Τα Ολύμπια Νέα

Κυριότερες Ειδήσεις / Τοπικά Νέα

Σημείο αναφοράς για την πόλη

Πάρκο Κατερίνης

Δεν έχει και πολλά για να καυχιέται, ως προς το αστικό της κομμάτι, η Κατερίνη, μια περιφερειακή πόλη χωρίς πολύ μεγάλη ιστορία, μια πόλη που αποτελεί μωσαϊκό φυλών, μια πόλη χωρίς ιδιαίτερη ταυτότητα όπως υποστηρίζουν κάποιοι πολίτες της, μια πόλη που φαίνεται να ψάχνει τα στοιχεία εκείνα που θα την καταστήσουν ελκυστικότερη όχι μόνο στους επισκέπτες της αλλά πρωτίστως στους ανθρώπους που την κατοικούν.

 

Το στίγμα αυτής της πόλης έχει απασχολήσει πολλές φορές δημοτικούς άρχοντες και Δημοτικά Συμβούλια, τοπικούς φορείς και συλλόγους, πνευματικούς ανθρώπους και καλλιτέχνες, έχει απασχολήσει όμως και δημότες της που κατά καιρούς έχουν εκφραστεί στον έντυπο και ηλεκτρονικό τοπικό τύπο, άλλοτε καλοπροαίρετα και άλλοτε όχι… Οι συζητήσεις πολλές, οι απόψεις ποικίλες, οι γκρίνιες και οι κριτικές αμέτρητες ενώ η αναζήτηση μιας άλλης Κατερίνης, πιο ποιοτικής και ελκυστικής, θα συνεχίζεται και -κάποιες φορές- φαίνεται σαν να μην έχει ένα τέλος…

 

DSC_0017

 

Πνεύμονας πρασίνου και αναψυχής

Η Κατερίνη, πάντως, αν έχει κάτι από τα λίγα που μπορεί να καυχιέται, αυτό είναι το δημοτικό της πάρκο. Τα τελευταία 40 χρόνια οι συζητήσεις για το πάρκο είναι πολλές, όπως πολλές είναι και οι αναμνήσεις παλιότερων για τις μορφές που είχε κατά καιρούς αυτός ο χώρος πρασίνου και αναψυχής. Και η αλήθεια είναι ότι αυτό το Πάρκο είχε, στο διάβα των χρόνων, και δόξες! Είχε όμως και περιόδους απαξίωσης.

Οι δημοτικές αρχές έδιναν, συχνά, πολύ μεγάλη σημασία στο Δημοτικό Πάρκο, είτε με παρεμβάσεις, είτε με ριζικές αλλαγές, είτε με την ανάδειξη στοιχείων άλλων εποχών. Ωστόσο, με όλες του τις, κάθε φορά, αλλαγές ή μεταμορφώσεις, το Δημοτικό Πάρκο ήταν, είναι και, απ’ ό,τι φαίνεται, θα παραμένει ένας ξεχωριστός χώρος που θα δίνει μια ιδιαίτερη εικόνα στη γύρω περιοχή, που θα την αναβαθμίζει από κάθε πλευρά.

 

Προσδίδει ποιότητα ζωής

Οι δημότες της πέριξ περιοχής, είτε διαμένουν σε πολυκατοικίες, είτε σε πιο χαμηλά κτίρια, έχουν το πλεονέκτημα του ανοιχτού ορίζοντα που προσφέρει η όαση του δημοτικού πάρκου. Καθημερινά μπορούν να βλέπουν περισσότερο γαλάζιο τού ουρανού και πολύ περισσότερο πράσινο από τα δένδρα τού Πάρκου, ορισμένα εκ των οποίων είναι αιωνόβια. Αυτά τα δύο στοιχεία είναι το δυνατό αντιστάθμισμα στο γεγονός ότι γύρω από το πάρκο κυκλοφορούν, μέρα – νύχτα, πάρα πολλά οχήματα τα οποία, όπως είναι φυσικό, επιβαρύνουν περιβαλλοντικά την όλη περιοχή.

Λόγω της μεγάλης κίνησης οχημάτων και ανθρώπων, τα περισσότερα καταστήματα της περιοχής φαίνεται να έχουν μεγάλη κίνηση, γεγονός το οποίο αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με καταστήματα άλλων σημείων τής πόλης.

Επίσης, σ’ ένα κομμάτι τού πάρκου έχουν εγκατασταθεί το 4ο Γυμνάσιο και το 4ο Λύκειο Κατερίνης. Έτσι οι μαθήτριες και οι μαθητές των σχολείων, φυσικά και οι εκπαιδευτικοί τους, έχουν το πλεονέκτημα να λειτουργούν σ’ έναν χώρο όπου γύρω – γύρω υπάρχει ένας φυσικός πνεύμονας, υπάρχει ένα πάρκο που αλλάζει θετικά την ανθρώπινη διάθεση. Αυτός είναι και ο λόγος που το Δημοτικό Πάρκο, είτε πριν την έναρξη των καθημερινών μαθημάτων, είτε μετά, είτε σε άλλες ώρες, φιλοξενεί αρκετό μαθητόκοσμο.

 

Το ερωτεύεσαι με την πρώτη ματιά

Φυσικά, το Πάρκο φιλοξενεί και πολλά νέα «παιδιά» που κυριολεκτικά είναι ερωτευμένα… Ερωτευμένα γενικώς, ερωτευμένα και με τις ομορφιές αυτού τού χώρου. Φιλοξενεί όμως και πολλούς ηλικιωμένους που απολαμβάνουν τη θέα και συχνά την ηρεμία τού φυσικού εκεί κάλλους. Είναι καθημερινό φαινόμενο, ηλικιωμένοι να κάθονται στα παγκάκια και να συζητούν μεταξύ τους, να σχολιάζουν, να χαίρονται, να περνούν όσο γίνεται ευχάριστα τις ώρες τους.

Εκεί και πολλές μητέρες με μικρά, κυρίως, παιδιά, αλλά και γιαγιάδες με εγγόνια τους. Εκεί μπορεί κανείς να δει, τα δύο τελευταία χρόνια, και τις εξωτερικές δράσεις τής Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κατερίνης που γίνονται στο πλαίσιο προγράμματος που χρηματοδοτεί το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» με τη συμμετοχή πολλών παιδιών, υπό την καθοδήγηση της Δημοτικής Συμβούλου Ροδής Ελευθεριάδου και με τη συμμετοχή ομάδας εθελοντριών και εθελοντών.

Η παρουσία των παιδιών αυτών, στο πλαίσιο του εν λόγω προγράμματος, έχει να κάνει με το γεγονός ότι το δημοτικό πάρκο φιλοξενεί στον χώρο του ένα νεοκλασικό, στην εξωτερική του όψη, κτίριο που στεγάζει και τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κατερίνης.

 

Η μυθική «Εκάβη» και η Πολύτεκνη Μάνα

Το κτίριο αυτό στεγάζει το Συνεδριακό Κέντρο τής πόλης, στεγάζει έναν χώρο δημοτικής ιδιοκτησίας που κάποτε λειτουργούσε ως κατάστημα με την επωνυμία «Εκάβη Παλλάς», μια μικρότερη αίθουσα εκδηλώσεων πάνω από το Συνεδριακό, αλλά και έναν εικαστικό χώρο που έχει παραχωρηθεί στον Σύλλογο Εικαστικών Καλλιτεχνών Πιερίας.