Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Προβληματίζει και διχάζει η Δ.Ο.Ε.

Οι γυμναστές της Πιερίας απαντούν στη ΔΟΕ για τη διδασκαλία κολύμβησης στα σχολείαθεμα Φωτο Αρχείου

Πυρά κατά της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας εξαπολύεί σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής Πιερίας, με αφορμή την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας για την εισαγωγή του μαθήματος κολύμβησης στα Δημοτικά Σχολεία της χώρας μας.

«Προβληματίζει και διχάζει» η τοποθέτηση της ΔΟΕ υποστηρίζουν οι γυμναστές της Πιερίας, θυμίζοντας, χωρίς να παραγνωρίζουν τα σοβαρά προβλήματα υλικοτεχνικής υποδομής, την επιτυχία που σημείωσε η διδασκαλία κολύμβησης σε σχολεία της Πιερίας, τα τελευταία οκτώ χρόνια που εφαρμόζεται.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Συλλόγου Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής Πιερίας αναφέρει: «Η εκπαίδευση ταλανίζεται από αδιαμφισβήτητα προβλήματα, τόσο σε επίπεδο εκπαιδευτικού προσωπικού, όσο και σε επίπεδο υλικοτεχνικών υποδομών, θέματα που άπτονται του ενδιαφέροντος και των αρμοδιοτήτων της Δ.Ο.Ε. και που η επίλυσή τους αποτελεί, πλέον, «απωθημένο» για την εκπαιδευτική κοινότητα.
Στην παρούσα στιγμή, προβληματίζει και διχάζει η τοποθέτηση της Δ.Ο.Ε. σχετικά με την εγκύκλιο «Εφαρμογή του αντικειμένου της κολύμβησης στο πλαίσιο του μαθήματος Φυσικής Αγωγής στην Γ΄ τάξη της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για το τρέχον σχολικό έτος 2016-17».
Η παραθαλάσσια χώρα μας κάνει πρωταθλητισμό στους… πνιγμούς και ταυτόχρονα παίρνει μετάλλια στους Ολυμπιακούς αγώνες στη θάλασσα.
Σε αυτή την αντίφαση, που αναδεικνύει την έλλειψη κολυμβητικής παιδείας, το όργανο που εκπροσωπεί τους ανθρώπους, που δίνουν παιδεία στους Έλληνες, θα έπρεπε να επικροτήσει το εγχείρημα εισαγωγής της κολύμβησης στη διδασκαλία των παιδιών μας, με κάποια αναμενόμενη επιφύλαξη, πιθανώς και επισήμανση, ως προς το «πλήθος ζητημάτων», που αναμφίβολα προκύπτουν με την εφαρμογή κάθε τέτοιας καινοτόμου και πρωτοπόρου δράσης. Η επίλυση, όμως, αυτών των θεμάτων είναι δυνατόν να εξευρεθεί μόνο μέσω της εφαρμογής του μαθήματος, σε συνδυασμό με γόνιμο και δημιουργικό διάλογο και προτάσεις και όχι με εξ΄ ορισμού αφορισμό του από το κορυφαίο συνδικαλιστικό όργανο του κλάδου.
Η πετυχημένη εφαρμογή της διδασκαλίας της κολύμβησης στην Πιερία, εδώ και οκτώ χρόνια, καθώς και η φετινή ενθουσιώδης υποδοχή του μαθήματος από την πλειοψηφία των γυμναστών και διευθυντών του νομού, έρχεται σε αντιπαράθεση με την προτροπή της Δ.Ο.Ε., για πλήρη κάλυψη όσων αποφασίσουν να μην υλοποιήσουν το πρόγραμμα, βάσει, αλήθεια, ποιας νομιμοποίησης…
Η «υποχρέωση» διδασκαλίας της κολύμβησης δεν είναι νομική ίσως…, είναι όμως ηθική και σήμερα έχουμε μια σημαντική ευκαιρία. Ας την αξιοποιήσουμε όλοι μαζί ενωμένοι.»