Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Στηρίζει τον αγώνα των κατοίκων

Η Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας για τις ανεμογεννήτριες στα Πιέριαφωτο αρχείου

Αλληλέγγυα στον αγώνα των κατοίκων δηλώνει η Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ, θυμίζοντας πως τα σχέδια αυτά, έχουν κληρονομηθεί από το παρελθόν

Ξεκάθαρη θέση, κατά της δημιουργίας αιολικού πάρκου (με τη σημερινή μορφή του, τουλάχιστον), παίρνει η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας, η οποία στέκεται «αλληλέγγυα» στη μάχη που δίνουν οι κάτοικοι της Μηλιάς για να ακυρώσουν το σχέδιο.

Όπως υποστηρίζει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας, έτσι όπως έχουν σχεδιασθεί οι ανεμογεννήτριες και τα αιολικά πάρκα να λειτουργήσουν σε πολλές περιοχές της χώρας μας, δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα «επιδοτούνται σε βάρος των πολλών», ενώ τα αντισταθμιστικά οφέλη στις τοπικές κοινωνίες είναι «χάντρες για ιθαγενείς».
Αναλυτικά η ανακοίνωση που εξέδωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας, έχει ως εξής: «Ο τομέας της ενέργειας μπορεί να αποτελέσει κομβικό εθνικό τομέα παραγωγής έρευνας και καινοτομίας συμβάλλοντας στο συνολικό μας πρόγραμμα για κοινωνικό και οικολογικό μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου. Οι ανανεώσιμες πηγές και η εξοικονόμηση ενέργειας αποτελούν προνομιακό πεδίο για τη σύνδεση της αναπτυξιακής προοπτικής με την οικονομία των αναγκών, την επένδυση σε δραστηριότητες έντασης γνώσης και την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας, με δεδομένο μάλιστα ότι η χώρα μας διαθέτει μεγάλα πλεονεκτήματα για την ανάπτυξή των ΑΠΕ. Στην κατεύθυνση αυτή, στόχος είναι να συγκροτηθεί ένα νέο δημοκρατικό ενεργειακό μοντέλο το οποίο θα περιλαμβάνει την ενεργό συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών, και θα σέβεται τη φέρουσα ικανότητα των τοπικών οικοσυστημάτων, τις τοπικές παραγωγικές δραστηριότητες και τις χρήσεις γης. Για το ΣΥΡΙΖΑ η ενέργεια αποτελεί δημόσιο και κοινωνικό αγαθό και έναν από τους τομείς στους οποίους η χώρα θα πρέπει να επενδύσει ουσιαστικά τόσο για να επιτύχει την παραγωγική της ανασυγκρότηση όσο και για να μεταβεί στην νέα εποχή συμμετέχοντας στην μάχη ενάντια στην κλιματική αλλαγή και την ανάπτυξη των νέων ενεργειακών τεχνολογιών.
Οι ανεμογεννήτριες και τα αιολικά πάρκα όμως έτσι όπως έχουν σχεδιασθεί να λειτουργήσουν,σε πολλές περιοχές της χώρας, δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα στην ενέργεια και επιδοτούνται σε βάρος των πολλών, υποβαθμίζουν και καταστρέφουν το περιβάλλον και τα υποσχόμενα αντισταθμιστικά οφέλη στις τοπικές κοινωνίες είναι “χάντρες για ιθαγενείς”.
Από αυτόν τον κανόνα δεν εξαιρείται η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στην Πιερία και συγκεκριμένα στην Μηλιά. Η εγκατάστασή τους έτσι όπως έχει σχεδιασθεί θα προκαλέσει τεράστιες βλάβες στα δάση της περιοχής χωρίς κανένα ουσιαστικά όφελος για την τοπική κοινωνία και την τοπική οικονομία γενικότερα.
Η ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας στέκεται αλληλέγγυα στους κατοίκους της περιοχής που δίνουν τη μάχη τους ενάντια στα σχέδια αυτά, που έχουν κληρονομηθεί από το παρελθόν, και στηρίζει τον αγώνα τους για να μην καταστραφεί ένα σημαντικό μέρος της των Πιερίων.»