Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Καταγγελία

Προς την Αρχαιολογία Πιερίας για την Παναγία Κονταριώτισσας1

Αξιότιμη κ. Παπασταύρου
Επιτρέψτε μου παρακαλώ, να σας απασχολήσω για ένα ιδιαιτέρως σοβαρό θέμα, το οποίο πρέπει να επιλυθεί άμεσα, με την κινητοποίηση όλων των αρμόδιων αρχών (Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, Δικαστικών και Εισαγγελικών Αρχών, Υπουργείου Πολιτισμού).
Μετά από δεκαετίες απουσίας μου στη Γερμανία-Αθήνα, επέστρεψα στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, Κονταριώτισα. Ο μακαριστός πατέρας μου, πρεσβύτερος π. Βασίλειος, που διακόνησε επί 50 συναπτά έτη στην ενορία αυτή, κατέβαλε υπεράνθρωπες προσπάθειες (ιδιαίτερα μάλιστα εκείνη την εποχή) να φέρει εις πέρας την πλήρη ανακαίνιση του Βυζαντινού Μνημείου του Ιερού Ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, που είναι γνωστή ως «Παναγία Κονταριώτισσας».
Η ύψιστη αρχαιολογική σημασία του ναού αυτού-γνωρίζετε ασφαλώς ότι είναι το τρίτο αρχαιότερο της εθνικής πολιτιστικής μας κληρονομιάς στην Πιερία-οφείλεται στο σπουδαιότερο γεγονός ότι η ανέγερση του ανάγεται στη Μεσοβυζαντινή Περίοδο, γεγονός που το καθιστά ένα πολυτιμότατο Μνημείο της ιστορίας, όχι μόνο της περιοχής, αλλά όλης της Κεντρικής Μακεδονίας μας. Για το λόγο αυτό, ο ανωτέρω Ναός προστατεύεται άμεσα από το σύνολο των διατάξεων του Αρχαιολογικού Νόμου (Ν.3028/2002), ο οποίος μάλιστα καθιστά και ποινικά υπεύθυνους όσους με δόλο ή από αμέλεια γίνονται φυσικοί ή ηθικοί αυτουργοί στην πρόκληση ζημιών των Μνημείων αυτής της αξίας.
Κυρία Παπασταύρου,
Το θέαμα που εμφανίζει σήμερα ο Βυζαντινός αυτός Ναός είναι σοκαριστικό, λόγω της πλήρους και μακροχρόνιας αδιαφορίας, εγκαταλείψεως και ανίερης χρήσης του εκ μέρους των υπευθύνων (σχετικό φωτογραφικό υλικό)
Το σπουδαίο αυτό Βυζαντινό Μνημείο έχει μετατραπεί σε οίκο εμπορίου, με ανυπολόγιστες συνέπειες για τη διατήρησή του (φωτογραφίες μετά από γάμους και βαφτίσεις).
Θλίβομαι ειλικρινά και είναι ντροπή για όλους τους υπεύθυνους. Η αναζήτηση προστασίας και στήριξης από μέρους σας, δεν είναι προσωπική μου υπόθεση και δεν έχω ιδιοτελείς στόχους, αλλά είναι υπόθεση δημοσίου συμφέροντος.
Με κάθε σεβασμό, σας καθιστώ γνωστό ότι αν δεν ενεργήσετε άμεσα ώστε να ληφθούν τα ενδεδειγμένα για την προστασία του Μνημείου μέτρα, τότε θα κινηθώ αμέσως με επίκληση του Αρχαιολογικού Νόμου αλλά και του κοινού Ποινικού Κώδικα σε παράσταση προς το Υπουργείο Πολιτισμού αλλά και κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς-καταγγελίας προς τον αρμόδιο Εισαγγελέα Κατερίνης, ώστε να αναζητηθούν και επιρριφθούν άμεσα ευθύνες σε όποιον ενήργησε-άμεσα ή έμμεσα, από δόλο ή με αμέλεια-στην ανωτέρω οικτρή κατάσταση, που προσβάλλει όλους μας.
Παρακαλώ για τις άμεσες ενέργειες σας- εννοώ όχι απλώς τις γραφειοκρατικές αλλά τις ουσιαστικές-οι οποίες θα πρέπει να γίνουν ευρύτερα γνωστές, καθώς είμαι αποφασισμένος να δώσω στο θέμα τη δέουσα δημοσιότητα, ακριβώς διότι αποτελεί ζήτημα δημοσίου συμφέροντος το οποίο αφορά το λαό όλης της Πιερίας. Η όλη δημοσιότητα θα αφορά τις ενέργειας ΟΛΩΝ.
Υπόψιν ότι στο παρελθόν έχω κάνει δυο καταγγελίες στον τότε Μητροπολίτη κ.κ. Αγαθόνικο (1988 και 1998), οι οποίες ουδέποτε απαντήθηκαν.
Με τιμή
Δρ. Αναστάσιος Β. Σταλίκας