκου, η «σιγή» του ΥΠΕΚΑ επί πραγματικών και ουσιαστικών ερωτημάτων που έχουν θέσει οι βουλευτές Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ, είναι το ίδιο «ένοχη». Αν πάλι το ΥΠΕΚΑ δεν έχει λόγο και είναι αναρμόδιο να ελέγξει το φάκελο της επένδυσης και κυρίως την εγκεκριμένη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, τότε προφανώς η ερώτηση των τριών βουλευτών ήταν άστοχη ή στην καλύτερη περίπτωση οι εγκεκριμένες μελέτες σύμφωνες με την κείμενη νομοθεσία (του κράτους). Και την νομοθεσία, μόνο η Βουλή των Ελλήνων μπορεί να την αλλάξει… Β.Ζ.