Τα Ολύμπια Νέα

Ελλάδα

Κι όμως, υπήρχε σχέδιο…

Αποκαλύψεις «φωτιά» για το Σχέδιο Β” του Γιάνη Βαρουφάκη, ένα χρόνο μετά το δημοψήφισμα1D718D7BE3174A65FF69B251158866CC

 

Κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης, εθνικοποίηση της Τράπεζας της Ελλάδος, επαναπροσδιορισμός των καταθέσεων σε Νέα Δραχμή, μέτρα για την εγγύηση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας, επιστράτευση δημοσίων υπαλλήλων, προέβλεπε το Σχέδιο Β που προετοίμαζε από τον Μάρτιο του 2015 η ομάδα Βαρουφάκη, με βασικό συντονιστή τον Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ και το οποίο περιγράφει λεπτομερώς ο αμερικανός καθηγητής στο βιβλίο του «Καλώς όρισες στη μαρτυρική αρένα».

Σύμφωνα με την Καθημερινή, ο Τζ. Γκάλμπρεϊθ υποστηρίζει ότι αυτοί που κλήθηκαν να αναπτύξουν το σχέδιο, μεγαλοποιούσαν τις δυσκολίες και παρέβλεπαν «κάποιες ευοίωνες προοπτικές». Ειδικά για το Σχέδιο Β’, ο Τζ. Γκάλμπρεϊθ αναφέρει ότι κατά το διάστημα της έκτακτης ανάγκης, η Τράπεζα της Ελλάδος θα έπρεπε να εθνικοποιηθεί είτε μέσω προεδρικού διατάγματος, είτε μέσω Γενικής Συνέλευσης. Για την εισαγωγή νέου νομίσματος, θα έπρεπε να τροποποιηθεί και το καταστατικό της ΤτΕ. Με βάση το σενάριο του Σχεδίου Β, για την αποτροπή συμψηφισμού των καταθέσεων με τον ELA, οι τράπεζες θα εθνικοποιούνταν αμέσως, θα ανακεφαλαιοποιούνταν σε Νέα Δραχμή και θα έμεναν κλειστές για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα, μέχρι τη μετατροπή του νομίσματος. Για την κάλυψη μισθών και συντάξεων θα έπρεπε να εκτυπωθούν άμεσα υποσχετικές. Υπεύθυνοι για τη δημόσια τάξη, την ασφάλεια και τις προμήθειες θα ήταν -κατά τη διαδικασία μετάβασης στο νέο νόμισμα- οι υπουργοί Aμυνας και Εσωτερικών. Παράλληλα, οι υπάλληλοι που στελεχώνουν σημαντικούς δημόσιους οργανισμούς (σχολεία, νοσοκομεία, αστυνομία), θα έπρεπε να επιστρατευθούν. Ο ίδιος, πάντως, δεν κρύβει την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι το Σχέδιο δεν εφαρμόστηκε. «Πραγματοποιήθηκε μια συνάντηση υψηλού επιπέδου για το ζήτημα, ο πρωθυπουργός δεν ζήτησε ενημέρωση από μας και η εργασία επί του θέματος τερματίστηκε με την υποβολή ενός εκτενούς υπομνήματος στις αρχές Μαΐου» σημειώνει. Κατά τα λοιπά, στο αφιερωμένο στον Γιάνη Βαρουφάκη και στη Δανάη Στράτου βιβλίο, ο Γκάλμπρεϊθ δεν αποφεύγει την αγιογράφηση του πρώην υπουργού Οικονομικών -τον περιγράφει ως μια «πρωτεϊκή φωνή που μιλούσε με μοναδική δύναμη και σαφήνεια για αυτά που συνέβαιναν στην πατρίδα του». Ενδιαφέρουσες είναι οι πληροφορίες που παρουσιάζει ο Γκάλμπρεϊθ για την επικοινωνία της κυβέρνησης με τις ΗΠΑ, καθώς εμφανίζεται ως βασικός δίαυλος της κυβέρνησης με Αμερικανούς αξιωματούχους. «Υπάρχει η αίσθηση εδώ ότι οι ΗΠΑ είναι οι πολυτιμότεροι σύμμαχοι της Ελλάδας λόγω σύγκλισης συμφερόντων και ότι το ΔΝΤ είναι ενδεχομένως ο δεύτερος πολυτιμότερος σύμμαχος εν μέρει λόγω της επιρροής που ασκούν σ’ αυτό η κυβέρνηση των ΗΠΑ και το Κογκρέσο», έγραφε σε e-mail του προς την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Σάρα Ράσκιν στις 8 Φεβρουαρίου του 2015. Στο ίδιο μήνυμα, ο συγγραφέας εμφανιζόταν δυσαρεστημένος από την αποστολή του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών στην Αθήνα, ενώ διαμαρτυρόταν για τη συνεργασία του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα, επικρίνοντάς τον ως «εχθρικό και τελείως εκτός γραμμής σε σχέση με τη δήλωση του προέδρου Ομπάμα».

Τι προηγήθηκε της 5ης Ιουλίου;
Έπειτα από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις κυβέρνησης-θεσμών, στις 26 Ιουνίου το τότε Υπουργικό Συμβούλιο, κατόπιν εισήγησης του Αλέξη Τσίπρα, αποφασίζει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το εάν «πρέπει να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας, το οποίο κατέθεσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο Eurogroup της 25.06.2015».
Ακολουθεί, τις πρώτες πρωινές ώρες της 27ης Ιουνίου η δήλωση του πρωθυπουργού, με την οποία δεσμεύεται πως θα σεβαστεί το αποτέλεσμα, όποιο και αν είναι αυτό. Είναι προφανές όμως ότι ο Αλ.Τσίπρας τάσσεται υπέρ του «Όχι», καθώς, χαρακτηρίζει την πρόταση των δανειστών ως «αποδοχή μιας αυστηρής λιτότητας δίχως τέλος». Υπέρ του «Όχι» τάσσονται επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ και η ΧΑ, ενώ υπέρ του «Ναι» η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.
Το ΚΚΕ απορρίπτει το δημοψήφισμα, ενώ σε δημόσιες δηλώσεις υπέρ του «Ναι» προχωρούν πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής, Κώστας Σημίτης και Γιώργος Παπανδρέου.
Η ανακοίνωση της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος παγώνει τους Έλληνες, αλλά και τους ευρωπαίους αξιωματούχους που δείχνουν αμέσως ότι η συνέχεια κάθε άλλο παρά εύκολη θα είναι για το ελληνικό ζήτημα.
«Αποφασίζετε για την παραμονή σας στην Ευρώπη» ήταν τα πρώτα μηνύματα-προειδοποιήσεις από το εξωτερικό. Ηγέτες και κορυφαίοι αξιωματούχοι της ΕΕ, όπως ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επαναλαμβάνουν διαρκώς ότι το δημοψήφισμα θα έχει αρνητικές επιπτώσεις και απορρίπτουν τις αιτιάσεις περί τελεσιγράφου εκ μέρους των θεσμών.
Αντιθέτως, ο Φιντέλ Κάστρο απευθύνει επιστολή στήριξης στον Αλέξη Τσίπρα, ενώ θετικές αντιδράσεις καταγράφονται και από άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής. Υπέρ του δημοψηφίσματος και του «Όχι» τάσσονται, επίσης, αρκετοί οικονομολόγοι όπως οι Πολ Κρούγκμαν και Τζόζεφ Στίγκλιτς.
Οι αντιδράσεις και ο φόβος κορυφώνονται όταν το Eurogroup αποφασίζει να μην παρατείνει το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας και η ΕΚΤ να μην αυξήσει το ποσό της ρευστότητας που χορηγούσε στις ελληνικές τράπεζες μέσω του ELA.
Το βράδυ της 28ης Ιουνίου, αποφασίζεται το κλείσιμο των τραπεζών για μία εβδομάδα (29 Ιουνίου-6 Ιουλίου) και η επιβολή των capital controls, με ημερήσιο όριο αναλήψεων από τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης μετρητών 60 ευρώ. Οι ουρές ταλαιπωρημένων συνταξιούχων στα ATM, κάνουν το γύρο του κόσμου…