Τα Ολύμπια Νέα

Ελλάδα

Περάστε από το… ταμείο

Πρώτο προσκλητήριο στα ταμεία της Εφορίας για τους φορολογούμενουςe

Εκτός συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ τα αγροτεμάχια, πέντε δόσεις για την καταβολή του φόρου, ανακοίνωσε ο αν. Υπουργός Οικονομικών

Με ένα βαρύ φορτίο φόρων 1,2 δισ. ευρώ και τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ καθ” οδόν φεύγει ο Ιούλιος στοιχειώνοντας τον οικογενειακό προϋπολογισμό εκατομμυρίων φορολογουμένων.

Η προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος έως την ερχόμενη Παρασκευή σηματοδοτεί την έναρξη ενός αγώνα δρόμου για 6,5 εκατομμύρια φορολογουμένους, οι οποίοι σταδιακά έως το τέλος του έτους καλούνται να συνδράμουν τα έσοδα του προϋπολογισμού με 29 δισ. ευρώ, φόρου εισοδήματος, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ, τέλους επιτηδεύματος, ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, φόρου πολυτελούς διαβίωσης, τελών κυκλοφορίας οχημάτων και μιας πλειάδας έμμεσων φόρων οι οποίοι αυξήθηκαν ή καθιερώθηκαν τους τελευταίους μήνες, όπως αναφέρουν Τα Νέα. Το πρώτο σοκ έχει έρθει ήδη με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων και τώρα έχει φθάσει η ώρα της πληρωμής. Ο πρώτος λογαριασμός των 3,647 δισ. ευρώ πρόσθετων φόρων μοιράζεται σε 2.285.901 φορολογουμένους με χρεωστικά εκκαθαριστικά, οι οποίοι με βάση τις ισχύουσες διατάξεις νόμου έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν σε τρεις διμηνιαίες δόσεις. Η πλειονότητα των φορολογουμένων στρέφεται και φέτος στις τράπεζες, προκειμένου να διευθετήσει την πληρωμή του εκκαθαριστικού σε έως και 12 μηνιαίες δόσεις δεδομένου ότι η διαδικασία είναι σαφώς απλούστερη σε σχέση με αυτή που έχει καθιερώσει το υπουργείο Οικονομικών για τη ρύθμιση των φορολογικών οφειλών. Παράλληλα έως το τέλος του Ιουλίου, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, αναμένονται και τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για περισσότερους από 6 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι στον βαθμό που τηρηθούν οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης θα κληθούν να πληρώσουν φόρο ακινήτων 3,3 δισ. ευρώ.

Εκτός συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ τα αγροτεμάχια, σε πέντε δόσεις ο φόρος Τα αγροτεμάχια δεν θα υπολογίζονται στο συμπληρωματικό φόρο του ΕΝΦΙΑ των πολιτών, ανακοίνωσε σήμερα, Δευτέρα, το υπουργείο Οικονομικών. Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση που εκδόθηκε έπειτα από σχετικά δημοσιεύματα του Τύπου, επισημαίνεται μεταξύ άλλων, ότι: -Τα αγροτεμάχια δεν θα υπολογίζονται στο συμπληρωματικό φόρο του ΕΝΦΙΑ των πολιτών. Αυτό γίνεται επειδή παρατηρήθηκε σωρεία λαθών στις δηλώσεις των πολιτών, οι οποίοι και καλούνται το επόμενο διάστημα να διορθώσουν τις δηλώσεις τους. -Ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα εξοφληθεί σε πέντε δόσεις και όχι σε τέσσερις, αρχής γενομένης από το τέλος Σεπτεμβρίου. Τα δημοσιεύματα που μιλούν για Αύγουστο δεν ισχύουν. -Ο συνολικός λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ θα είναι στο ίδιο επίπεδο με πέρυσι. Όσα δημοσιεύματα μιλούν για αύξηση του συνολικού ποσού του ΕΝΦΙΑ, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Υπάρχει, βέβαια, ανακατανομή των βαρών από τις μικρές στις μεγάλες περιουσίες. -Οι απαλλαγές του ΕΝΦΙΑ θα ισχύουν ακριβώς όπως και πέρυσι. Δηλαδή δεν χάνουν την απαλλαγή όσοι έχουν εισοδήματα από υψηλούς τόκους. -Δεν αλλάζει τίποτα σε σχέση με το ύψος των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων. Δηλαδή δεν χάνουν την απαλλαγή άνεργοι, πολύτεκνοι και άτομα με αναπηρία άνω του 80%, ανεξάρτητα του ύψους των τόκων που έχουν» καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Αλλάζει η «φιλοσοφία» των ελέγχων
«Στόχος μας δεν είναι να κλείσουμε όλα τα καταστήματα, αλλά ο παραδειγματισμός. Να μην κλείσουμε δηλαδή το καφενεδάκι και να αφήνουμε να λειτουργεί δίπλα του ο μεγάλος φοροφυγάς. Πρέπει να επικοινωνηθεί στους ελεγκτές και στην αγορά ότι ο έλεγχος δε γίνεται για τα πρόστιμα, αλλά για τη φορολογική συμμόρφωση και τον υγιή ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων».
Το στίγμα αυτό έδωσε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής στις συμπληρωματικές οδηγίες και κατευθύνσεις σχετικά με τους ελέγχους, που πραγματοποιούνται το φετινό καλοκαίρι σε τουριστικές και όχι μόνο περιοχές σε video-διάσκεψη, που είχε με τους Προϊσταμένους των ΔΟΥ όλης της χώρας και τους επικεφαλής των Φορολογικών Περιφερειών.
Ο κ. Πιτσιλής μίλησε για τις προτεραιότητες της Φορολογικής Διοίκησης ανά τομέα ελέγχου και απάντησε και στις ερωτήσεις των συμμετεχόντων.
Όπως είπε, με τα νέα πρόστιμα θα διευκολυνθεί μεν ο έλεγχος, αλλά αυτό δεν αλλάζει την ουσία των ελέγχων, που στόχο έχουν τη γενικότερη φορολογική συμμόρφωση. «Στόχος της συλλογής πληροφορίας είναι να αξιοποιήσουμε τις νέες τεχνικές ελέγχου. Ουδείς ξεμπερδεύει με το πρόστιμο. Το πρόστιμο είναι η αρχή και όχι το τέλος», είπε, δίνοντας το στίγμα της ΓΓΔΕ για το νέο τρόπο προσέγγισης των ελεγκτικών διαδικασιών σε όλη την αγορά.
Σε ό, τι αφορά την αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων, ο κ. Πιτσιλής ζήτησε αυτή να γίνεται με σύνεση, με αναλογικό τρόπο και για σοβαρές παραβάσεις (παρεμπόδιση ελέγχου, σοβαρές περιπτώσεις φοροδιαφυγής).
«Στόχος μας δεν είναι να κλείσουμε όλα τα καταστήματα, αλλά ο παραδειγματισμός. Να μην κλείσουμε δηλαδή το καφενεδάκι και να αφήνουμε να λειτουργεί δίπλα του ο μεγάλος φοροφυγάς. Πρέπει να επικοινωνηθεί στους ελεγκτές και στην αγορά ότι ο έλεγχος δε γίνεται για τα πρόστιμα, αλλά για τη φορολογική συμμόρφωση και τον υγιή ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων».