Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Μόνο αρνητικές θα είναι οι συνέπειες

Εκδήλωση ενημέρωσης για τις συνέπειες από την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην Κ. Μηλιά13672203_1121734754565929_135034393_n

Στην ενημερωτική εκδήλωση, παρόντες ήταν και οι τρεις βουλευτές Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι παρότρυναν τους κατοίκους να συνεχίσουν τους «κινηματικού χαρακτήρα αγώνες», ενώ δεσμεύτηκαν πως «θα είναι σύντομα σε θέση να έχουν ολοκληρωμένη άποψη.»

Το ενδιαφέρον των κατοίκων της Κ. Μηλιάς, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, συγκέντρωσε η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής στην πλατεία του χωριού, με θέμα τις συνέπειες που θα έχει για την περιοχή η εγκατάσταση 11 ανεμογεννητριών στους «Πέντε Πύργους»

Αρχικά μίλησε το μέλος της Επιτροπής Αγώνα Δημήτρης Δαλαμήτρας, ο οποίος ενημέρωσε τους κατοίκους του χωριού σχετικά με το ιστορικό του θέματος. Ο κ. Δαλαμήτρας, αναφέρθηκε στις προ διετίας αρνητικές εισηγήσεις 12 φορέων και συλλόγων της περιοχής καθώς επίσης και στην καταψήφιση της συγκεκριμένης πρότασης που είχε γίνει το 2014 (ένα μήνα πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές) τόσο από το δήμο Κατερίνης όσο και από το τότε τοπικό συμβούλιο με πρόεδρο τον Γιώργο Μαλάμο. Τέλος, υποστήριξε την πάγια αρνητική θέση της επιτροπής αγώνα για ένα τέτοιο έργο, το οποίο όπως ανέφερε θα βλάψει σε καταστροφικό βαθμό το φυσικό περιβάλλον και δεν θα υπάρξει κανένα απολύτως όφελος για την τοπική κοινωνία.
Η κεντρική ομιλία έγινε από τον Θεοχάρη Ζάγκα, καθηγητής Δασολογίας και Φυσικών Πόρων του ΑΠΘ και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Δασολογικής Εταιρείας ο οποίος ανέλυσε λεπτομερώς τις καταστροφικές συνέπειες που ένα τέτοιο έργο θα επιφέρει στη χλωρίδα και την πανίδα του βουνού, στο μικροκλίμα της περιοχής και των γύρω χωριών, στις αρνητικές επιπτώσεις που θα υποβαθμίσουν τις ντόπιες καλλιέργειες, και κυρίως αυτές της κερασιάς καθώς και τον τομέα της μελισσοκομίας.
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε εκτενώς στις «επενδύσεις» ανεμογεννητριών σε όλη την Ευρώπη οι οποίες όπως είπε, ουδέποτε απέδωσαν τα αναμενόμενα ενώ μεγάλη υπήρξε η καταστροφή φυσικών πόρων. «Η Ελλάδα οφείλει και πρέπει να στραφεί στη βιομάζα», υπστήριξε, τονίζοντας πως «είναι απολύτως περισσότερο ωφέλιμη τόσο σε ενεργειακό επίπεδο όσο και σε οικονομικό και αναπτυξιακό επίπεδο για τη ντόπια κοινωνία, καθώς επίσης και καθόλου επιβλαβής για το φυσικό περιβάλλον.»
Τέλος αναφέρθηκε σε τεχνικά ζητήματα, για το μέγεθος της καταστροφής, για την επικινδυνότητα του σημείου, για τους κινδύνους από τις συχνές βροχές και για τις καταστροφές τις οποίες μπορεί να επιφέρει «και θα επιφέρει σίγουρα» μια αστραπή η οποία και μόνο αρκεί για να αποτελειώσει το βουνό.
Στη συνέχεια διαβάστηκε η επιστολή – εισήγηση της μηχανικού Εύης Παπαγιαννούλη η οποία δεν κατάφερε να παραστεί στην εκδήλωση, ωστόσο μέσω της επιστολής της, ενημέρωσε την τοπική κοινωνία για κάποια τεχνικά χαρακτηριστικά των ανεμογεννητριών, για τα αιολικά πάρκα οριζόντιου ή κατακόρυφου άξονα, για τις δυσκολίες προσομοίωσης λόγω της παραμόρφωσης που προκαλείται στην ροή γύρω από το στροφείο σε διάφορες περιπτώσεις.
Αν και η Επιτροπή Αγώνα κατά των Ανεμογεννητριών στα Πιέρια Όρη, κάλεσε όλους τους θεσμικούς και μη φορείς του τόπου, παρόντες στην ενημέρωση ήταν οι τρεις κυβερνητικοί βουλευτές Πιερίας, οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων του Δήμου Κατερίνης (κκ. Κυριακίδης, Μακρίδης, Παπαδόπουλος) πλήν του δημάρχου, αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι όχι όμως της πλειοψηφίας του δήμου, φορείς και σύλλογοι της περιοχής καθώς και εκπρόσωποι της εκκλησίας.
Στην τοποθέτησή τους και οι τρεις βουλευτές Πιερίας μίλησαν για μικρότερης έκτασης επενδύσεις πολλών επενδυτών παρά για τεράστιες επενδύσεις λίγων κεφαλαιούχων και παρότρυναν τους κατοίκους να συνεχίσουν τους κινηματικού χαρακτήρα αγώνες τους ενώ δήλωσαν την αμέριστη συμπαράσταση τους στην επιτροπή αγώνα. Δεν αναφέρθηκαν με ακρίβεια, για το τι ακριβώς προτίθενται να κάνουν και για το πότε θα το κάνουν παρόλα ταύτα δεσμεύτηκαν πως θα είναι σύντομα σε θέση να έχουν ολοκληρωμένη άποψη και μάλιστα ανέφεραν πως ήδη εξετάζουν το ενδεχόμενο τροποποίησης του νόμου για περιοχές Natura.
Αντίθετα, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης του δήμου Κατερίνης, Γιώργος Κυριακίδης, απευθυνόμενος στους βουλευτές του νομού είπε πως «Αν εσείς θέλετε, αύριο το πρωί θα σταματήσετε αυτό το έργο. Καταλαβαίνω τις όποιες δυσκολίες σας, αλλά πλέον είστε κυβερνητικοί και όχι μόνο μπορείτε αλλά και πρέπει να το κάνετε. Τα κινήματα έκαναν πάντα τη δουλειά τους, αλλά αυτή τη φορά, εξαρτάται από εσάς και μόνο από εσάς, να στείλετε τη συγκεκριμένη επιτροπή πρόωρα στο σπίτι. Ο νόμος αλλάζει με νόμο, καταθέστε αύριο μια τροπολογία σχετικά με τις περιοχές Natura και το θέμα θα τελειώσει εδώ.»
Στον ίδιο τόνο κινήθηκε και ο επικεφαλής της Νέας Εποχής, Νίκος Μακρίδης, ο οποίος τάχθηκε κατά του έργου, κατά των αποφάσεων σε κλειστά δωμάτια και συντάχθηκε με τον αγώνα της Επιτροπής.
Εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων, τόνισαν πως δεν έχει αλλάξει κάτι από το 2014, πως εξακολουθούν να βρίσκονται ενάντιοι σε μιά τέτοια επένδυση, πως δεν τους έχει δοθεί από την πλευρά της εταιρείας και του δήμου η ενημέρωση σχετικά με το τι ακριβώς θα συμβεί.
Ο κ. Γιώργος Μαλάμος, από την πλευρά του υπερασπίστηκε την διοίκηση του δήμου Κατερίνης, ως πρώην πρόεδρος του χωριού και τοποθετήθηκε υπέρ της συγκεκριμένης επένδυσης. «Εγώ δεν είμαι δημόσιος υπάλληλος και δεν ξέρω τι λένε οι καθηγητάδες που κάποιοι έφεραν εδώ, αλλά το έργο θα φέρει χρήματα σε όλους μας. Μη με ρωτάτε το πώς και το γιατί, εγώ δεν είμαι επιστήμονας αλλά σέβομαι τη μελέτη της εταιρείας. Εγώ δουλεύω με τα χέρια και δεν είμαι δημόσιος υπάλληλος. Δεν υποστηρίζω το δεν πληρώνω, ούτε τα παιδιά μου τα έκανα δημοσίους υπαλλήλους», είπε χαρακτηριστικά.
Εντύπωση έκανε η τοποθέτηση της κ. Ειρήνης Μαλάμου, ενεργής Μηλιώτισσας, εκπαιδευτικού και αγρότισσας η οποία μοιράστηκε την εμπειρία την οποία απέκτησε μέσα από εκπαιδευτικά περιβαλλοντικά προγράμματα στη Γερμανία, στη Δανία και σε άλλες χώρες της βόρειας Ευρώπης στις οποίες μετά την τοποθέτηση ανεμογεννητριών, τόσο οι τοπικές κοινωνίες όσο και οι ίδιες οι εταιρείες εμφανίζονται μετανιωμένες διότι όπως οι ίδιες πλέον παραδέχονται, οι συγκεκριμένες επενδύσεις κοστίζουν υπερβολικά πολύ ενώ τα οφέλη τους είναι μηδαμινά.
Αξίζει να σημειωθεί, οτι η Επιτροπή Αγώνα κατά των Ανεμογεννητριών στα Πιέρια Όρη, δήλωσε «απερίφραστα» πως για αυτήν, το θέμα αφορά τις ίδιες τις ζωές τους και τις ζωές των παιδιών τους και δε θα μπει στη διαδικασία πολιτικών και κομματικών παιχνιδιών που κάποιοι σίγουρα θα θελήσουν να παίξουν στις πλάτες τους.
«Συνεχίζουμε τον αγώνα για ενημέρωση και όχι μόνο. Καλούμε όλους τους κατοίκους της Μηλιάς και της γύρω περιοχής να συνταχθούν μαζί μας για ένα κοινό αγώνα κατά των μεγαλοεργολάβων και υπέρ της προστασίας του βουνού μας. Τις επόμενες ημέρες θα συνεχιστεί η συλλογή υπογραφών και σύντομα θα υπάρξει ενημέρωση για τα όσα – μέρες τώρα – έχει κάνει η νομική ομάδα της Επιτροπής Αγώνα», καταλήγει σχετική ανακοίνωση της.