Τα Ολύμπια Νέα

Ελλάδα

Ανέφικτα τα υψηλά πλεονάσματα

Ανοικτό αφήνει το ενδεχόμενο ανασχηματισμού ο… αντιπρόεδρος Γ. Δραγασάκης

2192142

«Η διατήρηση των πλεονασμάτων σε υψηλά επίπεδα είναι κοινωνικά ανέφικτη και οικονομικά αναποτελεσματική» αναφέρει σε συνέντευξή του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ενώ για τις αποκλίσεις απόψεων κυβερνητικών στελεχών σε θέματα ιδιωτικοποιήσεων υπογραμμίζει ότι «διαφοροποιήσεις και προσωπικές στρατηγικές δεν έχουν λογική ούτε βοηθούν στο έργο της κυβέρνησης».

Μιλώντας στην εφημερίδα Κεφάλαιο και αναφερόμενος στο θέμα της παραπομπής του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου, ξεκαθαρίζει ότι η «κυβέρνηση δεν έχει καμία άμεση εμπλοκή με το θέμα». Κατηγορεί, μάλιστα, την Κομισιόν πως «κακώς παρασύρθηκε, παρεμβαίνοντας μάλιστα και με τρόπο που την εκθέτει». Ο κ. Δραγασάκης αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, μιλώντας για ένα ποιοτικό άλμα, το οποίο μπορεί πλέον να οργανώσει η κυβέρνηση «στον τρόπο που κυβερνάται η χώρα και στη συνολικότερη λειτουργία του πολιτικού συστήματος». Για την πορεία της οικονομίας, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημειώνει πως μπαίνει σε τροχιά σημαντικής ανάκαμψης, η οποία όμως από μόνη της δεν είναι επαρκής για μια ταχεία μείωση της ανεργίας και για την κάλυψη των τεράστιων συσσωρευμένων αναγκών σε υγεία, κοινωνική προστασία και κοινωνικό κράτος. Όπως εξηγεί, «πρέπει αφενός να εξασφαλίσουμε την ανάκαμψη που μπορεί να μας δώσει το υφιστάμενο “σύστημα’, αφετέρου να βρούμε και να ενεργοποιήσουμε “επιταχυντές’, παράγοντες, δηλαδή, που θα επιταχύνουν την ανάκαμψη και θα την προσανατολίσουν στην κατεύθυνση της δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης». Ως «επιταχυντές» ο κ. Δραγασάκης αναφέρει τη ρύθμιση του χρέους, την προσέλκυση ξέων επενδύσεων (κυρίως παραγωγικών και μακροπρόθεσμων) και την τόνωση της εγχώριας δημόσιας και ιδιωτικής επενδυτικής δραστηριότητας. Τέλος, για το θέμα με τον όμιλο Μαρινόπουλος δηλώνει: «Θέλουμε να τελειώνουμε με τους σκελετούς του παρελθόντος» και προσθέτει ότι «πρέπει να ξεπεράσουμε ως πολιτικό σύστημα τη λογική των “δικών μας” επιχειρηματιών, των “δικών μας” τραπεζιτών, των “δικών μας” καναλαρχών και των κλειστών ολιγαρχικών συστημάτων».

Φόροι ύψους 30 δισ. ευρώ σε πέντε μήνες Στο αστρονομικό ύψος των 30 δισ. ευρώ φτάνει ο λογαριασμός των άμεσων και έμμεσων που ευελπιστεί να εισπράξει η κυβέρνηση από το τέλος Σεπτεμβρίου ώς και το τέλος Ιανουαρίου του 2017 για να αποφύγει το επώδυνο ραντεβού με τον «κόφτη». Όπως σημειώνει Το Βήμα της Κυριακής, το ημερολόγιο της Εφορίας προβλέπει τουλάχιστον δύο φορολογικά σοκ κάθε μήνα μέσω των οποίων μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, επιχειρήσεις και κάτοχοι ακινήτων καλούνται να κρατήσουν όρθιο το κράτος. Συγκεκριμένα, σε 150 ημέρες οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν φόρο εισοδήματος, ειδική εισφορά αλληλεγγύης, τέλη επιτηδεύματος, φόρο πολυτελούς διαβίωσης, ΕΝΦΙΑ και τα τέλη κυκλοφορίας των ΙΧ για το 2017. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά ο λογαριασμός των έμμεσων φόρων περιλαμβάνει αυξημένο ειδικό φόρο σε βενζίνη, πετρέλαιο κίνησης και υγραέριο κίνησης. Η νέα επιβάρυνση θα έλθει βάσει μνημονίου τον ιανουάριο του 2017. Ωστόσο, η κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο να τη φέρει από τις 15 Οκτωβρίου.

Επιφυλακτικός ο οίκος Fitch για την αξιολόγηση
O οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings διατήρησε αμετάβλητη τη μακροπρόθεση διαβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας στο «CCC» και εμφανίζεται επιφυλακτικός για το μέλλον, προβλέποντας ότι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος μπορεί να «γλιστρήσει» έως το δεύτερο τρίμηνο του 2017.
Η Fitch σημειώνει ότι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και η συνακόλουθη εκταμίευση της δόσης των 10,3 δισ. ευρώ από τον ESM ολοκληρώθηκε το Μάιο με αρκετούς μήνες καθυστέρηση σε σχέση με το προγραμματισμένο.
Παράλληλα σημειώνει ότι αν και οι δημοσιονομικές επιδόσεις, μέχρι στιγμής, συνάδουν με την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 0,5% του ΑΕΠ το 2016, οι αντίστοιχοι στόχοι για το 2017 (1,75%) και το 2018 (3,5%) «θα είναι ολοένα και πιο δύσκολο για να επιτευχθούν».
Ο οίκος αξιολόγησης υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση πρέπει πλέον να νομοθετήσει τα προαπαιτούμενα μέτρα, εκτιμά όμως ότι η ασθενής ιδιοκτησία του προγράμματος καθιστά την εφαρμογή τους δύσκολη.
«Η δεύτερη αξιολόγηση είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει το τέταρτο τρίμηνο του 2016, με τη μεταρρύθμιση στα εργασιακά να αναμένεται να είναι το πιο αμφιλεγόμενο στοιχείο» αναφέρει ο οίκος.
Παράλληλα εκτιμά ότι η κυβέρνηση έχει τα απαιτούμενα «μαξιλάρια» ρευστότητας για να τραβήξει την αξιολόγηση έως το δεύτερο τρίμηνο του 2017 χωρίς νέα εκταμίευση κεφαλαίων, γεγονός που «αυξάνει την πιθανότητα ολίσθησης των διαπραγματεύσεων στο επόμενο έτος».
Η Fitch τονίζει ότι η φύση της συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα είναι πιθανό να εξαρτηθεί από τη χαλάρωση των μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών στόχων και το βαθμό δέσμευσης στα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Εντούτοις, μέχρι στιγμής το Eurogroup έχει καθορίσει μόνο γενικές παραμέτρους μιας πιθανής συμφωνίας για το χρέος.