Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Κυψέλη Δημιουργίας

Μουσικό Σχολείο Κατερίνηςkentriki

Αν υπάρχει ένας θεσμός σχολείου στην Ελλάδα όπου η Παιδεία συναντιέται τόσο έντονα με τον Πολιτισμό, αυτός δεν μπορεί να είναι άλλος από τον θεσμό των Μουσικών Σχολείων που υπάρχουν σ’ ολόκληρη σχεδόν τη Χώρα. Ένα τέτοιο σχολείο, τον φετινό Σεπτέμβριο, ξεκίνησε τον 17ο χρόνο λειτουργίας του και έχει να επιδείξει μια σειρά επιτυχιών στην Παιδεία και στον Πολιτισμό. Πρόκειται για το Μουσικό Σχολείο Κατερίνης που λειτούργησε για πρώτη φορά το σχολικό έτος 2000 – 2001 στις εγκαταστάσεις τού πρώην ΚΕΓΕ, έχοντας τότε λίγους μαθητές. Το επόμενο διάστημα μεταφέρθηκε σε κτίριο όπου κάποτε λειτουργούσε η Υπηρεσία Εγγείων Βελτιώσεων ενώ στη συνέχεια, με την αύξηση και των μαθητών, τοποθετήθηκαν σταδιακά αίθουσες ΠΡΟΚΑΤ, έγινε η κατασκευή ενός κεντρικού κτιρίου και σήμερα το Μουσικό Σχολείο έχει 15 τμήματα και 270 μαθητές.

Ξεχωριστό σχολείο Το Μουσικό Σχολείο είναι, ως γνωστόν, ένα δημόσιο σχολείο όπου εκτός από τη γενική παιδεία Γυμνασίου – Λυκείου δίνει και τη δυνατότητα παροχής δωρεάν μουσικής παιδείας, ακόμη και σε παιδιά με ιδιαιτερότητες (με μαθησιακές δυσκολίες, με αναπηρίες κλπ). Το πρόβλημα όμως που αντιμετωπίζει σήμερα το Μουσικό Σχολείο Κατερίνης είναι το κτιριακό. «Δεν έχουμε τις εγκαταστάσεις για να λειτουργήσουμε όπως θα έπρεπε. Δεν έχουμε όλους τούς χώρους που πρέπει να έχουμε», δηλώνει ο Διευθυντής τού Σχολείου Δημήτρης Κυριακού.

 

epta

 

Σοβαρό το κτιριακό πρόβλημα «Το Μουσικό Σχολείο Κατερίνης είναι ένα σχολείο το οποίο προσπαθεί να μάθει στα παιδιά τη μεγάλη αξία τής ζωής με αρχές όπως ο αλληλοσεβασμός, η αλληλεγγύη, η υποστήριξη του πλησίον, η υπευθυνότητα, η ευαισθησία και πάνω απ’ όλα η συνεργασία», επισημαίνει ο κ. Κυριακού. «Γι αυτό και η Κατερίνη αξίζει να έχει ένα αξιοπρεπές Μουσικό Σχολείο το οποίο μπορεί να είναι στολίδι για την πόλη, στολίδι για τον Νομό, ένα σχολείο που θα είναι και μέσο προβολής τής Κατερίνης και της Πιερίας έξω από τα όρια του Νομού», τονίζει. Όπως αναφέρει, από το 2009 ο Δήμος Κατερίνης έχει μεριμνήσει για τη μετεγκατάσταση του Μουσικού Σχολείου Κατερίνης σε χώρο 8 στρεμμάτων που παραχώρησε πίσω από τον χώρο στάθμευσης των Δικαστηρίων. Αυτό το διάστημα αναζητούνται κονδύλια, μέσα από κάποιο πρόγραμμα, για εκπόνηση μελέτης αλλά και για ειδική κτιριακή κατασκευή, με συγκεκριμένες προδιαγραφές.

Απουσιάζει η ενδοσχολική βία «Τα Μουσικά Σχολεία είναι σχολεία – παράδεισος για τα παιδιά», επισημαίνει ο κ. Κυριακού. «Γι αυτό και μπορεί κανείς να δει χαρούμενα πρόσωπα, ήρεμα παιδιά, πολύ πειθαρχημένα. Από την πλευρά μας, εμείς οι εκπαιδευτικοί ενθαρρύνουμε τις μαθήτριες και τους μαθητές μας να έχουν πολύ υψηλούς στόχους», υπογραμμίζει. Προσθέτει δε ότι το Μουσικό Σχολείο «λειτουργεί πραγματικά σαν οικογένεια, υπάρχει πειθαρχία και αλληλεγγύη, ενώ η ενδοσχολική βία είναι μηδενική»! Μάλιστα, κάποιες από τις εμπειρίες του από την ομαλή λειτουργία τού σχολείου κατέθεσε ο κ. Κυριακού στις εργασίες τής ΙΘ΄ Συνόδου τού Εκπαιδευτικού Προγράμματος «Βουλή των Εφήβων» (Ιούλιος 2014) κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Ολομέλειας που έγινε με την παρουσία τού τότε Προέδρου τής Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια. Στη Σύνοδο αυτή ο κ. Κυριακού εκπροσώπησε το Μουσικό Σχολείο, επειδή ακριβώς σ’ αυτό το σχολείο έχουν υπάρξει θετικές εμπειρίες λειτουργίας τής Μαθητικής Κοινότητας.

 

epta-1

 

Εκδηλώσεις Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, το Μουσικό Σχολείο Κατερίνης συμμετέχει πιο ενεργά στη ζωή τής πόλης, αλλά και ευρύτερα, πραγματοποιώντας παρουσίες, οργανώνοντας εμφανίσεις ή συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις άλλων φορέων. Είναι, έτσι, ανοιχτό σε συνεργασίες με την Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, με τον Δήμο Κατερίνης (π.χ. σε τελετή αφής ολυμπιακής φλόγας), με το Επιμελητήριο, με την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, με άλλα σχολεία, με πολιτιστικούς και κοινωνικούς φορείς τού Νομού, ενώ έχει σταθερή συνεργασία με το Εκκλησιαστικό Γηροκομείο, με τα Ειδικά Σχολεία αλλά πραγματοποιεί και επισκέψεις κοινωνικού χαρακτήρα στο Νοσοκομείο Κατερίνης. Επιπλέον, εκδηλώσεις με συνεργασίες πραγματοποιεί το Μουσικό Σχολείο και εκτός Ν.Πιερίας, όπως στη Θεσσαλονίκη, στις Σέρρες, στην Παλλήνη, στην Κέρκυρα, στην Ξάνθη και αλλού.

 

epta-4

 

Συνεργασίες με μεγάλα καλλιτεχνικά ονόματα Γενικά το Μουσικό Σχολείο Κατερίνης ανοίγει σιγά – σιγά τα φτερά του και αποκαλύπτεται όχι μόνο στο κοινό της Πιερίας αλλά και στο κοινό άλλων περιοχών τής Χώρας. Παρουσιάζει τη σημαντική μουσική δουλειά που γίνεται μέσα στις αίθουσες διδασκαλίας, προσφέρει πολιτισμό και προβάλλει προς τα έξω την Πιερία. Παρουσιάζοντας μερικές από τις εκδηλώσεις αυτές, να αναφερθεί ότι τον περασμένο Μάρτιο παρουσιάστηκε αποκλειστική συνεργασία τού Σχολείου με τον μεγάλο Έλληνα συνθέτη Γιώργο Καζαντζή, όπου είχε μαζί του τη Λιζέτα Καλημέρη, τον Δημήτρη Ζερβουδάκη και τον Κώστα Πρατσινάκη, σε εκδήλωση που έγινε στο Συνεδριακό Κέντρο Κατερίνης. Επίσης, τον περασμένο χειμώνα, στο Συνεδριακό Κέντρο, η χορωδία τής Γ’ Γυμνασίου τού Μουσικού Σχολείου συμμετείχε ενεργά σε εκδήλωση για τα 29 χρόνια λειτουργίας τού Δημοτικού Ραδιοφώνου Κατερίνης με την παρουσία τού Στέφανου Κορκολή και της Σοφίας Μανουσάκη. Παλιότερα, αναδείχθηκαν συνεργασίες με τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη Μίμη Πλέσσα, με τον Δήμο Αναστασιάδη κ.ά., ενώ το σχολείο έχουν επισκεφθεί, κατά καιρούς, σπουδαίοι καλλιτέχνες, όπως ο Κώστας Χατζής, ο Μανόλης Λιδάκης κ.ά., οι οποίοι έκαναν πρόβες με τα παιδιά. Επίσης, για τον ερχόμενο Μάρτιο υπάρχει προγραμματισμός ώστε να γίνει και ένα μουσικό αφιέρωμα στον σπουδαίο μουσικό Νίκο Κυπουργό. Όλες αυτές οι δραστηριότητες που έγιναν ή που θα γίνουν, σημαίνουν ότι το Μουσικό Σχολείο Κατερίνης αποτελεί πλέον μια ανοιχτή κυψέλη παιδείας και καλλιτεχνικής δημιουργίας για παιδιά που αγαπούν τη μουσική, αναδεικνύεται όμως και σε πόλο έλξης σημαντικών καλλιτεχνών, γεγονός που προβάλλει την Κατερίνη και την Πιερία. Εφόσον δε κατασκευαστεί και το νέο κτίριο, αναμένεται οι εκδηλώσεις τέτοιου είδους να γίνονται σε αίθουσα του σχολείου. epta-3