Τα Ολύμπια Νέα

Κυριότερες Ειδήσεις / Τοπικά Νέα

Μία γλυκιά διαδρομή… Αλώνια – Λουκέρνη

Γυμνάσιο Αλωνίωνkentrikh

Σε μια εποχή όπου εδώ στην Ελλάδα, αλλά και στην Πιερία, η επιχειρηματικότητα άλλοτε παλεύει για να επιβιώσει, άλλοτε διώκεται και μεταναστεύει ενώ άλλοτε πτωχεύει και καταρρέει, ήρθε ξαφνικά μια πολύ σπουδαία είδηση και σκόρπισε αισιόδοξα μηνύματα, αναπτέρωσε νέες επιχειρηματικές ελπίδες και έδωσε νέα προοπτική. Η είδηση αυτή, που δεν ήρθε από τον επιχειρηματικό κόσμο αλλά από τη μαθητική κοινότητα, προέκυψε μέσα από μια πανελλαδική βράβευση ομάδας μαθητριών και μαθητών τού Γυμνασίου Αλωνίων Δ.Πύδνας-Κολινδρού Ν.Πιερίας.

Πρόκειται για ομάδα μαθητριών και μαθητών από το Κίτρος, τη Σφενδάμη, την Παλαιόστανη και τα Αλώνια, που φοιτούν στο Γυμνάσιο Αλωνίων και που με τη συμπαράσταση εκπαιδευτικών τού σχολείου, δημιούργησαν εικονική επιχείρηση και κατασκεύασαν τον έξυπνο κάδο ανακύκλωσης «Smileybin». Αυτή, λοιπόν, η μαθητική ομάδα συμμετείχε αρχικά στη 10η Εμπορική Έκθεση του «Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece» και κέρδισε το πρώτο βραβείο των Εμπορικών Εκθέσεων Αθήνας και Θεσσαλονίκης που πραγματοποιήθηκαν τον Απρίλιο.

Μάλιστα, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης επισκεπτόμενος την Έκθεση αυτή δήλωσε εντυπωσιασμένος με την ιδέα τού «έξυπνου κάδου Smileybin» και πρότεινε να κατασκευασθούν άμεσα δέκα τέτοιοι κάδοι για να τοποθετηθούν σε πράσινα σημεία τής  Θεσσαλονίκης με σκοπό την καλλιέργεια της κοινωνικής περιβαλλοντικής κουλτούρας. Παράλληλα, για την παραγωγή τού «έξυπνου κάδου» υπήρξε, στη συνέχεια, ενδιαφέρον και από το εξωτερικό.

Η εικονική επιχείρηση «Smileybin» που ήρθε πρώτη στη 10η Μαθητική Εμπορική Έκθεση του «Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece», αφού κατέθεσε το επιχειρηματικό σχέδιο που της ζητήθηκε, επιλέχθηκε στη συνέχεια για να συμμετάσχει στην τελική φάση τού Διαγωνισμού. Το αποτέλεσμα ήταν να κατακτήσει και πάλι την πρώτη θέση στον 10ο Πανελλαδικό Διαγωνισμό «Καλύτερης Μαθητικής Εικονικής Επιχείρησης 2016» που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 24 Ιουνίου, στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», υπό την αιγίδα τού Υπουργείου Παιδείας.

Το εκπληκτικό είναι ότι το Γυμνάσιο Αλωνίων ήταν το μοναδικό Γυμνάσιο στην Ελλάδα που συμμετείχε στους δύο αυτούς διαγωνισμούς αφού όλες οι υπόλοιπες συμμετοχές αφορούσαν Λύκεια. Και μ’ αυτή την πανελλαδική του πρωτιά το Γυμνάσιο Αλωνίων προκρίθηκε για να συμμετάσχει στον μεγάλο Πανευρωπαϊκό Τελικό Διαγωνισμό «Company of The Year» τού Junior Achievement Europe, που θα γίνει στην Λουκέρνη τής Ελβετίας το τριήμερο 25, 26 και 27 Ιουλίου 2016. Εκεί πλέον θα έχει την τιμή να εκπροσωπήσει ολόκληρη την Ελλάδα.

 

ep (1)

 

Πρωτιά μεταξύ 120 μαθητικών επιχειρήσεων

Θα πρέπει δε να σημειωθεί ότι η εικονική επιχείρηση «Smileybin» του Γυμνασίου Αλωνίων είχε δηλώσει συμμετοχή στον 10ο Πανελλαδικό Διαγωνισμό «Καλύτερης Μαθητικής Εικονικής Επιχείρησης 2016» μαζί με άλλες 120 μαθητικές επιχειρήσεις τής χώρας, μεταξύ των οποίων ήταν και δύο ακόμη εικονικές επιχειρήσεις σχολείων τής Πιερίας. Πρόκειται για το Λύκειο Κονταριώτισσας και για το 3ο Λύκειο Κατερίνης που παρουσίασαν δικά τους προγράμματα «εικονικής επιχείρησης».

Ως γνωστόν, το Λύκειο Κονταριώτισσας Δ.Δίου-Ολύμπου συμμετείχε στον διαγωνισμό με προϊόντα των οποίων η παραγωγή γίνεται μέσω της Εικονικής Επιχείρησης «Άρωμα Ολύμπου» (παραγωγή χειροποίητης αφιλτράριστης και απαστερίωτης μπύρας, παραγωγή κρασιού από μέλι, την περίφημη «Μεντοβίνα», παραγωγή σαπουνιών από ελαιόλαδο, βότανα και μέλι καθώς και παραγωγή καλλυντικών από φυσικά συστατικά κυψέλης), ενώ το 3ο Λύκειο Κατερίνης συμμετείχε με το Μυθολογικό Πάρκο Ολύμπου «Μυθικές Αναδρομές σε Μυθικές Διαδρομές».

Η εικονική επιχείρηση Smileybin

Η εικονική επιχείρηση του Γυμνασίου Αλωνίων που συμμετείχε στον πανελλαδικό διαγωνισμό με τον «έξυπνο κάδο» SmileyBin, δημιουργήθηκε από ομάδα μαθητριών και μαθητών υπό την καθοδήγηση και ενθάρρυνση των καθηγητριών Τάνιας Παντελίδου και Ηρώς Ζιούδρου, αλλά και με τη συμβολή τού εθελοντή-επιχειρηματικού συμβούλου Παναγιώτη Τζέλλου, ιδρυτή τής Confierence.com.

Μάλιστα, οι μικροί μαθητές-επιχειρηματίες τού Γυμνασίου Αλωνίων είχαν συστήσει και Διοικητικό Συμβούλιο της «εικονικής επιχείρησης Smileybin», η σύνθεση του οποίου, στη συνέχεια, τροποποιήθηκε.

Το αρχικό σχήμα τής εικονικής επιχείρησης είχε ως εξής: Πρόεδρος η Μαρία Τοπαλίδου και μέλη οι Μαρία Κοκάλα και Χριστίνα Κακουλίδου. Στη Γραμματεία Διεύθυνσης, Διευθύντρια η Ελένη Παντελίδου, ενώ Διευθυντής τού Τμήματος Παραγωγής ο Λέσι Αρμάντ και Διευθύντρια του Τμήματος Marketing η Ελένη Γεωργή και με Υπεύθυνους: Χρύσα Νιβάτση και Έγκι Ντούσκου.

Επίσης, Διευθυντής στο Τμήμα Πωλήσεων ο Ιορδάνης Πασχαλίδης και Υπεύθυνοι η Χριστίνα Κακουλίδου και ο Στέφανος Μουγκράκης. Διευθύντρια του Τμήματος Οικονομικού η Γκισέλα Μπάτσι με Υποδιευθυντή τον Νικόλαο Μισυρλίδη. Στο Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων, Διευθύντρια η Μαρία Κοκάλα ενώ Υποδιευθύντρια η Αθανασία Πολυχρονίδου.

Επιπλέον, Διευθύντρια του Τμήματος Ανθρωπίνων Πόρων η Γεωργία Στεφανίδου με Υποδιευθυντές τούς Θεόδωρο Κολιούμπα και Ιωάννα Μετενίδου, ενώ Διευθυντής τού Τμήματος Πληροφοριακών Συστημάτων ο Δημήτριος Βαφειάδης και Υπεύθυνος Τεχνικού Έλεγχου ο Ρομέο Ζουλέκου.