Τα Ολύμπια Νέα

Ελλάδα

Μπαράζ παραιτήσεων σε ΑΕΙ

Εικόνα διάλυσης σε Πανεπιστήμια της χώρας, εξαιτία της πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας2C62C9E49249337FCDA6174AEE8735C1

Μπαράζ παραιτήσεων των μελών των Συμβουλίων των ΑΕΙ βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς στην πλειονότητά τους οι Έλληνες επιστήμονες που ήρθαν από το εξωτερικό στη χώρα μας για να βοηθήσουν στην λειτουργία της ελληνικής ανώτατης εκπαίδευσης δεν δέχονται την παράταση της θητείας τους από την κυβέρνηση κατά ένα χρόνο.

Με επιστολές τους παραιτήθηκαν χθες τα μέλη του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Αθηνών, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ενώ πριν δυο ημέρες είχαν παραιτηθεί καταγγέλλοντας τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο θέμα και τα μέλη του Συμβουλίου του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
Με επιστολή του προς τα αρμόδια όργανα του Ιδρύματος, ο πρόεδρος του Συμβουλίου του Ιδρύματος του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής Γ. Τσώκος, ενημερώνει την πανεπιστημιακή κοινότητα ότι τα τέσσερα μέλη που είχαν μείνει το όργανο, οι καθηγητές Αλέξανδρος Νεχαμάς και Jack Davis και οι καθηγήτριες Ελένη Μαντζουράνη και Ευγενία Μπουρνόβα, δεν επιθυμούν να παραταθεί η θητεία τους για ένα χρόνο ακόμη και παραιτούνται.
Όπως είναι γνωστό, η θητεία των μελών των Συμβουλίων των ΑΕΙ παρατάθηκε πρόσφατα από το υπουργείο Παιδείας, το οποίο βρέθηκε στην αμήχανη θέση να μην μπορεί να τα καταργήσει κατά την βούληση που είχε εκφράσει ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά, καθώς αποτελούσαν όργανα που δεν είχαν αξιολογηθεί από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αλλά να μην έχει και νομικό πλαίσιο για την ανανέωση της θητείας των μελών τους. Στο ενδιάμεσο βέβαια με σειρά διατάξεων έχουν περιοριστεί όλες οι αρμοδιότητες τους.
«Όλα τα μέλη του Συμβουλίου του ΑΠΘ, που υπογράφουμε την παρούσα ανακοίνωση, είχαμε εξ” αρχής και δημοσίως εκφράσει την αντίθεσή μας στην παράταση της θητείας των Συμβουλίων των Πανεπιστημίων και είχαμε ζητήσει από το Υπουργείο την ανάκλησή της και τη διενέργεια εκλογών για την ανάδειξη νέων Συμβουλίων, όπως προέβλεπε ο σχετικός νόμος. Δυστυχώς δεν εισακουσθήκαμε» αναφέρουν από την πλευρά τους τα μέλη Συμβουλίου του ΑΠΘ.
«Με τη λήξη της κανονικής μας θητείας, θεωρούμε ότι οφείλουμε να παραιτηθούμε, συνεπείς με τις θέσεις που είχαμε ήδη εκφράσει» αναφέρεται στην ίδια επιστολή.
«Πιστεύαμε και πιστεύουμε ότι ο θεσμός του Συμβουλίου είναι χρήσιμος για τα Πανεπιστήμια και ότι θα πρέπει να υποστηριχθεί από την Πολιτεία. Δυστυχώς, είχαμε να αντιμετωπίσουμε ποικιλότροπη απαξίωση και σταδιακό περιορισμό των αρμοδιοτήτων, ιδίως αυτών που αφορούσαν στον μακροχρόνιο στρατηγικό σχεδιασμό, ο οποίος είναι απαραίτητος για την ορθολογική λειτουργία κάθε Πανεπιστημιακού ιδρύματος» αναφέρουν τα μέλη του Συμβουλίου.
«Πιστεύουμε, ακόμη, ότι ανταποκριθήκαμε στην εμπιστοσύνη των συναδέλφων που μας ανέδειξαν σε μέλη του Συμβουλίου, εξαντλώντας πλήρως την εκ του νόμου προβλεπόμενη θητεία» σημειώνουν.
«Μπορούμε να βεβαιώσουμε, από την εμπειρία μας, ότι το πανεπιστήμιό μας έχει εξαιρετικό δυναμικό σε όλα τα επίπεδα. Μπορεί να πετύχει πολύ περισσότερα, παρά την αδυσώπητη κρίση που μαστίζει τη χώρα μας και τον συνακόλουθο περιορισμό των οικονομικών πόρων, αν θεραπευθούν ορισμένες αδυναμίες του νομικού πλαισίου και αν ξεπεραστούν κάποιες παρωχημένες νοοτροπίες» καταλήγουν τα μέλη του Συμβουλίου του ΑΠΘ.
Λίγο νωρίτερα παραιτήθηκαν με επιστολή τους και όλα τα μέλη του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
Για το θέμα ανακοίνωση εξέδωσε και ο συντονιστής μορφωτικών υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας, καθηγητής Θεόδωρος Φορτσάκης.
«Με οδύνη παρακολουθούμε τη συνεχή απαξίωση των πανεπιστημίων μας» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.
«Η παραίτηση έξι διακεκριμένων μελών του Συμβουλίου του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αποτελεί ένα ακόμη επεισόδιο στο σίριαλ της κατάργησης των Συμβούλιων του Ιδρύματος από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Προαναγγέλλονται και άλλες σημαντικές παραιτήσεις» τονίζει ο κ. Φορτσάκης.
Και συνεχίζει λέγοντας «και όμως τα Συμβούλια του Ιδρύματος, που αποτέλεσαν ένα σπουδαίο νεωτερισμό και υπερψηφίστηκαν από τη συντριπτική πλειοψηφία των πανεπιστημιακών, θα μπορούσαν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην αναβάθμιση των πανεπιστημίων μας, στον εξορθολογισμό της λειτουργίας τους και ειδικά στην αποκομματικοποίηση τους, για την οποία υποτίθεται κόπτεται η σημερινή κυβέρνηση».
Το υπουργείο Παιδείας δυστυχώς εμμένει στην ουσιαστική κατάργησή τους με αποτέλεσμα τις μαζικές παραιτήσεις μελών τους. Κάθε παραίτηση ανοίγει μία ακόμη πληγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση της χώρας μας» καταλήγει ο κ. Φορτσάκης.