Τα Ολύμπια Νέα

Κυριότερες Ειδήσεις / Τοπικά Νέα

Όταν για το «δέντρο», χάνουμε το δάσος…

Με νέα απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο συναίνεσε στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα Πιέρια Όρη1

Με τις ψήφους μόνο των δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας, το Δημοτικό Συμβούλιο Κατερίνης που συνεδρίασε την Τρίτη, συναίνεσε τελικώς στη δημιουργία αιολικού πάρκου στο δάσος της Μηλιάς, αλλάζοντας ουσιαστικά προγενέστερη (του 2014) απόφασή του.

 

Η συνεδρίαση της Τρίτης, περιελάμβανε στιγμές έντασης, μια διακοπή και μια (μαζική) αποχώρηση στο τέλος. Ο συνδυασμός της πλειοψηφίας τελικά, ανέλαβε εξολοκλήρου την ευθύνη να συναινέσει, με το δήμαρχο να «απουσιάζει διακριτικά» από τη συζήτηση, αφού αυτή τη φορά επέλεξε να μην τοποθετηθεί επί του θέματος.

Από την άλλη, η μειοψηφία επιχείρησε να «επενδύσει στο φόβο» που προκαλεί η δημιουργία ενός τέτοιου αιολικού πάρκου. Ωστόσο έθεσε σημαντικά ερωτήματα, τα οποία ενδεχομένως μόνο ο δήμαρχος θα μπορούσε να απαντήσει πειστικά.

Την συνεδρίαση, παρακολούθησαν και αρκετοί κάτοικοι της Μηλιάς, οι οποίοι επιχείρησαν πολλές φορές να διακόψουν τη συνεδρίαση (και μια φορά το κατάφεραν), με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου να φέρει σε πέρας μια δύσκολη (όπως εξελίχθηκε) διαδικασία.

Το αίτημα για «συναίνεση» του Δημοτικού Συμβουλίου στην επένδυση ανέλαβε να εισηγηθεί ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου, σημειώνοντας οτι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει ήδη γνωμοδοτήσει θετικά επί των Περιβαλλοντικών Όρων, ενώ η συγκεκριμένη εταιρεία έχει εξασφαλίσει τις αδειοδοτήσεις που προβλέπονται από τη νομοθεσία. Ο κ. Θεοδώρου, έκανε αναφορά και στα «αντισταθμιστικά οφέλη» του έργου, στα οποία περιλαμβάνεται η κατασκευή αρδευτικού δικτύου στην περιοχή.

Υπέρ της επένδυσης, τοποθετήθηκε και ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Βαϊνάς (το 2014 είχε καταψηφίσει τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων), εκτιμώντας πως πρόκειται για ένα σημαντικό έργο, από αυτά που έχει ανάγκη η χώρα μας για να μην εξαρτάται ενεργειακά από άλλες χώρες.

Ξεκάθαρη θέση υπέρ της δημιουργίας αιολικού πάρκου στην περιοχή είχε και ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Ντούρος. Ο κ. Ντούρος, σημείωσε οτι εκλέγεται από την περιοχή και παρότι θα μπορούσε να απουσιάζει από τη συνεδρίαση ώστε να μην ψηφίσει, όχι μόνο δεν το έκανε, αλλά αποφάσισε να τοποθετηθεί και να ταχθεί υπέρ της δημιουργίας του έργου. Όπως είπε ο κ. Ντούρος, ήταν δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Πέτρας όταν ο πρώην δήμος έδωσε την άδεια για να γίνουν μετρήσεις σχετικά με τους ανέμους. «Στο χέρι μας είναι, να βάλουμε τους όρους για να μη μείνουν κουφάρια» είπε χαρακτηριστικά, θυμίζοντας οτι «την οικολογική καταστροφή κάποιοι την έχουν επικαλεστεί και για άλλα έργα, τα οποία έγιναν και δεν δημιούργησαν τελικά κανένα πρόβλημα. Σημειώνεται οτι ο κ. Ντούρος δεν ήταν δημοτικός σύμβουλος στο συμβούλιο της προηγούμενης περιόδου.

«Είναι μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί» είπε στην τοποθέτησή του ο αντιδήμαρχος Τάκης Λεμονόπουλους, προκαλώντας την αντίδραση συμβούλων της μειοψηφίας, αλλά και δημοτών που παρακολουθούσαν τη συνεδρίαση. Ο κ. Λεμονόπουλος (επίσης είχε ψηφίσει κατά της Μ.Π.Ε. το 2014), απαντώντας εμμέσως στις αντιδράσεις των κατοίκων, κατέληξε λέγοντας οτι «δεν μπορεί η Μηλιά να αποφασίζει για την Πιερία».

 

Αξίζει να σημειωθεί οτι κατά τη συζήτηση του 2014, εκπρόσωποι φορέων της Μηλιάς και της ευρύτερης περιοχής των Πιερίων (12 συνολικά) είχαν καταθέσει γραπτώς τις αποφάσεις των συμβουλίων τους με τις οποίες αντιδρούσαν στην επένδυση.

Στην πρόσφατη συνεδρίαση, ζήτησαν και έλαβαν το λόγο, με τον πρόεδρο του Οικιστικού Συλλόγου Μηλιάς λακωνικά να απαντά «με αυτά που άκουσα έχω πειστεί πλέον υπέρ της επένδυσης» και την πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου να παίρνει ουδέτερη στάση υποστηρίζοντας οτι το Τοπικό Συμβούλιο δεν έχει γνωμοδοτήσει αυτή τη φορά, οι απόψεις των κατοίκων διίστανται και πως η ίδια δεν έχει νέα δεδομένα.

Πιο ξεκάθαρο ήταν το μέλος του Τοπικού Συμβουλίου της Μηλιάς κ. Ζαφειρόπουλος, ο οποίος κάλεσε το Δημοτικό Συμβούλιο «να τιμήσει την ψήφο που έδωσε το 2014», θυμίζοντας οτι τότε οι 12 σύλλογοι και φορείς είχαν ταχθεί αρνητικά και αυτή η απόφαση δεν έχει αλλάξει.

Ο κ. Ζαφειρόπουλος αμφισβήτησε τα αντισταθμιστικά οφέλη του έργου, εκτιμώντας ότι η συγκεκριμένη επένδυση «με τον τρόπο που θα γίνει, μόνο κακό θα κάνει» και θα καταστραφεί ένα από τα ομορφότερα δάση.

 

Ομαδικά «πυρά» από την αντιπολίτευση

Η αλλαγή στάση της διοίκησης, σε σχέση με την απόφαση του 2014, προκάλεσε όπως ήταν φυσικό την έντονη αντίδραση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Ο Γιώργος Κυριακίδης, έθεσε σειρά ερωτημάτων (όπως γιατί δεν συζητήθηκε το θέμα εκ νέου στο Τοπικό Συμβούλιο Μηλιάς και ποια είναι τα νέα δεδομένα) σημειώνοντας οτι αν δεν έχει αλλάξει κάτι, ισχύει η απόφαση που πήρε το Δημοτικό Συμβούλιο το 2014.