Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Βουτιά στο φαράγγι του Ενιπέα;

Επιτρέπεται ή απαγορεύεται;

1Επιτρέπεται ή απαγορεύεται το μπάνιο στο φαράγγι τού Ενιπέα, στον Όλυμπο;

Σε ιστοσελίδες αλλά και σε κοινωνικά δίκτυα μπορεί κανείς να δει ανοιχτές προσκλήσεις για οργανώσεις εκδρομών και για μπάνιο στον Ενιπέα ποταμό, εκεί όπου, κατά τη μυθολογία, «λουζόταν η Λητώ, η μητέρα του Απόλλωνα και της Αρτέμιδος».

Στο διαδίκτυο, ακόμη, μπορεί κανείς να δει και διαβεβαιώσεις ότι «το νερό τού ποταμού (είναι) πεντακάθαρο, πόσιμο και παγωμένο» και συγχρόνως ότι «το ποτάμι φυσικά και ενδείκνυται για μπάνιο στις καταγάλανες βάθρες του».
Απ’ την άλλη πλευρά, μπορεί κανείς να δει και μεγάλη πινακίδα τού τ. Δήμου Λιτοχώρου όπου αποτρέπει το μπάνιο: «Μην πλένεστε στο νερό, είναι πόσιμο»! Ισχύει ακόμη αυτή η πινακίδα ή όχι; Τελικά, επιτρέπεται το μπάνιο στο φαράγγι ή απαγορεύεται; Το νερό μπορεί να είναι πόσιμο και συγχρόνως να «ενδείκνυται για μπάνιο»;
Σύμφωνα με πληροφορίες τής «Π», το νερό τού φαραγγιού καταλήγει σε δεξαμενές τού Δήμου Δίου-Ολύμπου και υδροδοτείται το Λιτόχωρο. Επίσης, πολλοί επισκέπτες πίνουν νερό κατά τη διάρκεια της διαδρομής από τα Πριόνια μέχρι το Λιτόχωρο και αντιστρόφως, σε διάφορα σημεία.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες – επισημάνσεις, για να ισχύει στην Ελλάδα μια απαγόρευση και για να εφαρμόζονται οι κανόνες θα πρέπει να υπάρχουν και …φύλακες, ωστόσο φύλακας μάλλον δεν φαίνεται να υπάρχει. Επομένως, θα συνεχίζονται οι διαβεβαιώσεις στο διαδίκτυο ότι το νερό «είναι πόσιμο» αλλά συγχρόνως «ενδείκνυται για μπάνιο», θα συνεχίζονται οι οργανωμένες εκδρομές για μπάνια στο φαράγγι, όπως θα συνεχίσει να υπάρχει και η πινακίδα που λέει «μην πλένεστε στο νερό, είναι πόσιμο»!