Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Εραστές της ερασιτεχνικής πολιτικής

Σωκράτης Φάμελλος:01

«Είναι ένα θέμα που αφορά κυρίως την τοπική νομαρχιακή του ΣΥΡΙΖΑ και τους βουλευτές», σχολίασε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, όταν ρωτήθηκε για τη δημιουργία αιολικού πάρκου στα Πιέρια

Η δίκαιη ανάπτυξη, οι δημοκρατικές αλλαγές, αλλά και η κοινωνική συνοχή, ήταν το θέμα ομιλίας του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλου, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής στο Επιμελητήριο Πιερίας.

«Είμαστε πραγματικοί εραστές της ερασιτεχνικής πολιτικής», ανέφερε ο κ. Φάμελλος σε δηλώσεις του στο περιθώριο της ομιλίας του, η οποία κινήθηκε σε τρεις άξονες. Ξεκινώντας την ομιλία του ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ «κατέθεσε τη μεγάλη συγκίνησή του», αλλά και τη μεγάλη τιμή που νιώθουν οι άνθρωποι του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, για την έναρξη της συζήτησης στη Βουλή για την απλή αναλογική. «Αυτό ανταποκρίνεται σε 70 χρόνια θυσίες», είπε, υποστηρίζοντας οτι είναι συγκινητική στιγμή, και, «δεν το λέω για να δημιουργήσω κλίμα.» Ο κ. Φάμελλος τόνισε πως η θεσμοθέτηση της απλής αναλογικής είναι μια δημοκρατική τομή στην Ελλάδα. «Δεν είναι απλά ένας τρόπος να εκλέγονται οι βουλευτές. Είναι μια τομή για τη δημοκρατία. Ελπίζουμε αυτή η συζήτηση να προχωρήσει σε όλα τα επίπεδα. Και της διοίκησης και της αυτοδιοίκησης και της κοινωνικής λειτουργίας», ανέφερε χαρακτηριστικά. Αναφερόμενος στον χρόνο που επιλέχθηκε από την κυβέρνηση για να αλλάξει τον εκλογικό νόμο, είπε οτι η αλλαγή «δεν γίνεται προεκλογικά, δεν γίνεται εκλογικίστικα, δεν γίνεται για να πάρουμε εκλογές, δεν γίνεται για να στήσουμε σκηνικό για τις εκλογές. Γίνεται 3,5 χρόνια πριν τις εκλογές, γίνεται αμέσως μετά την αξιολόγηση. Με την πρώτη ανάσα της χώρας, θέλουμε να δώσουμε αυτήν την πρώτη ανάσα στην κοινωνία. Είναι μια κυριολεκτική τομή παιδείας, είναι μια οδηγία παδευτική για τη στάση μας απέναντι στην πολιτική, για την στάση μας απέναντι στα κοινά. Πρώτα από όλα, είναι αυτό που είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Κάθε λέξη του Συντάγματος, σημαίνει σύμφωνα με το Σύνταγμα οτι όλοι οι ψήφοι των Ελλήνων είναι ίσης αξίας. Η ισοτιμία της ψήφου πάνω από όλα, μακριά από εκλογικά τερτίπια. Και μάλιστα, θα ψηφίσουν για την κατάργηση του μπόνους, το κόμμα και οι βουλευτές, που αξιοποίησαν το μπόνους στις τελευταίες εκλογές και εκμεταλλεύτηκαν αυτό το τερτίπι του εκλογικού νόμου. Απέναντι και πίσω και πάνω από τη δική τους καρέκλα, σύμφωνα με την εντολή της κοινωνίας και επιστρέφοντας τη Δημοκρατία στην κοινωνία η οποία τη ζήτησε και μας εξέλεξε…» Ο κ. Φάμελλος επέμενε στις «δημοκρατικές αλλαγές» σημειώνοντας πως αυτές αφορούν το θέμα της κάθαρσης για την διαφθορά, το θέμα της απλής αναλογικής και της αναθεώρησης και το θέμα της αδειοδότησης των καναλιών και της λειτουργίας του δημόσιου τομέα. «Τα ζητήματα δίκαιης ανάπτυξης περιλαμβάνουν τον αναπτυξιακό νόμο και την δημιουργία εργασίας. Τα ζητήματα κοινωνικής συνοχής και αλλαγής αφορούν στην κοινωνική αναδιανομή και στην ελάφρυνση των ασθενέστερων κοινωνικών τάξεων», ανέφερε. Στη συνέχεια, δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική και στη Νέα Δημοκρατία, κατηγορώντας την οτι δεν την ενδιαφέρει η κοινωνία, αλλά η καρέκλα, ενώ μιλώντας για τη στάση ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού όσον αφορά τον εκλογικό νόμο, τη χαρακτήρισε «ενδιαφέρουσα», συμπληρώνοντας πως «αν πιστεύουν ότι είμαστε μια αριστερή παρένθεση αυτό θα τους βγει σε κακό!»

Ο κ. Φάμελλος αναφέρθηκε και στο «όχι» του περσινού δημοψηφίσματος, υποστηρίζοντας πως ήταν το μόνο που εγγυόταν την παραμονή μας στην Ευρωζώνη, ενώ χαρακτήρισε «δίκαιη» τη συμφωνία που ακολούθησε με τους Ευρωπαίους. «Ξέραμε ότι η χώρα δεν μπορούσε να τα βγάλει πέρα έξω από την Ευρώπη. Κοιτάξαμε τα αποθέματα μας, ενεργειακά, οικονομικά κ.α. και διαπιστώσαμε ότι δεν μας παίρνει εκτός Ευρώπης», παραδέχθηκε ο Σωκράτης Φάμελλος. Σχολιάζοντας την απόφαση των Βρετανών για αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, χαρακτήρισε την εκστρατεία για το BREXIT ως «μια εκστρατεία αντιδραστικών δυνάμεων». «Το μεγάλο στοίχημα για εμάς είναι η εργασία και το πώς θα βγούμε από την φτώχεια και την λιτότητα», ανέφερε σε άλλο σημείο.

Για το αιολικό πάρκο στα Πιέρια: «το μπαλάκι στους… βουλευτές» Για ζήτημα που αφορά την τοπική κοινωνία, έκανε λόγο ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, κληθείς να σχολιάσει την δημιουργία αιολικού πάρκου στα Πιέρια, αλλά και τις αντιδράσεις κατοίκων και φορέων. «Νομίζω ότι αυτό είναι ένα θέμα που αφορά κυρίως την τοπική νομαρχιακή του ΣΥΡΙΖΑ και τους βουλευτές, δεν έχει έρθει στην κοινοβουλευτική ομάδα και δεν μπορώ εγώ να σας δώσω κάποια απάντηση. Εμείς θα ακούσουμε αυτά που θα μας πουν οι βουλευτές και η τοπική κοινωνία», είπε χαρακτηριστικά. Κάνοντας ωστόσο μια γενικότερη τοποθέτηση επί του ενεργειακού μοντέλου της χώρας μας, τόνισε οτι «μας ενδιαφέρει η αλλαγή του» γιατί δίνει γεωπολιτικά και οικονομικά θέσεις εργασίες . «Τα ζητήματα επενδύσεων και προστασίας του περιβάλλοντος είναι πάντα ευαίσθητα» σημείωσε, συμπληρώνοντας πως στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι «τεχνοφοβικοί» «Πιστεύουμε ότι η τεχνολογία μπορεί να προσφέρει και στην οικονομία και στην προστασία του περιβάλλοντος και πρέπει να βρούμε την χρυσή τομή», κατέληξε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.