Τα Ολύμπια Νέα

Ελλάδα

Συμφωνούν στην ελάφρυνση

Συνάντηση Αλέξη Τσίπρα και Τζακ Λιού με επίκεντρο (και) το ελληνικό χρέος588FA31BDB924AD3903A7EB3CA759E12

Στην αναγκαιότητα για σημαντική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και στον ρόλο της Ελλάδας ως αναπόσπαστο μέρος της ΕΕ και πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη, εύθραυστη, περιοχή, συμφώνησαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου, στον σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, κατά την έναρξη της συνάντησής τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Παρά τις κρίσεις που αντιμετώπισε η Ελλάδα, παραμένει πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή σε μια περίοδο αστάθειας» σημειώνει ο Αλέξης Τσίπρας, σε ανάρτησή του στο Twitter, σχετικά με τη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου. «Είναι ανάγκη να ενδυναμωθεί ο ρόλος της χώρας μας», τονίζει σε δεύτερη, διαδοχική ανάρτησή του. Την Πέμπτη, ο Τζακ Λιου συναντήθηκε επίσης με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη. Πηγές της ΝΔ έκαναν λόγο για συνάντηση σε καλό κλίμα, σημειώνοντας ότι οι κ. Λιου και Μητσοτάκης είχαν μία ουσιαστική συζήτηση για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η περιοχή, η χώρα και η Ευρώπη και πως ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε τις πάγιες θέσεις του για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία και τον τρόπο που μπορούν να αντιμετωπιστούν για την ταχύτερη έξοδο της χώρας από την κρίση. «Στην προσπάθεια αυτή, είναι προφανές ότι ο εποικοδομητικός ρόλος των ΗΠΑ έχει τη δική του ιδιαίτερη σημασία» πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές, επισημαίνοντας ότι σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε τη συμβολή του κ. Λιου στο ζήτημα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Λιου: Σύντομα απόφαση για βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους
Την πεποίθησή του ότι πρέπει να καταστεί σύντομα βιώσιμο το ελληνικό χρέος εξέφρασε μετά την συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου.
Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε την συνάντηση, ο κ. Λιου επεσήμανε ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο και έχει υλοποιήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την αναπτέρωση την εμπιστοσύνης προς αυτήν εκ μέρους των διεθνών εταίρων της.
Όπως σημείωσε ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών: «Βλέπω τις προβλέψεις προόδου και κατανοώ πόσο μεγάλη πρόκληση ήταν για την Ελλάδα η μεταρρύθμιση για το συνταξιοδοτικό, όπως αντίστοιχα είναι για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Είναι πολύ σημαντικό ότι η Ελλάδα εφαρμόζει τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί για το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων και τις μεταρρυθμίσεις στις αγορές και τις υπηρεσίες. Αυτά θα σηματοδοτήσουν έναν θετικό κύκλο για την οικονομία και οι ευρωπαίοι θα μπορέσουν να αρχίσουν να συζητούν σύντομα για το χρέος».
«Πρέπει να καταστεί σύντομα βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας» υπογράμμισε πολλές φορές ο κ. Λιου, για να επισημάνει ότι αν αρθούν οι αβεβαιότητες, το επενδυτικό κλίμα θα βελτιωθεί σημαντικά.
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος επισήμανε ότι υπήρξε κοινή τους διαπίστωση πως η συμφωνία του Eurogroup της 24ης Μαΐου ήταν σημαντικός σταθμός καθώς αποφασίστηκε ότι δεν ήταν βιώσιμο το ελληνικό χρέος και αυτό είναι που αλλάζει το όλο πλαίσιο αφού από εδώ και πέρα συζητάμε πιο τεχνικές λεπτομέρειες και όχι το αν χρειάζεται η ελάφρυνση του χρέους.
Όπως πρόσθεσε ο κ. Τσακαλώτος, με τον κ.Λιου «συζητήσαμε και τα θέματα του προγράμματος, τις δυσκολίες και τις ευκαιρίες που έχει η ελληνική οικονομία, τις επιπτώσεις από το Brexit και από τις εξελίξεις στην γειτονική μας χώρα», ενώ και πρόσθεσε αναφερόμενος στην επικείμενη συμμετοχή του αμερικανού υπουργού των Οικονομικών στην Σύνοδο G-20 στην Κίνα ότι ο κ. Λιου θα συναντηθεί με παράγοντες της παγκόσμιας οικονομίας και της ευρωζώνης «ως φίλος της Ελλάδας που θα μπορέσει να ανοίξει τις σημαντικές συζητήσεις οι οποίες χρειάζονται για να παρθούν οι σημαντικές αποφάσεις για το ελληνικό χρέος έως το τέλος του έτους».