Τα Ολύμπια Νέα

Ελλάδα

Να εφαρμοστούν άμεσα

Τροπολογία για κατάτμηση της Β” Αθηνών και ψήφο στους ομογενείς, κατέθεσε η ΝΔ

4637B4E9C0B136594AD8C88D55637314

Τροπολογία με την οποία προτείνεται η κατάτμηση της εκλογικής περιφέρειας της Β’ Αθηνών σε τρεις μικρότερες και το δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες κατοίκους εξωτερικού, κατέθεσε η ΝΔ στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο για τον νέο εκλογικό νόμο.

Όπως δήλωσε ο βουλευτής του κόμματος Μ. Βορίδης «αυτά είναι σημεία στα οποία θα μπορούσε να υπάρξει, αν κι η κυβέρνηση συμφωνεί, ευρεία συναίνεση και να εφαρμοστούν άμεσα». «Η κυβέρνηση και ο κ. Τσίπρας επιλέγουν μία διχαστική πολιτική σε ζητήματα στα οποία υπάρχει σφοδρότατη διαφωνία και αντίρρηση όπως η κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και της μείωσης του ορίου ηλικίας για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος» δήλωσε ο ίδιος, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση ότι «επιμένει στον διχαστικό και διαιρετικό λόγο για μεγάλα ζητήματα, που κανονικά θα έπρεπε να ενώνουν κι όχι να διχάζουν». Όπως είπε εξάλλου με την τροπολογία η ΝΔ «ζητεί από την κυβέρνηση να την αποδεχτεί προκειμένου να νομοθετηθεί το δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες κατοίκους εξωτερικού αφενός και δεύτερον να κατατμηθεί η εκλογική περιφέρεια της Β” Αθηνών σε 3 επιμέρους εκλογικές περιφέρειες». «Αυτά είναι σημεία στα οποία θα μπορούσε να υπάρξει, αν κι η κυβέρνηση συμφωνεί, ευρεία συναίνεση. Είναι σημεία που έθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ στη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό. Είναι σημεία που είναι θετικά και θα μπορούσαν άμεσα να ισχύσουν» τόνισε ο κ. Βορίδης. Και πρόσθεσε: «Εδώ λοιπόν φαίνονται ξεκάθαρα οι προθέσεις όλων. Η ΝΔ συμβάλει θετικά, δημιουργικά με προτάσεις, που μπορούν να αποκτήσουν ευρεία συναίνεση, ενώ η κυβέρνηση εξακολουθεί να επιμένει σε ένα λόγο διχαστικό και διαιρετικό σε μεγάλα ζητήματα, που κανονικά θα έπρεπε να ενώνουν κι όχι να διχάζουν».

Το Ποτάμι προτείνει τρεις θεσμικές αλλαγές Αλλά και το Ποτάμι κατέθεσε 2 + 1 τροπολογίες στον εκλογικό νόμο και προτείνει: την κατάργηση του bonus των 50 εδρών και αντικατάσταση με αναλογικότερο σύστημα, το δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού και την κατοχύρωση της ψήφου στα 17 και όχι στα 16, που προωθεί η κυβέρνηση. Και καλεί την κυβέρνηση και τα δημοκρατικά ευρωπαϊκά κόμματα του Κοινοβουλίου να πάρουν θέση επ’ αυτών των προτάσεων.

ΠΑΣΟΚ: Μικρότερο μπόνους για άνω του 42% και διατήρηση πλαφόν εισόδου Μικρότερο μπόνους για ποσοστό (κόμματος ή συνασπισμού) άνω του 42%, διατήρηση του 3% για την είσοδο, «σπάσιμο» των μεγάλων εκλογικών περιφερειών και ψήφο στα 17 περιλαμβάνει η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τον εκλογικό νόμο. Αναλυτικά: -Την κατάργηση του bonus μέχρι το ποσοστό 42%, έτσι ώστε να εφαρμοσθεί η απλή αναλογική και να αποκρουσθούν τα πλαστά και διχαστικά διλήμματα των εκπροσώπων του μικρού δικομματισμού. Να σταματήσει η υφαρπαγή της ψήφου εις βάρος των μικρότερων κομμάτων. -Εάν ένα κόμμα ή συνασπισμός υπερβεί το ποσοστό 42%, τότε και μόνον τότε, μπορεί να ενεργοποιείται ένα μικρότερο bonus 25-30 εδρών. Με αυτή την πρόβλεψη συγκεκριμενοποιείται η αναγνώριση και ο σεβασμός της ετυμηγορίας του ελληνικού λαού, που με την ψήφο του εκφράζει την επιθυμία του να αναδείξει ένα Κόμμα ή έναν συνασπισμό Κομμάτων σε αυτοδύναμη Κυβέρνηση. -Την κατάργηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, ώστε να ενισχύεται η διαφάνεια, να αποτρέπονται φαινόμενα διαπλοκής και να καθίσταται ευδιάκριτη η σχέση των πολιτών με τους εκπροσώπους τους. -Διατήρηση του ορίου εισόδου ενός κόμματος στην Βουλή στο 3%, ώστε να μην έχουμε διαλυτικά φαινόμενα κατακερματισμού του πολιτικού μας συστήματος. -Την ψήφο στα 17, μια και οι νέοι άνθρωποι έχουν πια όλη την αναγκαία πληροφόρηση και την ωριμότητα, ώστε να κάνουν ως πολίτες τις επιλογές τους. -Τη δυνατότητα ψήφου για την ομογένεια και τους έλληνες κατοίκους του εξωτερικού. Με αυτή τη θέση εκφράζουμε το σεβασμό μας στην Ομογένεια. Ταυτόχρονα κατοχυρώνουμε δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων, που έχουν μεταναστεύσει λόγω της οικονομικο-κοινωνικής κρίσης τα τελευταία 6 χρόνια.

«Μετατρέπουν την ΧΑ σε ρυθμιστικό παράγοντα» «Η πρόταση της κυβέρνησης, όχι μόνο δεν μπορεί να αποτελέσει τη βάση για τη διαμόρφωση μίας ευρείας κοινωνικής, πολιτικής και κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, αλλά αντιθέτως αναγορεύει σε κρίσιμο ρυθμιστικό παράγοντα τη Χρυσή Αυγή» είχε δηλώσει νωρίτερα η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σε συνέντευξή της στην ιστοσελίδα The caller, με αφορμή την πρόταση της κυβέρνησης για τον εκλογικό νόμο. H πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάλεσε την κυβέρνηση να μην επισπεύσει την κοινοβουλευτική διαδικασία των αποσπασματικών διατάξεών της, όπως είπε, και τα πολιτικά κόμματα να συναινέσουν στον διάλογο για την αναγκαία λύση ευρύτερης αποδοχής. «Σε κάθε περίπτωση, εμείς δεν πρόκειται να ψηφίσουμε τις αποσπασματικές ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση με διαδικασία fast truck» σημείωσε. Σχετικά με την απαραίτητη συναίνεση και τη στάση της ΝΔ, η κ. Γεννηματά σχολίασε ότι από το 2012, σταθερά, ο ελληνικός λαός στέλνει το μήνυμα ότι επιθυμεί κυβερνήσεις συνεργασίας και ότι θέλει να υπάρξει εθνική συνεννόηση γύρω από ένα εθνικό σχέδιο για τη χώρα. «Μπορούμε να πετύχουμε τη συναίνεση και προϋπόθεση γι” αυτό είναι να συμμετέχουν σε μία κυβέρνηση και τα δύο μεγαλύτερα κόμματα» κατέληξε.