Τα Ολύμπια Νέα

Οικονομία

«Μαντά-ρα» με το ΕΚΑΣ

Νέα κόντρα Μαξίμου – ΝΔ για τη διαπραγμάτευση120318523BB0E25CA98A763456FA343A

Νέα κόντρα ξέσπασε την Τετάρτη μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης με αφορμή τη δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Μαντά πως η κατάργηση του ΕΚΑΣ ήταν «ένα σημείο ήττας στη διαπραγμάτευση».

«Το δήθεν κοινωνικό πρόσωπο Τσίπρα δεν ήταν τίποτα άλλο παρά δυο τρεις αράδες στα προπαγανδιστικά non papers του Μαξίμου» σχολίασε η ΝΔ, σημειώνοντας: «Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μαντάς, σε μία κρίση ειλικρίνειας, δήλωσε σήμερα, στην τηλεόραση του Σκάι ότι το κόψιμο του ΕΚΑΣ σε χιλιάδες συνταξιούχους ήταν για την κυβέρνηση “ένα σημείο ήττας στη διαπραγμάτευση’», παραδεχόμενος «αυτό που η ίδια η ΝΔ και ο πρόεδρός της, Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζουν, εδώ και πολύ καιρό, ότι ο κ. Τσίπρας δεν έκανε καμία διαπραγμάτευση για τη στήριξη των ευπαθών ομάδων, θέτοντας με την ανεπάρκειά του στο περιθώριο χιλιάδες μικροσυνταξιούχους, που είδαν το εισόδημά τους να μειώνεται με βίαιο τρόπο». Απαντώντας, πηγές της κυβέρνησης υποστήριξαν πως «η ΝΔ πουλάει την υποκρισία της ως κοινωνική ευαισθησία» και κατηγόρησαν την αξιωματική αντιπολίτευση ότι ως κυβέρνηση υπέγραφε λευκά χαρτιά για να κάνει σήμερα «τζάμπα αντιπολίτευση από τις παραλίες». «Η Νέα Δημοκρατία που είχε συνομολογήσει με τους δανειστές τον “ξαφνικό θάνατο” του ΕΚΑΣ, τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές και τη δραματική περικοπή στις κύριες συντάξεις, -με την πρόθεση να τα φορτώσει στην επόμενη κυβέρνηση και να επιταχύνει το σενάριο της “αριστερής παρένθεσης’- έχει σήμερα το θράσος να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι “δεν διαπραγματεύτηκε» σχολίασαν οι ίδιες πηγές, υπογραμμίζοντας: «Ο λαός βλέπει ποιος διαπραγματεύεται πραγματικά και φροντίζει ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες για τη στήριξη των αδύναμων. Και ποιος ήταν εκείνος που υπέγραφε λευκά χαρτιά και σήμερα κάνει τζάμπα αντιπολίτευση από τις παραλίες».

ΠΑΣΟΚ: Τραγική η προσπάθεια ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ να μη βγει η αλήθεια για την περίοδο 2004-09 Το ΠΑΣΟΚ κατήγγειλε την Τετάρτη κοινή προσπάθεια της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ «να μη βγει η αλήθεια για τον εκτροχιασμό της οικονομίας και την κρίση την περίοδο 2004-2009». «Είναι για γέλια στη ΝΔ, η προσπάθεια όσων περιστασιακά φορώντας μεταρρυθμιστικό προσωπείο παριστάνουν ότι κάτι αλλάζει, όταν είναι φανερό ότι τα κλειδιά του μαγαζιού τα κρατούν άλλοι. Από την άλλη πλευρά οι άλλοι οι «αριστεροί ριζοσπάστες» του ΣΥΡΙΖΑ, αποδείχθηκαν πρόθυμοι και υπάκουοι και είναι για κλάματα» αναφέρει το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωσή του. «Είναι τραγική όμως για τη χώρα η κοινή τους προσπάθειά να μη βγει η αλήθεια, να μη μάθει ο ελληνικός λαός τους υπεύθυνους για τον εκτροχιασμό της οικονομίας και την κρίση την περίοδο 2004-2009» καταλήγει. Και απάντηση από Ν.Δ… «Ακόμη ηχούν στα αυτιά του ελληνικού λαού το “λεφτά υπάρχουν” του κ. Παπανδρέου» απάντησε η ΝΔ στο ΠΑΣΟΚ, με αφορμή την ανακοίνωση που εξέδωσε το Κίνημα για την παραπομπή σε δίκη του πρώην προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου. «Και, δυστυχώς, για το ΠΑΣΟΚ, οι πολίτες έχουν και μνήμη και κρίση» καταλήγει η Αξιωματική Αντιπολίτευση. Το ΠΑΣΟΚ στην ανακοίνωσή του έκανε λόγο για κύκλους της Δικαιοσύνης που «για πολλοστή κλείνουν τα μάτια για το πώς φτάσαμε στην κρίση του 2009 και το ποιοι ευθύνονται για τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό και διώκουν αυτούς που απλά τον διαπίστωσαν».

Υπάρχουν σοβαρά ερωτήματα «Σοβαρά ερωτηματικά δημιουργεί η αναίρεση των αθωωτικών αποφάσεων των αρμόδιων δικαστικών συμβουλίων και η εκ νέου παραπομπή σε δίκη του τέως προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ κ. Γεωργίου» αναφέρει την Τρίτη το ΠΑΣΟΚ. Αιτία είναι η απόφαση του Αρείου Πάγου να παραπέμψει τον Ανδρέα Γεωργίου για νέα κρίση από το Συμβούλιο Εφετών. Ο τέως πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ κατηγορείται τώρα και για το κακούργημα της ψευδούς βεβαίωσης, εκτός από το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος για το οποίο είχε ήδη παραπεμφθεί.

Το ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για κύκλους της Δικαιοσύνης που «για πολλοστή κλείνουν τα μάτια για το πώς φτάσαμε στην κρίση του 2009 και το ποιοι ευθύνονται για τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό και διώκουν αυτούς που απλά τον διαπίστωσαν».
«Πόσο μάλλον όταν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έχουν ελεγχθεί διεξοδικά από τις αρμόδιες αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς να υπάρξει κανένα πρόβλημα».
«Η εμμονή αυτή σίγουρα εξυπηρετεί κάποιους επιχειρούμενους «πολιτικούς αρραβώνες». Δεν εξυπηρετεί όμως την αλήθεια» τονίζει.
«Στην προσπάθεια της διαστρέβλωσης της αλήθειας, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν απόλυτα» γι” αυτό και «δεν αποδέχθηκαν πρόσφατα την πρότασή μας για σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει όλες τις εξελίξεις στην οικονομία από το 2001 μέχρι σήμερα».