Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Απλήρωτοι οι συμμετέχοντες

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ τα προγραμμάτα κατάρτισης ΛΑΕΚ στην Κατερίνηlaek

Να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες άμεσα η κυβέρνηση, ώστε να εξοφληθούν οι συμμετέχοντες στα Προγράμματα Επαγγελματικής Κατάρτισης Εργαζομένων ΛΑΕΚ της Κατερίνης, ζητούν σε ερώτηση που κατέθεσαν προς τον αρμόδιο υπουργό, βουλευτές του ΚΚΕ.

Οι κύριοι Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελής, στην ερώτησή τους αναφέρουν: «Κάθε χρόνο ο Ο.Α.Ε.Δ. καταρτίζει και κοινοποιεί το Πρόγραμμα Επαγγελματικής Κατάρτισης Εργαζομένων Λ.Α.Ε.Κ. Οι συμμετέχοντες σε αυτά τα προγράμματα λαμβάνουν 200 ευρώ ως αποζημίωση, άλλωστε μέρος των πόρων των προγραμμάτων αυτών δίνονται από τους εργαζόμενους, όμως παρατηρείται συχνά το φαινόμενο καθυστερήσεων στην αποπληρωμή του ποσού.
Εντονότερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι περίπου 45 συμμετέχοντες σε αντίστοιχο πρόγραμμα στην περιοχή της Κατερίνης, οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι εδώ και 18 μήνες. Οι συγκεκριμένοι συμμετείχαν σε πρόγραμμα κατάρτισης ΛΑΕΚ συνδιοργάνωσης του Εργατικού Κέντρου Κατερίνης και του Συνδέσμου Εγκαταστατών Υδραυλικών Θερμικών και Κλιματιστικών Έργων Πιερίας, ο οποίος ήταν και ο βασικός οργανωτής.
Το πρόγραμμα είχε τίτλο «Χρήση Η/Υ (INTERNET – ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟ) – ποιοτική εξυπηρέτηση πελατών», ήταν διάρκειας 40 ωρών και πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος με κωδικό 3201401145 «ΛΑΕΚ 1-25» του έτους 2014. Υλοποιήθηκε από το ΚΕΚ – ΕΤΕΠ σε συνεργασία με το Εργατικό Κέντρο Κατερίνης και σε αυτό συμμετείχαν οι περίπου 45 καταρτιζόμενοι, δημιουργήθηκαν 3 τμήματα στα οποία πραγματοποιούνταν μαθήματα 9 ωρών την εβδομάδα, ενώ η διάρκεια του προγράμματος ήταν από 18.02.2015 έως 16.03.2015.
Παρά το γεγονός της ολοκλήρωσης του προγράμματος, οι συμμετέχοντες δεν πληρώθηκαν ποτέ. Στην προσπάθεια τους να μάθουν για ποιο λόγο δεν λαμβάνουν τα χρήματα, παραπέμπονταν από γραφείο σε γραφείο και από υπηρεσία σε υπηρεσία, χωρίς να λαμβάνουν απαντήσεις πέρα από το ότι κανείς δεν είναι υπεύθυνος. Επιπλέον, όταν κατάφεραν να επικοινωνήσουν με τον Ο.Α.Ε.Δ. στην Αθήνα τους ενημέρωσαν ότι ο κωδικός τους προγράμματος δεν υπήρχε.
Σύμφωνα με τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για την αποπληρωμή των συμμετεχόντων στο συγκεκριμένο πρόγραμμα κατάρτισης Λ.Α.Ε.Κ. και τι απαντά στις καταγγελίες των εργαζομένων σε σχέση με το πρόγραμμα.»