Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Ψήφισμα για το θάνατο του Δ.Ν. Μαρωνίτη

Σύνδεσμος Φιλολόγων Πιερίαςdimitris-maronitis-630x400

Με βαθιά θλίψη ακούσαμε το θάνατο του κορυφαίου φιλόλογου και πανεπιστημιακού δάσκαλου, ομότιμου καθηγητή του ΑΠΘ Δημήτρη Μαρωνίτη. Γεννημένος το 1929 στη Θεσσαλονίκη, από καπνεργατική οικογένεια, έζησε το Μάη του ’36, τα δύσκολα κατοχικά και μετακατοχικά χρόνια, αλλά και τη φασιστική χούντα, από την οποία απολύθηκε από τη θέση του εντεταλμένου υφηγητή, συνελήφθη επανειλημμένα και βασανίστηκε στα κρατητήρια του ΕΑΤ-ΕΣΑ. Το 1975 επανήλθε στη θέση του και εξελέγη τακτικός καθηγητής στο ΑΠΘ, όπου παρέμεινε έως το 1996. Υπήρξε, επίσης, επισκέπτης καθηγητής σε πανεπιστήμια της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Κύπρου και των ΗΠΑ, ενώ δίδαξε οχτώ χρόνια στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Διετέλεσε πρώτος πρόεδρος και γενικός διευθυντής του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας (1994 – 2001), αλλά και καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ για ένα μικρό διάστημα (1989-1990).

Κλασικός φιλόλογος και νεοελληνιστής, κριτικός και στοχαστής, δοκιμιογράφος και μεταφραστής, έγραψε –ανάμεσα σε άλλα- βιβλία, μονογραφίες και πλήθος άρθρα για τον Ηρόδοτο, τον Όμηρο, τους αρχαίους λυρικούς, καθώς επίσης και για τη νεοελληνική ποίηση και πεζογραφία (Σολωμό, Καβάφη, Σεφέρη, Ελύτη, Ρίτσο, Πατρίκιο, Σαχτούρη, Χειμωνά κ.ά). Μετέφρασε Ηρόδοτο, Ησίοδο, αρχαίους τραγικούς, ενώ μνημειώδεις είναι οι μεταφράσεις της Οδύσσειας και της Ιλιάδας.

Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Πιερίας, ο οποίος είχε πρόσφατα τη χαρά να τον φιλοξενήσει και να τον τιμήσει σε διημερίδα αφιερωμένη στον Κώστα Βάρναλη (Απρίλιος 2013), αποφάσισε σε έκτακτη συνεδρίασή του να εκφράσει τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια και τους οικείους του, να καταθέσει, αντί στεφανιού, συμβολικό ποσό στη Μέριμνα Παιδιού Κατερίνης και να πραγματοποιήσει στη μνήμη του ημερίδα.
Για το ΔΣ του Συνδέσμου Φιλολόγων Πιερίας,
Ο Πρόεδρος
Ο Γ. Γραμματέας