Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Η κοινωνία ζητά διαρθρωτικές αλλαγές

Με φορείς της Πιερίας συναντήθηκε κλιμάκιο της Νέας Δημοκρατίας

img_7377

Με φορείς του επιχειρείν, του αγροτικού κόσμου, της εκπαίδευσης, αλλά και δομών αλληλεγγύης είχε συναντήσεις την Τετάρτη στην Πιερία, κλιμάκιο της Νέας Δημοκρατίας το οποίο αποτελούσαν ο Γραμματέας του Κόμματος βουλευτής Λευτέρης Αυγενάκης, ο βουλευτής Φθιώτιδας Χρήστος Σταϊκούρας και τον βουλευτή Ρεθύμνου Γιάννης Κεφαλογιάννης.

Οι επισκέψεις του κλιμακίου της ΝΔ το οποίο συνόδευε ο βουλευτής Κώστας Κουκοδήμος, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ και άλλα κομματικά στελέχη του νομού, ολοκλήρωσε τις επαφές του αργά το απόγευμα της Τετάρτης. Αμέσως μετά ακολούθησε συνάντηση στελεχών στα γραφεία της ΝΟΔΕ, όπου οι κύριοι Σταϊκούρας και Κεφαλογιάννης, παραχώρησαν συνέντευξη τύπου Αναφερόμενος στις συναντήσεις με τους φορείς της Πιερίας, ο Χρήστος Σταϊκούρας είπε οτι στόχος τους ήταν να ακούσουν την κοινωνία, τους φορείς, τις επιχειρήσεις, τα Πανεπιστημιακά ιδρύματα, αλλά και τις κοινωνικές δομές «και λιγότερο να μιλήσουμε.» Το συμπέρασμα που προκύπτει από τις συναντήσεις είπε, είναι οτι υπάρχει κραυγή αγωνίας, υπάρχει βούληση για επενδύσεις στο νομό, αλλά υπάρχουν και πολλά προβλήματα που κυρίως δημιουργήθηκαν το τελευταίο διάστημα. Τα προβλήματα στην οικονομία, τη ρευστότητα, την υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων, η συρρίκνωση εξαγωγών, η βιωσιμότητα πρωτογενούς τομέα, αλλά και στη λειτουργία των κοινωνικών δομών, είναι υπαρκτά, ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας, συμπληρώνοντας πως «σε αυτά τα πρβλήματα έρχονται να προστεθούν και οι αγωνίες των πολιτών για θέματα που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια, το μεταναστευτικό, με την παιδεία, την υγεία, αλλά και με την ποιότητα της δημοκρατίας.»

Τα στελέχη της ΝΔ «κατέθεσαν» έναν οδικό χάρτη για το πώς η Νέα Δημοκρατία προσανατολίζεται για να αντιμετωπίσει κάποια από αυτά τα θέματα και επιχείρησαν να αναδείξουν τις βασικές προτεραιότητες της παράταξης. Προτεραιότητα, είπε ο βουλευτής Φθιώτιδας, είναι ένας οδικός χάρτης που θα στοχεύει στην οικονομική αποτελεσματικότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη, έτσι ώστε να δημιουργηθεί βιώσιμη ανάπτυξη, θέσεις απασχόλησης και κοινωνική συνοχή Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για έξοδο από την κρίση, έχει τρεις άξονες: Εμπροσθοβαρή υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών. Ενίσχυση ρευστότητας στην οικονομία. Αλλαγή μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής στην κατεύθυνση μείωσης φορολογικών συντελεστών. «Μπορούμε να το κάνουμε, είναι εφικτό και έχουμε αποδείξει οτι μπορούμε. Έχουμε αποδείξει οτι μπορούμε να μειώσουμε φορολογικούς συντελεστές, χωρίς δημοσιονομικά ισοδύναμα, όπως μειώσαμε τον ΦΠΑ στην εστίαση», είπε, σε συνυασμό με την κατάθεση ισοδύναμων και για το σκέλος των δαπανών, έτσι «ώστε να αποδείξουμε εντός και εκτός χώρας πως ότι πούμε, είναι κοστολογημένο, ρεαλιστικό και εφικτό.» Ο κ. Σταϊκούρας, σχολίασε και τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους θεσμούς, εκτιμώντας πως «όσο αργεί η κυβέρνηση τόσο πιο επώδυνα θα είναι τα μέτρα και τόσο πιο πολύ θα μεγαλώνει το κόστος για την πραγματική οικονομία. Δεν ξέρω αν θα υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις εξαιτίας της καθυστέρησης της δεύτερης υποδόσης ή πιθανόν της δεύτερης αξιολόγησης μεταγενέστερα, αυτό που μπορώ να σας πω όμως είναι οτι το κόστος για την ελληνική κοινωνία θα είναι δεδομένο και θα το υποστεί ο έλληνας πολίτης και πάλι.»

Για δεδομένες ευθύνες της κυβέρνησης στο προσφυγικό, έκανε λόγο ο κ. Κεφαλογιάννης, σημειώνοντας πως το συγκεκριμένο ζήτημα έχει δύο διαστάσεις. Η μια είναι εκείνη της ασφάλειας και η άλλη η ανθρωπιστική διάσταση.
Όπως είπε, «ως χώρα πρέπει να τηρήσουμε κάποιες υποχρεώσεις». Παραδέχθηκε οτι πρόκειται για ένα διεθνές ζήτημα, ωστόσο έχει κάποιες προεκτάσεις που άπτονται κυρίως της Ελλάδας, επειδή η χώρα μας αποτελεί την κύρια πύλη εισόδου της Ευρώπης για πρόσφυγες και μετανάστες.
«Η χώρα μας με την ευθύνη της κυβέρνησης ανέλαβε ένα δυσανάλογο βάρος των οικονομικών της δυνατοτήτων. Η ευθύνη της κυβέρνησης δεν είναι μόνο στη διαχείριση του προβλήματος, είναι οτι ακόμη και μετά τη συμφωνία ΕΕ και Τουρκίας δεν έχει προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες όπως πχ να απορροφήσει κονδύλια. Αυτή τη στιγμή καταναλώνουμε πόρους του κρατικού προϋπολογισμού, προκειμένου να γίνεται η σίτιση, η καθαριότητα η φύλαξη αυτών των ανθρώπων», είπε ο κ. Κεφαλογιάννης.
Αναφερόμενος στην στάση της Ευρώπης στο ζήτημα, εκτίμησε οτι δεν έχει σταθεία στο ύψος των περιστάσεων. «Ενώ υπάρχει μια συμφωνία με την Τουρκία, δεν έχει προωθήσει τις διαδικασίες και της επαναπροώθησης, αλλά και της κατανομής των προσφύγων σύμφωνα με τις δεσμεύσεις κάθε χώρας.»
Ο κ. Κεφαλογιάννης τάχθηκε υπέρ της αναλογικής κατανομής προσφύγων σε όλη τη χώρα «σας το λέω εγώ που είμαι από την Κρήτη, όπου έχει ξεκινήσει κι εκεί μια δημόσια συζήτηση», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως «πρέπει να υπάρξει η τήρηση των Ευρωπαϊκών συνθηκών για τη σίτιση, την υγεία και την εκπαίδευση αυτών των ανθρώπων», κάτι που δεν έχει πετύχει η κυβέρνηση παρά τις καλές προθέσεις του κ. Μουζάλα, τον οποίο χαρακτήρισε σε κάποιους τομείς «ανεπαρκή»
«Η όποια κατανομή γίνει, πρέπει να γίνει με δίκαιο τρόπο. Δεν μπορεί η Πιερία να έχει 2 ή 3.000 πρόσφυγες και η Πελοπόννησος ή η Κρήτη μηδέν», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σχολιάζοντας την αντίδραση γονέων του Ωραιοκάστρου στο ενδεχόμενο προσφυγόπουλα να θητεύσουν σε σχολεία της περιοχής τους, ήταν ξεκάθαρος «είναι αυτονόητη η στάση μας. Είμαστε ένα Ευρωπαϊκό κόμμα, μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Νομίζω σε καμία περίπτωση τέτοιες λογικές δεν υιοθετούνται, τουλάχιστον από τα δικά μας τα στελέχη.»