Τα Ολύμπια Νέα

Κοινωνικά

Μαθητικοί «αγώνες» πολιτισμού

Τελετή έναρξης για τα φετινά «Ολύμπια Εν Δίω»14344180_1336820979669131_3904508178982701290_n

Στο πλαίσιο της τελετής έναρξης, ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης του «δήμου των Θεών», ο Ισπανός Ελληνιστής Δρ. Χοσέ Λουίς Ναβάρο Γκονζάλες

Η έναρξη των Διεθνών Μαθητικών Αγώνων Δράματος «Ολύμπια Εν Δίω» πραγματοποιήθηκε (για 5η χρονιά) το Σάββατο το απόγευμα στο αρχαίο θέατρο Δίου, εκεί που μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου, θα «χτυπά» η καρδιά της μαθητικής δημιουργίας από μαθητές σχολείων της Ελλάδας, της Ρωσίας, της Πολωνίας, του Ιράν, του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας.

Η επίσημη έναρξη, πραγματοποιήθηκε λίγο πριν την έναρξη της συναυλίας (με σολίστ τον Βασίλη Λέκκα) από τη μουσικοχορευτική σκηνή του Λυκείου Λιτοχώρου, τη Χορωδία και ορχήστρα Ιδρύματος «Σακελλαρίδη» παρουσιάζοντας το έργο «Του νεκρού αδελφού» του Μίκη Θεοδωράκη, καθηλώνοντας το κοινό. Την έναρξη των φετινών εκδηλώσεων κήρυξαν ο Προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας Ιωάννης Καζταρίδης και ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Αθανάσιος Μπίντας. Τον υπουργό Παιδείας εκπροσώπησε ο σύμβουλος του Υπουργού κ. Δημητρακόπουλος, ο οποίος εξήρε την προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από 5 χρόνια από την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας. Σύντομο χαιρετισμό απεύθυναν επίσης ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Αντώνης Τουρλιδάκης, η εκπρόσωπος του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Αναστασιάδου και η βουλευτής Πιερίας Μπέττυ Σκούφα. Αξίζει να σημειωθεί, οτι παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο βουλευτής Πιερίας Χάρης Τζαμακλής, εκπρόσωπος του βουλευτή Κώστα Κουκοδήμου κ. Χρήστος Τζιμόπουλος, αλλά και η κ. Μαργαρίτα Αμανατίδου ως εκπρόσωπος του Διευθυντή της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας, ο κ. Αθανάσιος Χαρίσης Υπεύθυνος του Γραφείο ΣΣΝ της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας, η κ. Ελένη Φωτιάδου ως εκπρόσωπος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ο Πρόεδρος του Φεστιβάλ Ολύμπου κ. Γρηγόρης Παπαχρήστου .

Λίγο πριν την έναρξη της συναυλίας, ο Δήμος Δίου-Ολύμπου ανακήρυξε επίτιμο δημότη τον φιλέλληνα ελληνιστή Διδάκτορα της Κλασσικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Complutense U.C.M. της Μαδρίτης Χοσέ Λουίς Ναβάρο Γκονζάλες, ο οποίος ουσιαστικά εισήγαγε στην Ισπανική εκπαίδευση τη διδασκαλία του Αρχαίου Ελληνικού Δράματος. Εμφανώς συγκινημένος ο Ισπανός καθηγητής, αφού ευχαρίστησε το Δήμο Δίου Ολύμπου και τον Αντιδήμαρχο Παιδείας Αθανάσιο Καλαϊτζή, «εξομολογήθηκε» οτι η ανακήρυξή του σε επίτιμο δημότη του «δήμου των Θεών», αποτελεί για τον ίδιο την «ύψιστη τιμή» που του έχει γίνει ποτέ.

Ποιος είναι, καθηγητής Χοσέ Λουίς Ναβάρο Γκονζάλες Ο κ. Navarro, είναι διδάκτορας Κλασικής φιλολογίας του Παν/μίου Complutense U.C.M. της Μαδρίτης και κάτοχος πτυχίου Αγγλικής γλώσσας. Δίδαξε Αρχαία Ελληνικά και Αρχαίο Ελληνικό Δράμα στο κολέγιο Carlos 3ος της Μαδρίτης από το 1979. Υπήρξε πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος του Ανοικτού Πανεπιστημίου Valdepenas για την περίοδο 1980 -84 και αναπληρωτής καθηγητής στο πανεπιστήμιο Autonoma U.C.M. της Μαδρίτης έως το 1995. Δίδαξε την Ισπανική γλώσσα στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο στην Ελλάδα από το 2002 ως το 2013 και διετέλεσε επίσης επισκέπτης καθηγητής στο πανεπιστήμιο Coimbra της Πορτογαλίας. Ιδρυσε το Selene Teatro στο Κολέγιο Carlos 3ος, της Μαδρίτης το 1979 που από τότε ανέπτυξε μια ασταμάτητη και σκληρή δουλειά στον τομέα του Ελληνικού Δράματος, παρουσιάζοντας κάθε χρόνο παραστάσεις τραγωδίας και κωμωδίας. Το αποτέλεσμα αυτής της επίπονης δουλειάς των 25 χρόνων αποτυπώθηκε στην έκδοση ενός βιβλίου το 2001 με τον τίτλο “Teatro total” . Πήρε μέρος σε πολλά σεμινάρια – συναντήσεις και συνέδρια αφιερωμένα στο Αρχαίο Ελληνικό Δράμα. Δημοσίευσε εργασίες και άρθρα σχετικά με την Αρχαία Ελληνική Λογοτεχνία με έμφαση στην τραγωδία και κωμωδία. Εχει μεταφράσει σχεδόν όλες τις αρχαίες κωμωδίες στα ισπανικά , οι οποίες διανέμονται κάθε χρόνο στους ισπανούς μαθητές που παρακολουθούν τις παραστάσεις στο αρχαίο θέατρο της ρωμαϊκής πόλης Σεκόμπριγκα στο φεστιβάλ που διοργανώνει ο ίδιος. Είναι μέλος της Διεθνούς Ερευνητικής Ομάδας Έρευνα και Τεκμηρίωση πάνω στο Αρχαίο Ελληνικό Δράμα. Εχει μεταφράσει στα ισπανικά έργα των: Ηρώντα, Δημοσθένη, Αισώπου, Λουκιανού και πολλών λυρικών ποιητών, καθώς και τα έργα «Πέρσες», «Ηλέκτρα», «Ανδρομάχη», «Τρωάδες», «Εκάβη», «Ελένη» και την κωμωδία του Μενάνδρου «Σαμία». Μέχρι το 2015 ήταν Πρόεδρος της Euroclassica, της συνομοσπονδίας δηλαδή των ενώσεων κλασικιστών όλης της Ευρώπης.

Ορφικός Δόλιχος Δρόμος Από τους καταράκτες του Ουρλιά, τον τόπο που σύμφωνα με τη μυθολογία πέθανε ο Ορφέας, περίπου 200 δρομείς (κυρίως μέλη του Συλλόγου Δρομέων ΖΕΥΣ) το απόγευμα του Σαββάτου, αναβίωσαν ένα ακόμα κομμάτι των Ολύμπιων Εν Δίω, διανύοντας μια απόσταση 6,5 χιλιομέτρων και τερματίζοντας στο αρχαίο θέατρο Δίου, όπου έλαβαν (αντί μεταλλίου) τον Εριούνιο Λίθο (το φυλαχτό του Ορφέα) και ένα στεφάνι Ελιάς. Τους δρομείς, ευχαρίστησε για τη συμμετοχή τους, ο πρόεδρος της Ο.Ε. Αθανάσιος Μπίντας, σημειώνοντας πως στόχος της Επιτροπής είναι ο συγκεκριμένος αγώνας να γιγαντώσει στα επόμενα Ολύμπια Εν Δίω, αφού και κατά την αρχαιότητα αποτελούσε αναπόσπαστο κομμάτι τους. Αξίζει να σημειωθεί οτι η πρώτη μέρα των Ολύμπιων Εν Δίω περιελάμβανε επίδειξη του Παγκρατίου Αθλήματος, αλλά και χορευτικά δρώμενα από το Τμήμα Χορού της Ένωσης Κωφών Βορείου Ελλάδος και το Χοροθέατρο του Πολιτιστικού Οργανισμού Μακεδονίας-Θράκης «Εσαεί εν Ροή».