Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Η γη μας… ο πλούτος μας!

Η Πιερία δεν είναι απλά ένα κομμάτι γης ανάμεσα στα άλλα τής Μακεδονίας ή της πατρίδας μας, είναι γη, ουρανός και ζωογόνοι άνεμοι, εκπληκτικό κλίμα, τρεχούμενα νερά και θάλασσες, είναι όλα αυτά μαζί που δίνουν ζωή στη ζωή μας. Είναι τα στοιχεία που πάντοτε έδιναν το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα και τον πλούτο σ’ αυτόν τον τόπο.kentrikh

Σε μια ομιλία του (1997) ο Καθηγητής Αρχαιολογίας τού Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Παντερμαλής, έλεγε ότι δεν είναι τυχαία η εγκατάσταση κατοίκων στην πιερική γη, στα χρόνια τής αρχαιότητας. Έλεγε ότι όπου υπάρχουν βουνά αλλά και πεδιάδες με πλούσια νερά, όπου υπάρχει καλό φυσικό κλίμα, εκεί η εύφορη γη, εκεί και οι άνθρωποι, εκεί οι κατοικίες, εκεί και ο πολιτισμός!

Η φύση λοιπόν και οι κλιματικές συνθήκες έχουν άμεση σχέση με τον άνθρωπο, με τον φυσικό πλούτο, με τα παραγόμενα προϊόντα τής γης, έχουν σχέση με τον πολιτισμό!

 

Από τη μονοκαλλιέργεια στην ποικιλία

Κι ενώ το φυσικό περιβάλλον τής περιοχής έχει όλες τις προϋποθέσεις για πολυποίκιλη, πολύκαρπη και καλλίκαρπη παραγωγή, εδώ και κάμποσες δεκάδες χρόνια η Πιερία και η Κατερίνη ήταν (και εν μέρει παραμένουν) γνωστές μόνο για τα καπνά τους.

Κυρίως ιστορικοί λόγοι μιας συγκεκριμένης περιόδου επέβαλαν κάποτε τη μονοκαλλιέργεια του καπνού «ποικιλίας Κατερίνης», ενός προϊόντος που έκανε γνωστή την Κατερίνη ανά τον κόσμο, έφερε χρήμα στην Πιερία, ωστόσο για γνωστούς λόγους -κατά την Ευρωπαϊκή Ένωση, κυρίως για λόγους υγείας- ο καπνός άρχισε να φθίνει. Αυτή η πτώση τού καπνού δεν έφερε μόνο αντιδράσεις, έφερε και μια στροφή και δημιούργησε προϋποθέσεις αναδιάρθρωσης καλλιεργειών, γεγονός πολλαπλά θετικό για τον τόπο.

Τα τελευταία 20 χρόνια η αγροτική εικόνα τής Πιερίας αλλάζει συνεχώς. Ο καπνός άρχισε σταδιακά να αντικαθίσταται με ακτινίδια που καλλιεργούνται κυρίως όπου υπάρχουν νερά, με σταφύλια επιτραπέζια που καλλιεργούνται κυρίως στη Δημοτική Ενότητα Δίου, αλλά και με ελιές. Σήμερα, μάλιστα, η Πιερία έχει φθάσει σε τέτοιο σημείο ώστε να παράγει, σε μεγάλες ή σε μικρότερες ποσότητες, όλους σχεδόν τους καρπούς εκτός από τα ξινά που δεν ευνοούνται από το τοπικό κλίμα.

 

Το «Τσάι Ολύμπου»

Φυσικά, ως προς την αναδιάρθρωση καλλιεργειών, κάποιες απέτυχαν ενώ κάποιες άλλες προωθούνται τα τελευταία χρόνια με μεγάλη επιτυχία, όπως είναι το «Τσάι Ολύμπου».

Το «Τσάι Ολύμπου» είναι μια ποιοτική αλλά και βιολογική καλλιέργεια αφού δεν γίνεται χρήση χημικών, είναι καλλιέργεια με χαμηλό κόστος παραγωγής. Το τσάι θέλει άγονα εδάφη, θέλει απειροελάχιστο νερό. Γι αυτό και σήμερα στην Πιερία υπάρχουν 600 στρέμματα με τσάι που συνεχώς αυξάνονται. Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια γίνονται προσπάθειες για προώθηση και άλλων αρωματικών φυτών, κυρίως στη Βόρεια Πιερία, όπως είναι η Λεβάντα, το χαμομήλι, η ρίγανη κλπ.

Το «Τσάι Ολύμπου» είναι η συνέχεια μιας σειράς αναδιάρθρωσης καλλιεργειών αρχής γενομένης από το ακτινίδιο, ένα εξαγώγιμο προϊόν, όπου το 50% παράγεται στον νομό. Αυτό οφείλεται στο ότι η Πιερία ήταν η πρώτη περιοχή τής Ελλάδας που καλλιέργησε ακτινιδιές, γι αυτό και θεωρείται η μάνα της ακτινιδοπαραγωγής. Επίσης, η ελιά θεωρείται μια ανερχόμενη και προσοδοφόρα καλλιέργεια στην Πιερία ενώ μέχρι στιγμής υπάρχουν επτά ελαιοτριβεία και τέσσερις μονάδες τυποποίησης ελιών και ελαιολάδου.

 

Και τι δεν έχει αυτή η Πιερία!

Συνεχώς ανερχόμενη καλλιέργεια είναι και τα κεράσια που παράγονται στη Ράχη η οποία διαθέτει και δύο μονάδες τυποποίησης, διότι πρόκειται για εξαγώγιμο προϊόν. Κεράσια παράγονται και στη Μηλιά, στον Άγιο Δημήτριο και στις γύρω περιοχές, όπως επίσης κεράσια παράγει και ο Κολινδρός, όπου όμως πρόκειται για παραγωγές που δεν απευθύνονται στο εξωτερικό αλλά κυρίως στην άμεση κατανάλωση.

Αντίθετα με την καλλιέργεια του κερασιού που είναι συνεχώς ανερχόμενη, σε καθοδική πορεία βρίσκεται η καλλιέργεια της φράουλας. Πρόκειται για εξαιρετικό προϊόν που ενώ κάποτε καλλιεργούνταν σ’ όλο το αγρόκτημα της Κατερίνης, σήμερα έχει περιοριστεί μόνο στην περιοχή τού Σβορώνου.

Φυσικά, ο κατάλογος των πιερικών προϊόντων είναι μακρύς. Και τι δεν έχει αυτή η Πιερία! Έχει σιτάρι σκληρό αλλά και μαλακό. Μάλιστα, το σιτάρι το σκληρό, που παράγεται ιδιαίτερα στη Βόρεια Πιερία είναι εξαιρετικής ποιότητας, είναι περιζήτητο και προωθείται για ποιοτική παραγωγή μακαρονιών. Επίσης, τα τελευταία χρονιά δειλά – δειλά καλλιεργείται και το δίκκοκο σιτάρι από την περιοχή του Κούκου και προς τα πάνω λόγω λιγοστών νερών. Στην ίδια περιοχή παράγεται και το βαμβάκι ενώ στην περιοχή τού Αιγινίου μπορεί κανείς να συναντήσει και ορυζώνες.

Τι να πει κανείς για τα μήλα τής Πιερίας, προϊόν που συναντά κυρίως στη Δημοτική Ενότητα Δίου, στον Μοσχοπόταμο, στη Μηλιά, στον Άγιο Δημήτριο και αλλού. Τι να πει κανείς και για τα κηπευτικά που έχουν πλέον μεγάλη άνοδο, για τα φασόλια, τα ρεβύθια κ.ά. Τι να πει κανείς και για τα καρπούζια (αλλά και τα πεπόνια σε μικρότερη ποσότητα), που τα συναντάμε στη Μαλαθριά, στην Καρίτσα, γενικά στην κοιλάδα τού Ολύμπου, προϊόντα που είναι και εξαγώγιμα. Και πώς να μην παινέψει κανείς τα ποιοτικά κάστανα της Σκοτίνας και του Παντελεήμονα, της Μηλιάς, της Βρίας και άλλων περιοχών, αυτά τα κάστανα που επίσης έχουν καθαρά εξαγωγικό χαρακτήρα και που προωθούνται στην Ιταλία.