Τα Ολύμπια Νέα

Κοινωνικά / Κυριότερες Ειδήσεις

Πιερία Μουσών, τόπος πολιτισμού

«Ευλογημένος τόπος» χαρακτηρίζεται, από πολλούς, η Πιερία λόγω του εξαιρετικού φυσικού περιβάλλοντος, της γεωγραφικής θέσης, της ιστορίας, της πολιτιστικής κληρονομιάς καθώς και λόγω των ανθρώπων που ζουν στη νότια πύλη τής Μακεδονίας.

Κι όταν μιλάμε για τους ανθρώπους τής Πιερίας, μιλάμε για ντόπιους, για παλιούς πρόσφυγες αλλά και για ανθρώπους που προέρχονται από άλλες περιοχές τής χώρας αλλά συνειδητά επέλεξαν αυτή την περιοχή για να ζήσουν. Μιλάμε για ένα πολύχρωμο χαλί ελληνικών φυλών και πολιτισμών που απλώνεται από τους Νέους και τους Παλιούς Πόρους μέχρι τον Κολινδρό, από τον Άγιο Δημήτριο μέχρι τις ακτές αλλά και από τη μια άκρη τού Ολύμπου έως την άλλη άκρη των Πιερίων Ορέων.

 

kentrikh

 

Η Πιερία, μωσαϊκό πολιτισμού!

Κάθε φυλή εδώ στην Πιερία έχει τον δικό της τρόπο σκέπτεσθαι, τη δική της νοοτροπία, τις ξεχωριστές της αρετές, έχει μια ενδιαφέρουσα πορεία στον χρόνο, μια διαφορετική παράδοση, τον δικό της πολιτισμό αλλά και τα δικά της πολιτιστικά σχήματα. Όλα αυτά τα διαφορετικά στοιχεία, χωρίς να χάσουν την αυτοτέλεια και τη μοναδικότητά τους, κατορθώνουν και διασώζονται αλλά και συμβιώνουν στην πιερική γη υπό τη σκέπη τής ελληνικής – μακεδονικής παράδοσης και κληρονομιάς.

Όλα αυτά τα διαφορετικά στοιχεία συμβαδίζουν κάτω από το ανοιχτό και ανεκτικό πνεύμα τής Ελλάδας που αντιδρά στην ισοπεδωτική ομοιομορφία, που διευκολύνει την πολυχρωμία και την ποικιλομορφία αλλά και που αντιστέκεται στην έλλειψη αισθητικής, δηλαδή στην κακογουστιά.

Υπ’ αυτή την έννοια, ο πιερικός πολιτισμός ως γνήσιος ελληνικός πολιτισμός όχι απλά φιλοξενεί αλλά κυριολεκτικά αγκαλιάζει όλους, Ντόπιους και Βλάχους, Πόντιους και Κρητικούς, Μικρασιάτες και Νησιώτες, Θράκες και Ηπειρώτες, Μακεδόνες και Πελοποννήσιους, Καταφυγιώτες και Θεσσαλούς, Κύπριους καθώς και άλλους ομογενείς, αλλά όχι μόνο.

 

er (3)

 

Αφετηρίες πολιτισμού

Αν «πολιτισμός είναι η προέκταση και προβολή κομματιών τής ψυχής μας» στο πλαίσιο της συλλογικής μας ζωής, όπως έλεγε ένας παλιός πανεπιστημιακός καθηγητής, ο Ευάγγελος Θεοδώρου, τότε εκφάνσεις τού πολιτισμού δεν είναι μόνο η μουσική, το θέατρο, τα εικαστικά, ο αρχαιολογικός πλούτος κλπ. Πολιτισμός είναι πολλά περισσότερα στοιχεία και μάλιστα από ολόκληρη τη ζωή μας, δηλαδή από τα μνημεία τής φύσης μέχρι τα ζωντανά μνημεία και στοιχεία στις πόλεις και στα χωριά.

Αφετηρία τού πολιτισμού είναι ο τρόπος που σκεπτόμαστε, που συμπεριφερόμαστε, που πράττουμε, που ζούμε, που πολιτευόμαστε. Κι αυτό αποτυπώνεται σ’ όλες τις εκδηλώσεις μας, από τη συζήτηση στον Ναό τής Δημοκρατίας (τη Βουλή) μέχρι τις συζητήσεις που γίνονται στα τηλεοπτικά παράθυρα αλλά και το τελευταίο επαρχιακό καφενείο. Αυτό αποτυπώνεται και από τη δημιουργία μιας κατασκευής υψηλής τέχνης και αισθητικής έως τους χορούς και τα τραγούδια μας. Ο πολιτισμός τής ψυχής μας είναι η ψυχή τού πολιτισμού μας και, υπό την έννοια αυτή, πολιτισμός και παιδεία είναι έννοιες αλληλένδετες.

 

er (7)

 

Σχήματα με ανοιχτούς ορίζοντες

Ακόμη, αν ο πολιτισμός (με την έννοια κυρίως των τεχνών) παράγεται και παραμένει ζωντανός μέσα και από την καλή διαχείριση του ελεύθερου χρόνου μας, όπως είπε κάποτε ο Μίκης Θεοδωράκης, τότε πράγματι στην Πιερία μέσα από πληθώρα τοπικών πολιτιστικών συλλόγων και σχημάτων προβάλλεται, ιδίως τη θερινή περίοδο, η ιστορία και η παράδοση ντόπιων και προσφύγων, καθώς και άλλων ανθρώπων που για διάφορους λόγους εγκαταστάθηκαν στον τόπο μας.

Υπάρχουν βεβαίως και κάποια σχήματα που, έστω και μέσα από εγγενείς δυσκολίες ή κάποτε και λάθη, επιχειρούν να εκφράσουν το οικουμενικό πνεύμα τού πολιτισμού, το πνεύμα που όχι απλά ξεφεύγει από τα όρια της Πιερίας ή της Μακεδονίας αλλά, συχνά, ακόμη και από τα όρια της Ελλάδας. Αυτό το πνεύμα επιχειρεί να εκφράσει και να υπηρετήσει, τα τελευταία χρόνια, ο Οργανισμός Φεστιβάλ Ολύμπου. Αυτό το πνεύμα επιχειρούν να εκφράσουν και να υπηρετήσουν και κάποια διεθνή φεστιβάλ πολιτισμού και παράδοσης των οποίων η παρουσία είναι άλλοτε συνεχής και άλλοτε έκτακτη ή και παροδική.

Αυτό το πνεύμα επιχειρούν να εκφράσουν και να υπηρετήσουν και κάποια άλλα σχήματα καθώς και φορείς που δεν εκπροσωπούν μια φυλή, που δεν εκπροσωπούν μια τάση αλλά που δραστηριοποιούνται σε ένα ευρύτερο πνεύμα, σε ένα πνεύμα ανοιχτών οριζόντων.

 

er (8)

 

Κάτω από τον έναστρο ουρανό

Καλοκαίρι για την Πιερία, για πολλούς Πιεριείς αλλά και για κάποιους από τους επισκέπτες τού τόπου μας, δεν σημαίνει μόνο αποδράσεις στον Όλυμπο, στα Πιέρια ή στις ακτές, δεν σημαίνει μόνο κολύμπι και περίπατοι. Καλοκαίρι σημαίνει και δεκάδες ευκαιρίες για απόλαυση πολιτιστικών εκδηλώσεων και μάλιστα σε χώρους που κυρίως βρίσκονται στο φυσικό περιβάλλον τής γης των θεών, του Ορφέα και των πιερίδων μουσών.