Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Σε ΑΕΙ και ΤΕΙ το 85% των μαθητών

Σάρωσαν οι μαθητές της Πιερίας στις Πανελλήνιες

PANEL

Ικανοποιητικά είναι τα ποσοστά επιτυχίας των μαθητών της Πιερίας στις Πανελλήνιες εξετάσεις του 2016, αφού το συγκεκριμενο ποσοστό κυμαίνεται πάνω από το Πανελλαδικό μέσο όρο επιτυχίας. Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων επιβεβαίωσε τις καλές επιδόσεις των μαθητών της Πιερίας, το 85% των οποίων εισάγεται στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Συγκριμένα από τους 1.000 φοιτητές που εξετάστηκαν με το παλιό και νέο σύστημα, εισαγωγή σε σχολές ΑΕΙ και ΤΕΙ, πέτυχαν οι 850.

Ικανοποιημένος από την επίδοση και την προσπάθεια των μαθητών της Πιερίας, εμφανίστηκε και ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Σε δηλώσεις του ο κ. Ιωάννης Καζταρίδης ανέφερε οτι «με την ανακοίνωση των βάσεων και των σχολών εισαγωγής των υποψήφιων φοιτητών περατώνεται μια μακροχρόνια περίοδος και ολοκληρώνεται η διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η Πιερία όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος κατήγαγε πολύ υψηλά ποσοστά επιτυχίας.» Όπως δήλωσε, «ενώ ο μέσος όρος επιτυχίας πανελλαδικά διαμορφώνεται στο 70% στην Πιερία το ποσοστό επιτυχίας των μαθητών μας ξεπερνά το 80% και σε κάποιες σχολικές μονάδες ακόμη και το 85%»
Σχολιάζοντας τις βάσεις εισαγωγής, είπε πως οι εκτιμήσεις και οι υποψίες των υποψηφίων και των ενδιαφερομένων επιβεβαιώθηκαν. Το φετινό τοπίο δεν συγκρίνεται σε καμία περίπτωση με τις περσινές βάσεις. «Στο σημερινό τοπίο παρατηρούμε ότι οι βάσεις ανέβηκαν στα ύψη στις ιατρικές και παραϊατρικές σχολές. Πέφτουν σε πολυτεχνικές και Φυσικομαθηματικές Σχολές. Αυξομειώσεις παρατηρούνται στις ανθρωπιστικές σχολές ενώ κυριολεκτικά γκρεμίζονται» οι βάσεις στα Παιδαγωγικά τμήματα και σε κάποιες περιπτώσεις έπεσαν μέχρι και 3.000 μόρια.»
Ο κ. Καζταρίδης συμπλήρωσε πως ανοδος παρατηρείται στις πυροσβεστικές και αστυνομικές σχολές, οι στρατιωτικές θα κρατηθούν στα περσινά επίπεδα, ενώ μεγάλη άνοδος παρατηρείται στις σχολές Φυσικής Αγωγής.
Ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, δεν παρέλειψε να συγχαρεί τους επιτυχόντες φοιτητές, στους οποίους και ευχήθηκε καλές σπουδές. «Στη σημερινή συγκυρία όπου ο τόπος μας δοκιμάζεται από την βαθιά μακροχρόνια κρίση καλούμε τους φοιτητές μας να σπουδάσουν με εμβρίθεια, να καταρτιστούν πολύ καλά για να βάλουν κι αυτοί πλάτη για την ανόρθωση της χώρας μας», είπε χαρακτηριστικά.
Ειδική αναφορά όμως έκανε και σε όσους μαθητές δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν τη συμμετοχή τους στο πανεπιστήμιο, υπογραμμίζοντας πως «η ζωή παρουσιάζει πολλές και ποικίλες ευκαιρίες. Αυτοί οι μαθητές μπορούν αν το επιθυμούν να δώσουν ξανά εξετάσεις ή να επιλέξουν άλλους δρόμους για την επαγγελματική τους ευδοκίμηση, την κοινωνική καταξίωση και την οικονομική ανέλιξη.»