Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Η επιχειρηματικότητα… συρρικνώνεται

Πιερία:DSCF0029

Κατά 1,5 μονάδα αυξήθηκε η ανεργία κατά την τουριστική περίοδο στην Πιερία, ενώ σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του ΕΒΕ, η αύξηση της ανεργίας είναι «φυσικό επακόλουθο» της μείωσης της επιχειρηματικότητας

Ως μια πάρα πολύ δύσκολη χρονιά -και ως προς τα τοπικά επιχειρηματικά πράγματα- χαρακτήρισε το 2016 ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας, Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, σχολιάζοντας τη σύγκριση στοιχείων που αφορούν ίδρυση και κατάργηση επιχειρήσεων στην Πιερία από τότε που άρχισε η κρίση μέχρι σήμερα και συγκεκριμένα από το 2010 έως και το πρώτο επτάμηνο του 2016.

Σύμφωνα με αυτά τα συγκριτικά στοιχεία, το έτος 2010 οι ενεργές επιχειρήσεις στην Πιερία ήταν 11.536 ενώ το δεύτερο έτος (2011) οι ενεργές επιχειρήσεις ήταν 11.403. Η καθοδική πορεία συνεχίστηκε και τα επόμενα χρόνια όπου το έτος 2012 οι ενεργές επιχειρήσεις ήταν 11.315 και το 2013 ήταν 11.099 ενώ 10.920 ήταν το έτος 2014.
Το 2015 οι ενεργές επιχειρήσεις μειώθηκαν και έφτασαν τις 10.482 και η κάθοδος συνεχίζεται και φέτος όπου οι ενεργές επιχειρήσεις το πρώτο επτάμηνο του 2016 είναι 10.470 και, κατά τα φαινόμενα, η μείωση θα συνεχιστεί.
Το ισοζύγιο ιδρύσεων και καταργήσεων επιχειρήσεων ή μη ενεργών επιχειρήσεων είναι αρνητικό, γι αυτό και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου δεν φαίνεται να είναι αισιόδοξος για το μέλλον τής επιχειρηματικότητας στην Πιερία. Επισημαίνει ότι η περικοπή μισθών και συντάξεων και η μείωση της επιχειρηματικότητας, είναι στοιχεία αρνητικά όπως επίσης αρνητικό είναι και το γεγονός ότι η ανεργία παραμένει υψηλή ακόμη και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Και προσθέτει ότι κάποτε η ανεργία μειώνονταν το καλοκαίρι λόγω τού τουρισμού, σήμερα όμως η ανεργία είναι αυξημένη κατά 1,5 μονάδα.
Ο κ. Χατζηχριστοδούλου εκτιμά ότι τα αρνητικά στοιχεία αυτής της περιόδου θα έχουν και έναν αντίκτυπο αρνητικό το επόμενο έτος και μάλιστα από το πρώτο κιόλας τρίμηνο του 2017. «Γιατί, ας μη γελιόμαστε, όταν μειώνεται η επιχειρηματικότητα -και μάλιστα μειώνεται εντυπωσιακά επικίνδυνα- ε, αυτό νομίζω ότι θα πρέπει να προβληματίσει την πολιτική ηγεσία για να βρει πραγματική στήριξη η επιχειρηματικότητα», λέει χαρακτηριστικά.