Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Κίνητρα για να μείνουν Ελλάδα

Για στήριξη 4.000 επιστημόνων που θα υλοποιήσουν ερευνητικά έργα, μιλά η βουλευτής Μπ. Σκούφα

pente-ellinika-ereunitika-kentra-sta-50-prwta-tis-ee_1-w_l-660x371

Υποτροφίες για υποψήφιους διδάκτορες, ερευνητικά έργα διάρκειας δυο έως τριών ετών, και στήριξη σε ερευνητικά έργα με δικαιούχους μέλη ΔΕΠ Πανεπιστημίων, ΤΕΙ και Ερευνητές Ερευνητικών Κέντρων, σχεδιάζει και θα εφαρμόσει η Κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί το κύμα φυγής των νέων επιστημόνων στο εξωτερικό, αναφέρει η βουλευτής Πιερίας Μπέττυ Σκούφα.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, αρμόδιο για θέματα Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστα Φωτάκη, μέσα στην επόμενη τριετία, θα υποστηριχθούν τουλάχιστον 4.000 επιστήμονες για την υλοποίηση ερευνητικών έργων υψηλής ποιότητας με αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας. Οι δύο πρώτες δράσεις έχει αποφασισθεί να προκηρυχθούν το αργότερο πριν από το τέλος του Οκτωβρίου 2016, προκειμένου να ανακοπεί άμεσα το κύμα φυγής των Ελλήνων επιστημόνων σε χώρες του εξωτερικού.

Οι δράσεις Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της υλοποίησης της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη χρηματοδότηση του ΕΛΙΔΕΚ, επίκειται η εκταμίευση της προκαταβολής ύψους 18 εκατ. ευρώ -από τα συνολικά 240 εκατ. ευρώ. Με βάση το ποσό της προκαταβολής, το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Τεχνολογίας, σχεδιάζει άμεσα την προκήρυξη δύο δράσεων που θα αφορούν τόσο σε υποτροφίες για υποψήφιους διδάκτορες, όσο και σε ερευνητικά έργα διάρκειας δύο έως τριών ετών.

Οικονομική στήριξη επιστημόνων και ερευνητικών κέντρων
Αναλυτικά, η υποτροφία θα ανέρχεται στο ποσό των 900 ευρώ το μήνα και για διάστημα έως 3 έτη, ενώ ωφελούμενοι από τη συγκεκριμένη δράση υπολογίζεται ότι θα είναι συνολικά 256 υποψήφιοι διδάκτορες.
Όσον αφορά στα ερευνητικά έργα, ο μέγιστος προϋπολογισμός για κάθε έργο σχεδιάζεται να ανέρχεται στο ποσό των 200 χιλ. ευρώ, από τα οποία το 60% θα διατίθεται για τη μισθοδοσία νέων επιστημόνων. Οι μικτές αποδοχές για τους μεταδιδάκτορες θα κυμαίνονται μεταξύ 1.600 και 1.800 ευρώ/μήνα, ανάλογα με την ερευνητική τους εμπειρία. Τα υπόλοιπα θα είναι διαθέσιμα για τη χρήση ή αγορά ερευνητικού εξοπλισμού, για αναλώσιμα αλλά και συμμετοχή σε συνέδρια. Στη φάση αυτή θα υποστηριχτούν τουλάχιστον 45 έργα που προβλέπεται να απασχολήσουν τουλάχιστον 180 επιστήμονες.
Επιπλέον, θα προκηρυχθεί άλλη μία δράση αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη σύσταση του ΕΛΙΔΕΚ και θα αφορά σε ερευνητικά έργα με δικαιούχους μέλη ΔΕΠ Πανεπιστημίων, ΤΕΙ και Ερευνητές Ερευνητικών Κέντρων. Τα έργα αυτά θα προκηρυχθούν μετά τη σύσταση του ΕΛΙΔΕΚ και θα αποτελέσουν την τρίτη δράση που θα προκηρύξει το Ίδρυμα μέσα στο τρέχον έτος. Ο μέγιστος προϋπολογισμός των έργων αναμένεται να είναι της τάξης των 250 χιλ. ευρώ ανά έργο, εκ των οποίων το 40% θα διατίθεται για τη μισθοδοσία νέων επιστημόνων.