Τα Ολύμπια Νέα

Ελλάδα

Διπλό μπλόκο

Όχι, σε ακατάσχετο και αποκάλυψη αδήλωτων κεφαλαίων από τους θεσμούς

hh

Διπλό μπλόκο έχουν βάλει οι θεσμοί στα νομοσχέδια για το πλαστικό χρήμα και για την οικειοθελή αποκάλυψη των αδήλωτων κεφαλαίων. Στις συζητήσεις που έχουν γίνει οι δανειστές δεν δέχονται την πρόταση της κυβέρνησης για τη δημιουργία ειδικού ακατάσχετου λογαριασμού για τις επιχειρήσεις, ενώ για την αποκάλυψη των «κρυφών» κεφαλαίων επιμένουν στην επιβολή προσαυξήσεων και προστίμων που μαζί με το κύριο φόρο φθάνουν σήμερα ακόμη και το 120% του κεφαλαίου που δεν έχει δηλωθεί στην εφορία.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής υπουργός Τρύφων Αλεξιάδης και ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλής στη συνάντηση που έχουν αυτήν την ώρα με τους εκπροσώπους των δανειστών θα επιχειρήσουν να κάμψουν τις αντιστάσεις και να βρεθεί κοινός τόπος, προκειμένου να μην καθυστερήσει η κατάθεση των δύο νομοσχεδίων στη Βουλή, αλλά κυρίως οι νέες ρυθμίσεις να έχουν αποτέλεσμα. Παρά την εξαγγελία του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ για τη δημιουργία ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού στον οποίο θα μπαίνουν αυτόματα όλες οι εισπράξεις από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και με πάγια εντολή θα πληρώνονται σε μηνιαία βάση αυτόματα, οι οφειλές σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, ΔΕΚΟ και μισθοδοσία, οι θεσμοί έχουν αντιρρήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Ημερησία, οι δανειστές θεωρούν τη ρύθμιση που προτείνει το υπουργείο Οικονομικών χαριστική και ότι το Δημόσιο θα πρέπει να μπορεί να κατάσχει ποσά και από αυτόν τον λογαριασμό, ειδικά τώρα που αυξάνονται διαρκώς οι συναλλαγές με «πλαστικό χρήμα», άρα και τα έσοδα από αυτού του είδους τις συναλλαγές. Παράλληλα οι δανειστές έχουν μπλοκάρει τα κυβερνητικά σχέδια για την οικειοθελή αποκάλυψη των αδήλωτων εισοδημάτων επιμένοντας η συνολική φορολογική επιβάρυνση (κύριος φόρος, προσαυξήσεις, πρόστιμα και ΦΠΑ) να φτάνει ακόμα και το 120% του κεφαλαίου. Δηλαδή όποιος έχει «κρυφά» εισοδήματα δεν θα έχει κανένα κέρδος για να τα αποκαλύψει στις φορολογικές αρχές. Το μοναδικό κίνητρο που επιτρέπουν οι Θεσμοί στην κυβέρνηση να θεσπίσει είναι η αποφυγή των ποινικών κυρώσεων σε όσους αποκαλύψουν οικειοθελώς τα εισοδήματα που δεν είχαν δηλωθεί στο παρελθόν. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δανειστές από την πρώτη στιγμή εμφανίστηκαν αντίθετοι σε οποιαδήποτε παροχή κινήτρων, προτάσσοντας το γερμανικό μοντέλο το οποίο προβλέπει υψηλή φορολογία και ελάχιστες εκπτώσεις στα πρόστιμα και τους φόρους για όσους προχωρήσουν σε αυτοκαταγγελία πριν εντοπιστούν να μην έχουν δηλώσει τα εισοδήματά τους. Σύμφωνα με πληροφορίες οι δανειστές επιμένουν ότι ο φόρος μαζί με τα πρόστιμα θα κυμαίνονται από το 90% έως ακόμα και το 120% των συνολικών κεφαλαίων, ενώ η κυβέρνηση είχε προτείνει ο συνολικός φόρος να μην ξεπερνά το 60%.

Κατρούγκαλος: Το ΔΝΤ ακραίος παίχτης στη διαπραγμάτευση
Η Ελλάδα θα πει στους πιστωτές της ότι δεν μπορεί να αποδεχθεί τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις που απαιτεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ως προϋπόθεση, για να στηρίξει το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος στο Reuters εν όψει της συνάντησής του με το κουαρτέτο.
Η κυβέρνηση θεωρεί ότι οι απαιτήσεις του ΔΝΤ για τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις καταργούν το δικαίωμα των εργαζομένων να διαπραγματεύονται μισθούς και εργασιακούς όρους σε συλλογική βάση, σημειώνει το Reuters.
Λίγες ώρες πριν από τις συνομιλίες με τους επικεφαλής της αποστολής των θεσμών για την πρόοδο της Ελλάδας στην εφαρμογή του προγράμματος, ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι η Αθήνα θα παλέψει να διατηρήσει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και χαρακτήρισε το ΔΝΤ «ακραίο παίκτη».
«Θέλουμε να αποκαταστήσουμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, διότι είναι η βάση του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου» δήλωσε ο Γ. Κατρούγκαλος.
Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις αποδυναμώθηκαν στο πλαίσιο των προηγούμενων προγραμμάτων διάσωσης, σημειώνει το Reuters.
Αλλα θέματα που οι δανειστές έχουν θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων περιλαμβάνουν τη χαλάρωση της νομοθεσίας για τις μαζικές απολύσεις και τη δυνατότητα οι εργοδότες να προχωρούν σε ανταπεργία (lock-out) σε περίπτωση εργατικών κινητοποιήσεων, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας.
«Αυτά είναι μέτρα που οι εργοδότες έχουν ήδη απορρίψει στην Ελλάδα», δήλωσε ο Γ. Κατρούγκαλος. «Έχουμε φθάσει σε ένα σημείο όπου δεν μπορούμε πλέον να ανεχθούμε την επιδείνωση της κατάστασης των Ελλήνων εργαζομένων».
Το ΔΝΤ είναι ακραίος παίχτης στη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά, αλλά η Ελλάδα δεν θα υποχωρήσει από τις θέσεις της, τόνισε ο υπουργός, επαναλαμβάνοντας πως η Αθήνα θα ζητήσει την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.