Τα Ολύμπια Νέα

Ελλάδα

Κόκκινη γραμμή η ΕΛΣΤΑΤ

«Δήλωση μετανοίας» ζητά από την κυβέρνηση η Κομισιόν, ενόψει αξιολόγησης

1

Η δημόσια επιβεβαίωση της εγκυρότητας των στατιστικών της περιόδου 2010-2015 από την κυβέρνηση αναδεικνύεται το κυριότερο προαπαιτούμενο για την επιτυχή ολοκλήρωση της φθινοπωρινής αξιολόγησης.

Ανώτατος οικονομικός παράγοντας λέει για το θέμα στο Βήμα της Κυριακής: «Είναι θέμα χρόνου για την κυβέρνηση να υπαναχωρήσει και να υποστηρίξει δημοσίως την εγκυρότητα των στοιχείων, διότι διαφορετικά φέρεται να αμφισβητεί τα θεμελιώδη μεγέθη χρέους και ελλείμματος επάνω στα οποία στηρίζονται η επικείμενη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης για την απελευθέρωση των 2,8 δισ. της υποδόσης, η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος και ασφαλώς η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους που αναμένεται να τεθεί στο Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου.» Όπως υπενθυμίζει η εφημερίδα, η πλευρά Καραμανλή δεν παραδέχεται την «ευρωπαϊκή ανάγνωση» της κρίσης και συμμαχεί με την κυβέρνηση Τσίπρα, η οποία περιορίζει την απόδοση ευθυνών στις κυβερνήσεις μετά το 2009. Η ίδια εφημερίδα υπενθυμίζει και τα όσα είχε πει ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ένα μεσημέρι του Αυγούστου του 2014 ενώπιον του τότε πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του τότε υπουργού Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου: «Ας μην το συζητάμε. Μπορεί ο Παπανδρέου όταν κέρδισε τις εκλογές να μην ήθελε να αποδεχθεί αμέσως ορισμένα πράγματα, αλλά η χρεοκοπία της Ελλάδας οφείλεται στον Καραμανλή.» Ο λουξεμβούργιος πολιτικός είχε εξηγήσει με αριθμούς και στοιχεία ότι η κυβέρνηση Καραμανλή κληροδότησε στην επόμενη κυβέρνηση την υποχρέωση να δανειστεί 300 δισ. ευρώ μέσα σε μια τετραετία για να καλύψει δάνεια που έληγαν, τόκους και ελλείμματα. «Ήταν μαθηματικώς αδύνατον να συμβεί. Η χρεοκοπία ήταν εξασφαλισμένη, η σκληρή λιτότητα προδιαγεγραμμένη και η ξένη βοήθεια ζωτική και απαραίτητη» καταλήγει η εφημερίδα.

Με φόντο την υπόθεση Γεωργίου ξεκινά η φθινοπωρινή αξιολόγηση Η υπόθεση Γεωργίου έρχεται να ρίξει τη σκιά της στην φθινοπωρινή, δεύτερη αξιολόγηση του Μνημονίου, η οποία ξεκινά τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες με τη συνάντηση των Τσακαλώτου και Σταθάκη με τον επίτροπο Μοσκοβισί. Η ελληνική πλευρά έχει πολλά να διεκδικήσει: από το χαμήλωμα του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2018, ώστε να χαλαρώσει η λιτότητα, ώς την αποτροπή της πλήρους φιλελευθεροποίησης στην αγορά εργασίας, στο πλαίσιο της δεύτερη αξιολόγησης. Σύμφωνα με πηγή της Κομισιόν, που επικαλούνται Τα Νέα, στις Βρυξέλλες είναι αποφασισμένοι να κρατήσουν το θέμα Γεωργίου ψηλά. Αυτό φάνηκε, άλλωστε, από το ύφος της ανακοίνωσης, που έγινε εν μέσω θερινών διακοπών ακόμη για την Κομισιόν. Σημειώνουν μάλιστα με νόημα πως δεν είναι τυχαία η συνυπογραφή της σχετικής επιστολής προς τον Τσακαλώτο από τον επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί, τον θεωρούμενο ως πιο στενό φίλο της Ελλάδας αυτή τη στιγμή στην Επιτροπή. Κάπως έτσι το θέμα μπήκε εμβόλιμο στη διαπραγμάτευση του φθινοπώρου. Θα είναι στην ατζέντα του Eurogroup της 8ης Σεπτεμβρίου, ενώ θα απασχολήσει και τη δεύτερη αξιολόγηση του Οκτωβρίου, καθώς -όπως φαίνεται- θα δοθεί προτεραιότητα στα θέματα της περαιτέρω ανεξαρτητοποίησης της ΕΛΣΤΑΤ και της «αποπολιτικοποίησης της Δημόσιας Διοίκησης». Κυρίως, όμως, η ζημιά που γίνεται αφορά την ανάπτυξη εκ νέου ενός κλίματος δυσπιστίας και έντασης μεταξύ των δύο πλευρών την πιο ακατάλληλη στιγμή.

Και στο βάθος… ΔΕΘ Και ενώ έρχονται από σήμερα τα ραβασάκια του ΕΝΦΙΑ για το 2016, η κυβέρνηση μελετά τρόπους απορρόφησης των κραδασμών που ο συγκεκριμένος φόρος προκαλεί. Οι πρώτες πληροφορίες θέλουν τον πρωθυπουργό να υπόσχεται ριζικό μετασχηματισμό του ΕΝΦΙΑ και μετακύλιση των βαρών στη μεγάλη ακίνητη περιουσία. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου, υπενθυμίζεται ότι κάτι παρόμοιο επιχείρησε το 2013 και ο Χρύσανθος Λαζαρίδης, σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ωστόσο, δεν υπήρξε αποτέλεσμα, καθώς (υπό την πίεση της τρόικας) διαπιστώθηκε ότι ο λογαριασμός δεν θα έβγαινε. Τώρα η κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να υποσχεθεί ότι θα καταφέρει να απαλλάξει από τον ΕΝΦΙΑ περίπου 2,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες με ακίνητα συνολικής αντικειμενικής αξίας έως 50.000 ευρώ. Όλα αυτά παρά την ανησυχία -σχεδόν βεβαιότητα- ότι η τρόικα θα πει «όχι». Το δεύτερο σενάριο για την κυβέρνηση είναι η διασπορά του ΕΝΦΙΑ σε άλλους φόρους, οι οποίοι δεν κατονομάζονται, με την ελπίδα ότι η πληρωμή τους θα απλωθεί σε πολλές δόσεις.