Τα Ολύμπια Νέα

Ελλάδα

Εντός στόχων και… βλέπουμε

Δεν ενεργοποιείται ο «κόφτης» διαβεβαιώνει το ΥΠΟΙΚ

09D663BC202DF903D6993266B987450C

Aν πιάσουμε το 1/3 του χαμένου ΦΠΑ δεν χρειαζόμαστε ΕΝΦΙΑ, δηλώνει ο αν. Υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης

Υπέρβαση 105 εκατ. ευρώ εμφανίζουν έναντι του αναθεωρημένου στόχου του Προϋπολογισμού οι ταμειακές εισπράξεις του Δημοσίου τον Ιούλιο, συνεπώς δεν υπάρχει καμία απολύτως ανησυχία, ούτε φυσικά τίθεται θέμα ενεργοποίησης του δημοσιονομικού «κόφτη», τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.

Σχετικά με δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για πτωτική πορεία των εσόδων και την ενδεχόμενη ενεργοποίηση του «κόφτη», στην ανακοίνωση του υπουργείου επισημαίνονται τα εξής: «Η υπoεκτέλεση κατά τον μήνα Ιούλιο προκύπτει μόνο σε σύγκριση με τον στόχο του Προϋπολογισμού που συντάχθηκε πέρυσι τον Οκτώβριο. Κατά τη διάρκεια του έτους, οι μηνιαίοι στόχοι αναπροσαρμόζονται συνεχώς, λαμβάνοντας υπόψη κάθε διαθέσιμη πληροφορία, όπως οι εισπράξεις των προηγούμενων μηνών, οι εποχικές διακυμάνσεις, οι παρατάσεις, κλπ. » Βάσει λοιπόν του αναθεωρημένου στόχου, οι ταμειακές εισπράξεις για τον Ιούλιο, όχι μόνο δεν υπολείπονται του στόχου, αλλά αντίθετα υπάρχει υπέρβαση 105 εκ. ευρώ. » Με βάση τα παραπάνω, δεν υπάρχει καμία απολύτως ανησυχία, ούτε φυσικά και τίθεται θέμα ενεργοποίησης του κόφτη. Αλλωστε, στο σύνολο του 7μήνου παρατηρείται υπέρβαση του στόχου των εσόδων του τακτικού Προϋπολογισμού κατά 621 εκ. ευρώ προ επιστροφών φόρων και κατά 261 εκ. ευρώ μετά τις επιστροφές. Αυτό το τελευταίο στοιχείο αξίζει να επισημανθεί, αφού οι επιστροφές φόρων έχουν υπερβεί το στόχο: -για τον Ιούλιο κατά 180εκ. ευρώ (86% πάνω από το στόχο) και -για το σύνολο του 7μήνου κατά 360εκ. ευρώ (24% πάνω από το στόχο). » Αυτή η επιτάχυνση των επιστροφών φόρων είναι μια συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης, που παρότι μειώνει τα καθαρά έσοδα, προσφέρει πολύτιμες ανάσες ρευστότητας στην πραγματική οικονομία» καταλήγει η ανακοίνωση. Σύμφωνα με Τα Νέα, στα δημόσια έσοδα καταγράφηκε τον Ιούλιο «τρύπα» 500 εκατ. ευρώ, ωστόσο στο επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου τα έσοδα παραμένουν κατά περίπου 200 εκατ. ευρώ υψηλότερα του στόχου. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα καθαρά έσοδα τον Ιούλιο ανήλθαν στα 4,8 δισ. ευρώ, αντί 5,3 δισ. που ήταν ο στόχος, παρουσιάζοντας απόκλιση της τάξης του 9,5%

Τρ. Αλεξιάδης: Αν πιάσουμε το 1/3 του χαμένου ΦΠΑ δεν χρειαζόμαστε ΕΝΦΙΑ «Το 1/3 του ΦΠΑ που χάνουμε κάθε χρόνο να μπορέσουμε να πιάσουμε δεν χρειαζόμαστε ΕΝΦΙΑ» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Τρ.Αλεξιάδης, τονίζοντας ότι η εφαρμογή του νόμου για τη φοροδιαφυγή «δεν είναι μια προσωπική υπόθεση κάποιων πολιτικών, είναι μια κοινωνική υπόθεση». Χαρακτήρισε «νέο όπλο» το 48ώρο κλείσιμο επιχειρήσεων που δεν κόβουν αποδείξεις, σημειώνοντας ότι το κύριο βάρος θα πέσει στη μεγάλη φοροδιαφυγή. Καθησυχαστικός για την πορεία των εσόδων. Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, σημείωσε σχετικά με τη φοροδιαφυγή ότι, «η εφαρμογή του νόμου δεν είναι υπόθεση Τσακαλώτου, Αλεξιάδη, Πιτσιλή, δηλαδή δεν είναι μια προσωπική υπόθεση κάποιων πολιτικών, είναι μια κοινωνική υπόθεση» και είπε χαρακτηριστικά ότι, «το 1/3 του ΦΠΑ, που χάνουμε κάθε χρόνο να μπορέσουμε να πιάσουμε δεν χρειαζόμαστε καν ΕΝΦΙΑ», καταδεικνύοντας τη σχέση των εσόδων με την ακολουθούμενη φορολογική πολιτική. Χαρακτήρισε «νέο όπλο» κατά της φοροδιαφυγής το 48ώρο κλείσιμο επιχειρήσεων που δεν κόβουν «από ένα αριθμό αποδείξεων και πάνω, από ένα συγκεκριμένο τζίρο και πάνω και πάντοτε με λογική φειδούς στο πώς εφαρμόζουμε το μέτρο». Περιγράφοντας τη διαδικασία, είπε ότι, «η εντολή, που έχουν τα συνεργεία μας είναι να ξεκινάνε από τις μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής κι από τους ακριβούς χώρους διασκέδασης και μετά να πηγαίνουνε στα σουβλατζίδικα, στα περίπτερα, στους φούρνους κλπ. Δεν θα ξεκινάμε από την μικρή και την μεσαία φοροδιαφυγή. Με όλο το εύρος της θα ασχολούμαστε, αλλά θα ξεκινάμε από την μεγάλη». Ο κ. Αλεξιάδης αναφέρθηκε και στο νομοσχέδιο για το λαθρεμπόριο καπνού υπογραμμίζοντας ότι «αν δεν καταφέρουμε να έχουμε εξοικονόμηση των εσόδων από αυτές τις πηγές, θα αναγκαστούμε να έχουμε από άλλες».

Αισιοδοξία για την πορεία των εσόδων
Αναφορικά με την πορεία των εσόδων για το πρώτο εξάμηνο του 2016, σημείωσε ότι, «έχουμε πιάσει 954 εκατομμύρια έσοδα, όχι βεβαιωμένα, έσοδα που μπήκαν στο ταμείο, παραπάνω από το στόχο… σε μεγάλο βαθμό προκύπτουν από υποθέσεις λαθρεμπορίου και φοροδιαφυγής και είναι η απόδειξη, ότι πιάνουμε τους στόχους περισσότερο κι από αυτό που είχε ορίσει ο προϋπολογισμός».
Για την προαναγγελθείσα χρήση του πλαστικού χρήματος, για την τεκμηρίωση του αφορολόγητου, διευκρίνισε ότι, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, αυτοί που δικαιούνται αφορολόγητο, θα πρέπει να έχουν καλύψει ένα μέρος του εισοδήματός τους με πλαστικό χρήμα. Το ποσοστό αυτό, θα εξαρτάται από το ύψος του εισοδήματος.
Επανέλαβε ότι, από το μέτρο για το πλαστικό χρήμα θα εξαιρεθούν οι μόνιμοι κάτοικοι ακριτικών περιοχών και τα άτομα πάνω από ένα συγκεκριμένο ηλικιακό όριο, το οποίο θα οριστικοποιηθεί «αυτές τις μέρες».
«Δεν θα βάλουμε το όριο στα 90 χρόνια και δεν θα το βάλουμε στα 60 χρόνια», είπε σχετικά.