Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Με συν και πλην το νέο ΕΣΠΑ

Οι φορείς της Πιερίας ενημερώθηκαν για το ΕΣΠΑ 2014-20201 tzi

Στα θετικά η φιλοσοφία ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας. Στα αρνητικά, τα λίγα χρήματα για την εκπαίδευση και τα ακόμα λιγότερα για την υγεία

Τις βασικές κατευθύνσεις του ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020, αλλά και «καμπανάκι κινδύνου» για έργα που έχουν ολοκληρωθεί από το ΕΣΠΑ που κλείνει, περιελάμβανε η χθεσινή ενημερωτική συνάντηση στο Διοικητήριο της Π.Ε. Πιερίας, μεταξύ της πολιτικής και υπηρεσιακής ηγεσίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και φορέων της Πιερίας.

Στη συνάντηση (από κάποιο σημείο και μετά), εκτός από την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας και τον Αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής, παρών ήταν και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας. Ο Απόστολος Τζιτζικώστας, υπογράμμισε πως η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει επιτύχει την πιο γρήγορη εκκίνηση στη χώρα, με τους μισούς πόρους του προγράμματος να έχουν ήδη εξειδικευτεί, παρά τις μεγάλες καθυστερήσεις της κυβέρνησης να ολοκληρώσει τις διαδικασίες για να μπορούν οι Περιφέρειες να εκδίδουν τις προσκλήσεις και να εντάσσουν νέα έργα. Όπως υποστήριξε ο Περιφερειάρχης, οι πόροι του νέου ΕΣΠΑ είναι «το μεγάλο όπλο μας» για την καταπολέμηση της ανεργίας και «οφείλει η κυβέρνηση να το αντιληφθεί και να επισπεύσει τις δικές της διαδικασίες». Ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, παρά αυτές τις δυσκολίες, έχουμε επιτύχει ήδη εξειδίκευση σε ποσοστό 50% και στους επόμενους μήνες θα έχουμε εξειδικεύσει το 75% του Προγράμματός μας, εκτίμησε ο κ. Τζιτζικώστας. Από την πλευρά της, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου, αφού ευχαρίστησε τους φορείς που ανταποκρίθηκαν με την παρουσία τους στο κάλεσμα για ενημέρωση, υπογράμμισε οτι θα πρέπει όλοι να κάνουν οτι είναι δυνατόν, ώστε να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες που δίνονται από το νέο ΕΣΠΑ που στο σύνολό τους ξεπερνούν το 1 δισεκατομμύριο για την Περιφέρειά μας.

Την βασική ενημέρωση για το ΕΣΠΑ της νέας περιόδου, έκανε η Διευθύντρια της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κεντρικής Μακεδονίας. Η κ. Ωραιοπούλου, εκτίμησε οτι η αποδοτική συνεργασία της υπηρεσίας με τους φορείς θα συνεχιστεί, ώστε να απορροφηθούν όλα τα χρήματα. Όπως τόνισε στόχος του νέου προγράμματος είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και οι δράσεις κοινωνικής προστασίας, ενώ λιγότερα χρήματα (σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα) θα κατευθυνθούν σε υποδομές, ενώ διευκρίνισε οτι οι προσκλήσεις που ήδη βγήκαν, αλλά και αυτές που θα βγουν ουσιαστικά γίνονται με βάση τις προτεραιότητες που βάζει το αντίστοιχο υπουργείο στο οποίο αναφέρονται. Το ΕΣΠΑ περιόδου 2014-2020, περιλαμβάνει τους τομείς παρέμβασης: -Ολοκληρωμένη Αστική Ανάπλαση -Ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων κτιρίων -Αντιπλημμυρική προστασία (όχι τοπικής, αλλά ευρύτερης κλίμακας) -Υποδομές για την βελτίωση της ποιότητας του πόσιμου νερού -Δράσεις πολιτισμού (ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων) -Επέκταση δικτύου φυσικού αερίου -Υποδομές Υγείας (για τον συγκεκριμένο τομέα ανέφερε οτι ουσιαστικά τα χρήματα που υπήρχαν έχουν «εξειδικευθεί» για τη βελτίωση του Νοσοκομείου της Βέροιας και του ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης) -Κοινωνικής ένταξης και καταπολέμισης της φτώχειας (158 εκατομμύρια ευρώ προορίζονται για αυτές τις δράσεις, εκ των οποίων τα 58 εκατομμύρια ήδη έχουν εξειδικευθεί. Ο συγκεκριμένος τομέας όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, ουσιαστικά εφαρμόζει τις οριζόντιες πολιτικές των αρμόδιων Υπουργείων) -Εκπαίδευση (μόλις 18 εκατομμύρια προορίζονται για «εξειδίκευση» και πρόκειται για ένα μικρό κονδύλι σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα) -Ταμείο συνοχής (Τα περίπου 62 εκατομμύρια που αναμένεται να εξειδικευθούν θα αφορούν έργα διαχείρισης απορριμμάτων και λυμμάτων αλλά για οικισμούς άνω των 2.000 κατοίκων)

Και «καμπανάκι κινδύνου» για τα έργα που… τελείωσαν Μετά την ολοκλήρωση των τομέων του νέου ΕΣΠΑ η κ. Ωραιοπούλου, δεν έχασε την ευκαιρία να απευθυνθεί στους φορείς, κάνοντας έκκληση να ολοκληρώσουν το συντομότερο τις εκθέσεις ολοκλήρωσης των έργων (που χρηματοδοτήθηκαν από το προηγούμενο πρόγραμμα), αφού όπως υπογράμμισε πρόκειται για μια υποχρεωτική «γραφειοκρατική» διαδικασία. Η κ. Ωραιοπούλου προειδοποίησε, οτι για όσα έργα δεν υποβληθεί η έκθεση ολοκλήρωσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ζητήσει την επιστροφή των χρημάτων. Μάλιστα η Διευθύντρια ανέγνωσε τη λίστα των έργων της Πιερίας που έχουν ολοκληρωθεί, αλλά οι φορείς τους δεν έχουν υποβάλει την συγκεκριμένη έκθεση. Η λίστα περιλαμβάνει σειρά έργων του Δήμου Κατερίνης, αλλά και έργα που χρηματοδοτήθηκαν από το προηγούμενο ΕΣΠΑ με φορείς τον Δήμο Πύδνας-Κολινδρού, την Ιερά Μονή Αγ. Διονυσίου ή ακόμη και το Φεστιβάλ Ολύμπου. Όσον αφορά την προθεσμία που έχουν οι συγκεκριμένοι φορείς για να υποβάλλουν την έκθεση ολοκλήρωσης (και απαντώντας στον αναπληρωτή δημάρχου Κατερίνης Τάκη Λεμονόπουλο) η κ. Ωραιοπούλου απάντησε μονολεκτικά «χθες»

Για «ιδιαίτερα ανταγωνιστικό» πρόγραμμα έκανε λόγο στη σύντομη τοποθέτησή του, ο δήμαρχος Πύδνας-Κολινδρού, ο οποίος κυρίως στάθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι «μικροί» δήμοι, από την υποστελέχωση των υπηρεσιών που θα μπορούσαν να «τρέξουν» έργα του ΕΣΠΑ. Ο Βαγγέλης Λαγδάρης, υπογράμμισε οτι για το δήμο του είναι κορυφαίο το ζήτημα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων (δίνοντας το στίγμα του ενδιαφέροντος από πλευράς Πύδνας-Κολινδρού), ενώ χαρακτήρισε ιδιαίτερα αρνητικό το γεγονός οτι εξαιρούνται οι οικισμοί κάτω των 2.000 κατοίκων από τη χρηματοδότηση κατασκευής δικτύου αποχέτευσης.