Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Μήπως και «κινηθεί» η αγορά

Ξεκίνησαν οι θερινές εκπτώσειςDSCN5039

Δεν θα ανοίξουν τα καταστήματα της Κατερίνης την Κυριακή

Εκκίνηση των θερινών εκπτώσεων φέτος, υπό «κανονικές» συνθήκες μετά το περσινό καλοκαιρινό σοκ με κλειστές τράπεζες, capital controls, δημοψήφισμα, απειλή Grexit και πολλά άλλα πρωτόγνωρα.

Με ανακοίνωσή του ο Εμπορικός κόσμος επισημαίνει ότι τουλάχιστον φέτος επιστρέφουμε στη κανονικότητα και προτρέπει τους καταναλωτές να εκμεταλλευτούν τις πολλές ευκαιρίες που υπάρχουν, κάνοντας φθηνές και «έξυπνες» αγορές.
Με την ευκαιρία της διενέργειας των θερινών εκπτώσεων που ξεκίνησαν χθες, η ΕΣΕΕ με επιστολή της στις Εμπορικές Ομοσπονδίες και όλους τους Εμπορικούς Συλλόγους της χώρας, έδωσε οδηγίες και διευκρινίσεις, για την έναρξη των θερινών εκπτώσεων όσο και για τη λειτουργία των καταστημάτων την πρώτη Κυριακή αυτών. Σύμφωνα με το άρθρο 15 του νόμου 4177/2013, οι τακτικές θερινές εκπτώσεις του θα λήξουν την Τετάρτη, 31 Αυγούστου 2016.
Όσον αφορά την αγορά της Κατερίνης ο Εμπορικός Σύλλογος της πόλης, αποφάσισε να μην ανοίξουν τα καταστήματα την ερχόμενη Κυριακή, παρότι δίνεται η δυνατότητα λειτουργίας από την ισχύουσα νομοθεσία. Μάλιστα σε ανακοίνωση που εξέδωσε καλεί τα μέλη του, να ακολουθήσουν την απόφαση. Να σημειωθεί οτι ο Εμπορικός Σύλλογος (όπως και πολλοί ακόμη σύλλογοι εμπόρων άλλων πόλεων), αντιδρούν στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, υποστηρίζοντας πως λείπουν τα χρήματα από τους καταναλωτές και όχι η ώρα για αγορές.
Ενημερωτικά, ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (Γ.Δ.Τ.Κ.), μειώθηκε κατά 0,7% τον Ιούνιο του 2016, σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2015, ενώ σε σύγκριση με το Μάιο του 2016, παρουσίασε αύξηση της τάξεως του 0,8%. Ο μέσος δείκτης του δωδεκάμηνου Ιουλίου 2015 – Ιουνίου 2016, σε σύγκριση με τον ίδιο δείκτη του δωδεκάμηνου Ιουλίου 2014 – Ιουνίου 2015 παρουσίασε μείωση 1,1%. Ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (Εν. Δ.Τ.Κ.), κατέγραψε αύξηση 0,2% τον Ιούνιο του 2016, σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2015, ενώ σε σύγκριση με το Μάιο του 2016 παρουσίασε αύξηση 1,3%. Ο μέσος εναρμονισμένος δείκτης του δωδεκάμηνου Ιουλίου 2015 – Ιουνίου 2016 σε σύγκριση με τον ίδιο δείκτη του δωδεκάμηνου Ιουλίου 2014 – Ιουνίου 2015 εμφάνισε μείωση 0,3%.
Πιο συγκεκριμένα:
Η αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή κατά 0,8% τον Ιούνιο του 2016 σε σύγκριση με το Μάιο του ίδιου έτους, προήλθε κυρίως από τις ακόλουθες μηνιαίες μεταβολές:
Ιούνιος 2016 / Μάιος 2016:
-Της ομάδας «Ένδυση και υπόδηση», η οποία κατέγραψε άνοδο κατά 8,6%, λόγω επαναφοράς των τιμών στα προ θερινού δεκαημέρου εκπτώσεων επίπεδα.
-Της ομάδας «Διαρκή αγαθά – Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες», με αύξηση 1,5%, λόγω επαναφοράς των τιμών στα προ θερινού δεκαημέρου εκπτώσεων επίπεδα και λόγω αύξησης των τιμών στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού.
Η μείωση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή κατά 0,7% τον Ιούνιο του 2016 σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2015, προήλθε κυρίως από τις ακόλουθες ετήσιες μεταβολές:
Ιούνιος 2016 /2015:
-Της ομάδας «Μεταφορές», με μείωση 4,7% λόγω πτώσης κυρίως στις τιμές αγοράς αυτοκινήτων, στα καύσιμα αυτοκινήτου (βενζίνη), στο πετρέλαιο κίνησης, στα άλλα καύσιμα, στη συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς και στις συνδυασμένες μεταφορές επιβατών. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών στα εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο, στις οδικές μεταφορές επιβατών και στις εγκαταστάσεις διοδίων και παρκόμετρων.
-Της ομάδας «Στέγαση», με υποχώρηση κατά 4,4% λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα ενοίκια κατοικιών, στο πετρέλαιο θέρμανσης, στο φυσικό αέριο, στις υπηρεσίες κοινοχρήστων και στον ηλεκτρισμό. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στα στερεά καύσιμα.
-Της ομάδας «Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια», με αύξηση κατά 3,2%, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία-κυλικεία.
-Της ομάδας «Υγεία», με αύξηση κατά 2,8%, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα φαρμακευτικά προϊόντα και στις κλινικές.