Τα Ολύμπια Νέα

Κοινωνικά

«Αντάμωμα» διατήρησης της ιστορικής μνήμης

Πραγματοποιήθηκε το 6ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Ανατολικορωμυλιωτών στο Αιγίνιο1

Στον χώρο της εμποροπανήγυρης Αιγινίου πραγματοποιήθηκε το 6ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Ανατολικορωμυλιωτών, που συνδιοργάνωσαν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ανατολικής Ρωμυλίας (ΠΟΣΑΡ) και ο Δήμος Πύδνας Κολινδρού με την υποστήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας.

Την εκδήλωση προλόγισε ο ιερέας Ηλίας Γκογκίδης ως εκπρόσωπος της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνα.
Χαιρετίζοντας την εκδήλωση η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου, τόνισε πως τέτοιου είδους εκδηλώσεις έχουν ιδιαίτερη σημασία για την ταυτότητά μας, την ιδιοπροσωπία και τη διατήρηση των παραδόσεών μας, καθώς προβάλλουν τη νοερή σχέση των κατοίκων με τις ρίζες της καταγωγής τους και αναβιώνουν παραδόσεις και τρόπους ζωής.
Στη συνέχεια, η πρόεδρος της ΠΟΣΑΡ Ευδοκία Παπαχρηστούδη αναφέρθηκε στη σημασία της συνάντησης υπογραμμίζοντας την ευρύτατη συμμετοχή των πολιτιστικών συλλόγων, απόδειξη, όπως είπε, της εσωτερικής ανάγκης για επικοινωνία και διατήρηση της ιστορικής και πολιτιστικής μνήμης.
Τέλος, ο Δήμαρχος Πύδνας Κολινδρού Ευάγγελος Λαγδάρης υπογράμμισε πως το αντάμωμα των ανατολικορωμυλιωτών, που αποτελεί πια καταξιωμένο θεσμό, έχει τριπλή διάσταση: ιστορική, πολιτιστική και εθνική, αφού πρόκειται για μια συνάντηση διατήρησης της μνήμης και της κουλτούρας, ανακαλώντας την οδύσσεια του ξεριζωμού του ελληνικού στοιχείου από τη Θράκη, την προσφυγοποίησή του και την εγκατάστασή του ύστερα από μύριες ταλαιπωρίες στις νέες πατρίδες. Επομένως ως γεγονός αυτονόητα φανερώνει τους ακατάλυτους δεσμούς που συνδέουν τους Ανατολικορωμυλιώτες με τις πατρογονικές τους εστίες και είναι μια θαυμάσια αφορμή για διατήρηση των εθίμων και των παραδόσεών μας.
Τέλος, ο δήμαρχος υπογράμμισε πως επιδίωξη της Δημοτικής Αρχής είναι να διαμορφωθεί μια σταθερή «νησίδα» πολιτιστικών εκφράσεων και δραστηριοτήτων, όχι με την έννοια μιας φευγαλέας αναβίωσης του παρελθόντος, αλλά με την οργανική ένταξη και ανάδειξή τους στο σύγχρονο παρόν, έτσι ώστε να λειτουργούν βιωματικά και να δίνουν χρώμα, νόημα και περιεχόμενο στην καθημερινότητά μας ανυψώνοντας την κοινωνική και πολιτιστική ζωή του τόπου μας.
Στις εκδηλώσεις συμμετείχε πλήθος κόσμου με ενεργή συμμετοχή στα διάφορα δρώμενα, ενώ και στο γλέντι που ακολούθησε το ξεφάντωμα ήταν αποκαλυπτικό των διαθέσεων και της χαράς για την πολύχρωμη και μοναδική αυτή συνάντηση.