Τα Ολύμπια Νέα

Οικονομία

Εμπόδιο τα προαπαιτούμενα

Τι φρενάρει τη δόση των 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ

F4AABD49B84001A9A0E0C527F6833527

Τα 2,8 δισ. ευρώ της προηγούμενης δόσης δεν φαίνεται να εκταμιεύονται μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, όπως αναμενόταν, καθώς τα διαδοχικά μηνύματα από τις Βρυξέλλες, «δείχνουν» τις καθυστερήσεις της Αθήνας. Οι δανειστές επιμένουν ότι έχουν υλοποιηθεί μόλις 2 από τα 15 προαπαιτούμενα.

Όπως αναφέρθηκε στον Ελληνικό τύπο, στην Ευρώπη έχουν προκαλέσει αντιδράσεις οι δηλώσεις υπουργών, με τις οποίες αμφισβητούνται τα συμφωνηθέντα για τις ιδιωτικοποιήσεις που αποτελούν βασικό κομμάτι των προαπαιτούμενων. Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται η στελέχωση του Εποπτικού Συμβουλίου του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, η μεταφορά του δεύτερου πακέτου ΔΕΚΟ στο νέο Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων, η επικύρωση από τη Βουλή της συμφωνίας πώλησης του Ελληνικού, η απόφαση για την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ και η προκήρυξη για τη διάθεση του 20% σε στρατηγικό επενδυτή. Στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ανησυχούν ότι η Ελλάδα ίσως επιχειρήσει να κάνει πίσω έναντι των δεσμεύσεών της, ενώ θα διεκδικεί τα 2,8 δισ. ευρώ. Από την άλλη, αναλυτές πιθανολογούν ότι οι προειδοποιητικές βολές για ενδεχόμενη καθυστέρηση στην εκταμίευση ίσως σχετίζονται με σκλήρυνση της στάσης της Γερμανίας εξαιτίας της υποχώρησης της δύναμης του κυβερνώντος κόμματος CDU, όπως φάνηκε και στις τοπικές εκλογές της Κυριακής. Η Γερμανία δεν θα θελήσει να κάνει καμία παραχώρηση στο χρέος πριν από τις γερμανικές εκλογές του 2017, επισημαίνουν με νόημα οι αναλυτές. Κανονικά, τα 15 προαπαιτούμενα έπρεπε να έχουν ικανοποιηθεί στο σύνολό τους έως τις 15 Σεπτεμβρίου. Η προθεσμία αυτή δείχνει αδύνατη και η κυβέρνηση θέτει τώρα στόχο τα τέλη Σεπτεμβρίου. Πολλά θα εξαρτηθούν όμως από την επίσκεψη στην Αθήνα των αντιπροσωπειών των θεσμών την ερχόμενη εβδομάδα.

Δεν προβλεπόταν εκταμίευση δόσης στο Eurogroup
Το πράσινο φως για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ βάσει του σχεδίου δεν προβλεπόταν να δοθεί στο Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου τονίζουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, καθησυχάζοντας σχετικά με δημοσίευμα.
Κινούμαστε εντός του προγραμματισμένου πλαισίου, τονίζουν και εξηγούν ότι η έγκριση θα δοθεί, μετά από την «έκθεση συμμόρφωσης», που θα συντάξουν οι εκπρόσωποι των θεσμών, που θα επανέλθουν στην Αθήνα, στις 12 Σεπτεμβρίου. Μόνο σύντομη έκθεση προόδου της Αθήνας θα υπάρξει στο Εurogroup της Παρασκευής.
Όπως αναφέρουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγές του υπουργείου Οικονομικών εντός του προγραμματισμένου πλαισίου βρίσκεται η εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ, το «πράσινο φως» για την οποία θα δοθεί, μετά από την «έκθεση συμμόρφωσης», που θα συντάξουν οι εκπρόσωποι των θεσμών, που θα επανέλθουν στην Αθήνα, στις 12 Σεπτεμβρίου.
Οπότε, έτσι και αλλιώς, το ζήτημα της εκταμίευσης της συγκεκριμένης υποδόσης δεν θα αποτελούσε αντικείμενο του άτυπου Eurogroup, που θα συνέλθει στη Μπρατισλάβα, στις 9 Σεπτεμβρίου, εξηγούν.
Στις διευκρινίσεις αυτές προχώρησαν οι αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών, μετά και από το δημοσίευμα της οικονομικής εφημερίδας του Ντίσελντορφ «Handelsblatt», το οποίο, επικαλούμενο Ευρωπαίο διπλωμάτη, αναφέρει ότι στην άτυπη συνάντηση του Eurogroup στη Μπρατισλάβα θα υπάρξει μόνον μία σύντομη έκθεση προόδου της Αθήνας, όχι, όμως, έγκριση νέας δόσης στο πλαίσιο του τρίτου πακέτου βοήθειας. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον ίδιο αξιωματούχο που επικαλειται η γερμανική εφημερίδα, έγκριση κονδυλίων δεν θα υπάρξει ούτε στην τακτική σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις 10 Οκτωβρίου και, κατά πάσα πιθανότητα ούτε καν εντός του έτους.
Όπως επισημαίνουν οι πηγές του υπουργείου Οικονομικών, για να εκταμιευθεί η υποδόση, πρέπει να διαπιστώσουν την πρόοδο στην υλοποίηση των δράσεων- ουρά της πρώτης αξιολόγησης, οι Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM).
Με βάση τα αποτελέσματα των επαφών που θα πραγματοποιήσουν στην Ελλάδα από τις 12 Σεπτεμβρίου και μετά, θα συντάξουν την «έκθεση συμμόρφωσης». Στη συνέχεια, θα εκταμιευθεί η υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ, σημαντικό μέρος της οποίας θα οδεύσει για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες.
Σημειώνεται ότι, εντός του Οκτωβρίου, αναμένεται να αρχίσει η δεύτερη αξιολόγηση, η ολοκλήρωση της οποίας συναρτάται άμεσα τόσο με τις συζητήσεις για το χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα όσο και με μία νέα δόση ύψους 6,1 δισ. ευρώ.
Η ατζέντα του Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου
Σύμφωνα με την επίσημη ατζέντα της συνεδρίασης του Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου στη Μπρατισλάβα, που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Συμβούλιο θα συζητηθεί η πρόοδος που έχει σημειωθεί από την Ελλάδα στην εκπλήρωση των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση περαιτέρω χρηματοδοτικής στήριξης στο πλαίσιο του προγράμματος.
Ειδικότερα, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να ενημερωθούν από τους εκπροσώπους των θεσμών και τις ελληνικές αρχές σχετικά με την υλοποίηση των ενδιάμεσων στόχων και την πρόοδο στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.
Η ημερήσια διάταξη της επερχόμενης συνεδρίασης παραπέμπει στη δήλωση της ευρωομάδας για την Ελλάδα στις 25 Μαΐου, σύμφωνα με την οποία «η πρόσθετη εκταμίευση, μετά το καλοκαίρι, στο πλαίσιο της δεύτερης δόσης, συνδέεται με την ολοκλήρωση των οροσήμων που σχετίζονται με τις ιδιωτικοποιήσεις, συμπεριλαμβανομένου του νέου Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων και Επενδύσεων, τη διακυβέρνηση των τραπεζών, τη Γενική Γραμματεία Εσόδων και τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ενέργειας, καθώς και την πρόοδο στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου»